Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρά η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και όλης της περιφέρειας

Οπως δείχνει και η νέα συμφωνία που υπέγραψαν Παρίσι - Λευκωσία για τη σύσφιξη της «αμυντικής» συνεργασίας τους

Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Κύπρου Φλ. Παρλί και Σ. Αγγελίδη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία
Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Κύπρου Φλ. Παρλί και Σ. Αγγελίδη υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν επικίνδυνοι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων βεβαιώνει η συμφωνία που τελικά υπογράφτηκε προχτές στο Παρίσι, ανάμεσα σε Γαλλία και Κύπρο «για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών». Η συμφωνία σηματοδοτεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου ο ενεργειακός πλούτος τραβάει σαν μαγνήτης μονοπωλιακούς κολοσσούς και φυσικά τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε πως η γαλλική «Total» «έκλεισε» τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση κι άλλων «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοινοπραξία με την ιταλική «Eni» αλλά και μόνη της, αναδεικνύοντας και έτσι το ισχυρό ενδιαφέρον της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να ενισχύσει σε όλα τα επίπεδα την παρέμβασή της στον σφοδρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική.

Η επίσημη ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία - την οποία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί - αναφέρει ακόμα ότι η συμφωνία επιβεβαίωσε «εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Προσθέτει ότι στη συνάντηση, η γαλλική πλευρά ενημερώθηκε και «για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», με φόντο την όξυνση σύνθετων διεργασιών για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες στη Ν/Α Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με τις φειδωλές επίσημες ανακοινώσεις, οι επαφές των δύο πλευρών, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ήταν ιδιαίτερα πυκνές. Πολύ πρόσφατα, ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ επισκέφτηκε για πολλοστή φορά τη ναυτική βάση στο Μαρί (επαρχία Λάρνακας) αλλά και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, μιλώντας για «ενδιαφέρουσες» επισκέψεις και σημειώνοντας τις «προοπτικές συνεργασίας επί ίσοις όροις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας». Αντίστοιχες επισκέψεις έχουν κάνει στις βάσεις αυτές και Γάλλοι εμπειρογνώμονες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα έργα για την «προσαρμογή» των υποδομών και τη διασφάλιση των απαραίτητων «διευκολύνσεων» στη «σύμμαχο Γαλλία», αλλά και συνολικά στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Οπως εξήγησε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Σ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι «οι υποδομές στο μέλλον θα μπορούν να συνεισφέρουν στην πολιτική που έχουμε μέσω της PESCO σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Συνεννοήσεις και για το Κυπριακό

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν προχτές το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, ο Κύπριος ηγέτης «μετέφερε για πολλοστή φορά την ετοιμότητα της πλευράς μας να συμμετάσχει σε έναν νέο κύκλο συνομιλιών», εκφράζοντας πάντως ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ «στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος» και δηλώνοντας ότι «η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» δεν επιτρέπει «την επανέναρξη διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ