Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τσακίζει την περίθαλψη γιατί βλέπει «κακώς κείμενα» και «σπατάλες»

Ενώ το υπουργείο Υγείας εκφράζει προσήλωση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, επιστήμονες διαπιστώνουν πως τα μέτρα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, οι συνταξιούχοι αδυνατούν να προσέξουν την υγεία τους λόγω της πολιτικής που τσακίζει τη δημόσια Υγεία και Πρόνοια
Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, οι συνταξιούχοι αδυνατούν να προσέξουν την υγεία τους λόγω της πολιτικής που τσακίζει τη δημόσια Υγεία και Πρόνοια
Την προσήλωση στις καταστροφικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών αλλά και τις ανατροπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τήρηση των υποχρεώσεων απέναντι στους «φίλους, εταίρους και δανειστές» εξέφρασε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού «Pharma & Health Business», με θέμα «Το σύστημα υγείας σε κρίσιμη καμπή». Ταυτόχρονα, η προσήλωση αυτή συνοδεύτηκε με μια βαθιά υπόκλιση της συγκυβέρνησης στις αξιώσεις της φαρμακοβιομηχανίας να μην πληρώσουν ούτε και αυτά που προκύπτουν απ' τις θεσμοθετημένες διατάξεις - που αφήνουν, βέβαια, στο απυρόβλητο την ψηλή κερδοφορία στο χώρο του φαρμάκου.

«Οφείλουμε αφενός να είμαστε συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις της πατρίδας μας και αφετέρου να διορθώσουμε τα "κακώς κείμενα" δεκαετιών και να επιτύχουμε την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας του σήμερα και τη θεμελίωση του ΕΣΥ του αύριο», είπε ο υπουργός Υγείας για να παρουσιάσει ως «κρίσιμης σημασίας δέσμευση τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά ένα δισ. ευρώ με τελικό στόχο για το 2012 τα 2,88 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη από 2,87 δισ. το 2005 εκτινάσσεται αλματωδώς στα 5,6 δισ. το 2009 και τώρα επιδιώκουμε την επιστροφή στο επίπεδο του 2005». Και τούτο ο υπουργός το δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι η «αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δε συνεπάγεται καλύτερη περίθαλψη και καλό είναι να κατανοήσουν όλοι αυτή τη διαφορά».

Ο υπουργός για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου είπε ότι η μείωση θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εφαρμογή των μηχανισμών των Rebates και του Clow back. Τα Rebates είναι κλιμακωτά ποσοστά επί του τζίρου των φαρμάκων που επιστέφονται στα ταμεία από τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με υπολογισμούς για το 2012 το Rebate των φαρμακοβιομηχάνων θα ανέλθει σε 210 εκ. ευρώ και για τους φαρμακοποιούς σε 108 - 132. Το Clow back είναι η υπέρβαση των 240 εκ. ευρώ το μήνα, ποσό που πρέπει να επιστραφεί απ' τη φαρμακοβιομηχανία στα Ταμεία.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 υπάρχει «επαυξημένη δαπάνη» - χωρίς να αναφέρει το ύψος - της φαρμακευτικής δαπάνης και για το «κρίσιμο αυτό μέγεθος θα είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω το Rebates και το Clow back». «Εχει θεσμοθετηθεί και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στον υπουργό Υγείας να μην εφαρμόσει την ελληνική νομοθεσία», είπε ο υπουργός Υγείας. Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα καλύψει τις δαπάνες για τα φάρμακα με τα ψίχουλα της επιστροφής στα ασφαλιστικά ταμεία - τα οποία τα πλήρωσαν κιόλας - που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος Κώστας Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) - εκπροσωπούν κυρίως τις πολυεθνικές - αμφισβήτησε αυτή την υπέρβαση, επικαλούμενος έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εκφράζοντας την έλλειψη προθυμίας των φαρμακοβιομηχάνων να καταβάλλουν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν κάποιες διατάξεις (το Clow back, όπως αναφερόταν στους διαδρόμους του συνεδρίου υπολογίζεται σε 105 εκ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2012. Δηλαδή, αναμένεται να φτάσει στα 315 στο τέλος του 2012). Ωστόσο, μετά από την αντίδραση που εξέφρασαν οι φαρμακοβιομήχανοι απαλείφθηκε από το κείμενο που στάλθηκε στους δημοσιογράφους το μέρος που έλεγε ότι δεν «υπάρχουν περιθώρια να μην εφαρμόσει το Rebate και το Clow back».

Ακόμα ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ αρνήθηκε έκπτωση 20% επί των οφειλών του Δημοσίου (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία), που ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ σε περίπτωση που γίνει συνολική ρύθμιση.

Συγχωνεύσεις και ΣΔΙΤ

Ο υπουργός επέμενε στις συγχωνεύσεις τόσο σε διοικητικές όσο και υγειονομικές δομές. «Εξετάζουμε τη συγχώνευση υπηρεσιών του Υπουργείου με στόχο τη σύμπτυξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων», είπε ο υπουργός Υγείας για να προσθέσει ότι «αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν φυσικά και στους εποπτευόμενους φορείς». «Θα προχωρήσουν, τόνισε ο υπουργός, οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων Υγείας και φορέων πέρα από αναχρονιστικές αγκυλώσεις ή εμμονές σε πρόσωπα». Δηλαδή οι αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων στην Αγία Βαρβάρα για να σώσουν πολύτιμες υπηρεσίες, που κινδυνεύουν μετά τη μετακίνηση 30 νοσηλευτριών στο «Αττικόν» είναι, κατά τον υπουργό, «αναχρονιστικές αγκυλώσεις».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε δύο αναπτυξιακούς στόχους στην Υγεία:

  • Την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού τόσο απ' το δημόσιο όσο και απ' τον ιδιωτικό τομέα.
  • Την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Υγείας μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Η υγεία δεν έχει πόρους αλλά έχει χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Μείωση προσδόκιμου ζωής

Προβληματισμό προκάλεσε η ομιλία του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος συνέδεσε την κρίση με το προσδόκιμο επιβίωσης. Επεσήμανε ότι η ομοβροντία μέτρων στη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας επιδεινώνει τους δείκτες.

Ανέφερε ότι με τις βίαιες περικοπές οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν πέσει στο 5% - από περίπου 6% που ήταν. «Οπου πάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρατηρείται επιδείνωση των δεικτών υγείας, λόγω των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται», είπε ο Νίκος Μανιαδάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ