Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αφορμή την καταστροφή μνημείου του Ν. Μπελογιάννη από τις πολωνικές αρχές

Το μνημείο του Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ που κατέστρεψαν οι πολωνικές αρχές
Το μνημείο του Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ που κατέστρεψαν οι πολωνικές αρχές
Σήμερα η ΕΕ έχει υιοθετήσει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό εξισώνοντας τον ναζισμό - φασισμό με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την ελπίδα των εκμεταλλευομένων όπου Γης.

Η ΕΕ επιδιώκει, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία, να μη μαθαίνουν οι νέες γενιές τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Την εξασφάλιση εργασίας, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, την ανάπτυξη της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού που ήταν στην υπηρεσία της κοινής λαϊκής ευημερίας.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη πορεία, παρά τα λάθη, αναδείχτηκαν η ανωτερότητα και η προσφορά του σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών ότι υπήρξε περίοδος που την εξουσία την είχε η εργατική τάξη.

Περνάνε μια σειρά αντικομμουνιστικούς νόμους, μέχρι και «Πανευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» καθιέρωσαν σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση της Πολωνίας, που αφαίρεσε και κατέστρεψε το μνημείο του κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη στην πόλη Βρότσλαβ.

Οι απόγονοι των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που γεννηθήκαμε και ζήσαμε στις Λαϊκές Δημοκρατίες καταγγέλλουμε τις πολωνικές αρχές γι' αυτήν την πράξη.

Ο Ν. Μπελογιάννης για τους γονείς μας και για μας τους απογόνους αποτελούσε σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Μετά την εκτέλεσή του, προς τιμήν του στήθηκαν μνημεία σε όλες τις Λαϊκές Δημοκρατίες και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας πήρε το όνομά του ένα ολόκληρο χωριό.

Ο Ν. Μπελογιάννης, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ με τους υπόλοιπους μαχητές και μαχήτριες, πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες και βρέθηκε στην Πολωνία.

Ο αγώνας του ΔΣΕ στηρίχτηκε από το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα σε πολλές χώρες. Το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ προσέφεραν και έλαβαν διεθνιστική βοήθεια σε ένα δίκαιο αγώνα. Μετά την υποχώρηση ο ΔΣΕ πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, εκεί βρήκαν καταφύγιο, τροφή, περίθαλψη, εργασία, μόρφωση χιλιάδες κυνηγημένοι αγωνιστές του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Αντίστασης. Κάποιοι και με τις οικογένειές τους.

Οι Λαϊκές Δημοκρατίες συμπαραστάθηκαν σε όλους αυτούς και στα 26.000 παιδιά που σώθηκαν από τη λαίλαπα του πολέμου και από τις βόμβες ναπάλμ των Αγγλοαμερικανών.

Η φιλοξενία των πολιτικών προσφύγων από τις ΛΔ αποτελούσε έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Το 1948 η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, ο από παράδοση φιλόξενος λαός της, που σχεδόν ολόκληρη η πατρίδα του κείτονταν τότε στα ερείπια αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες, δέχτηκε στη θερμή αγκαλιά του περίπου 3.000 Ελληνόπουλα.

Στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους ήταν έτοιμα: Φαγητό, μπάνιο, ρούχα και μαλακά ζεστά κρεβάτια.

Πάνω από το 25% των παιδιών παρουσίαζαν συμπτώματα φυματίωσης, σπονδυλίτιδα, ατροφία και το 50% από τα υπόλοιπα ήταν υποσιτισμένα.

Οι γιατροί με λεπτομέρεια εξέταζαν τα παιδιά και τα χωρίζανε ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν: Σε νοσοκομεία, σε αναρρωτήρια, σε σανατόρια ή άλλα ειδικά θεραπευτήρια.

Η καθημερινή τροφή των παιδιών αποτελούνταν από κρέας, γάλα, βούτυρο, κακάο, αυγά, γλυκά και φρούτα, όταν πολλά Πολωνόπουλα στερούνταν πολλά από τα πιο απαραίτητα για το παιδί πράγματα, λόγω πολέμου.

Η φροντίδα για τους τραυματίες και τους αναπήρους, όπως και η συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων ανταρτών, ήταν υποχρέωση των Λαϊκών Δημοκρατιών οι οποίες αντεπεξήλθαν. Π.χ. στη ΛΔ Πολωνίας, περισσότεροι από 1.700 ανάπηροι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο «250», απέκτησαν τεχνητά μέλη, πήραν επίδομα αναπηρίας και είχαν την ευκαιρία να απασχολούνται σε εργασίες κατάλληλες για άτομα με αναπηρία.

Ενώ η σοβιετική κυβέρνηση καθόρισε ότι οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες θα τρώνε 6 μήνες δωρεάν και τους άλλους 6 μήνες θα πληρώνουν το 50% της τροφής τους.

Αυτά είναι λίγα από τα «φοβερά βασανιστήρια» που βιώσαμε εμείς οι πολιτικοί πρόσφυγες στα «ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα».

Σήμερα, λοιπόν, τα «δημοκρατικά και δίκαια» καπιταλιστικά - ιμπεριαλιστικά καθεστώτα έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από τη φτώχεια, το κρύο, να μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες.

Γνώρισαν και οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών το σύγχρονο δουλεμπόριο, την πορνεία, τα ναρκωτικά.

Δεκάδες εστίες πολέμων άναψαν ανάμεσα σε λαούς που για δεκαετίες ζούσαν ειρηνικά. Προκάλεσαν τη σύγχρονη προσφυγιά με καραβάνια προσφύγων, πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο και χιλιάδες άστεγα και απροστάτευτα.

Οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες γνωρίζουμε τα προτερήματα του σοσιαλισμού. Γνωρίζουμε και τη σημερινή ζωή στις χώρες αυτές μετά τις ανατροπές.

Οι οποίες δεν ήταν επιθυμία ούτε δικιά μας ούτε των λαών αυτών.

Διαδίδουμε την αλήθεια για το σοσιαλισμό. Τρανό παράδειγμα η μεγάλη απήχηση που είχαν στους πολιτικούς πρόσφυγες οι εκδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με αφορμή τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αναδείχθηκαν η σπουδαία ηρωική πλευρά της Ιστορίας του ΚΚΕ και οι αγώνες για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Αναδείχθηκε η μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού μέσα και από τη δική μας ζωή με την εργασία, τη μόρφωση, το μαζικό πολιτισμό, το μαζικό αθλητισμό, την επιστήμη στις σοσιαλιστικές χώρες.

Οι εκδηλώσεις αυτές έδειξαν μια διαφορετική κοινωνία και έναν άλλο δρόμο οικοδόμησης αυτής της κοινωνίας.

Επίσης, οι εκδηλώσεις τιμής για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, αφού η πολιτική προσφυγιά ήταν το αποτέλεσμα του οργανωμένου περάσματος των μαχητών και μαχητριών στις Λαϊκές Δημοκρατίες, το οποίο επί τρία χρόνια είχε «χαλάσει» τα σχέδια του αστικού στρατού και των ιμπεριαλιστών συμμάχων του για εξόντωση του ΔΣΕ.

Οι γονείς μας είχαν το θάρρος και τον ηρωισμό να συγκρουστούν με την ντόπια αστική εξουσία και με τους ιμπεριαλιστές, δείχνοντάς τους ότι ο λαός αποφασίζει τι κοινωνία θα οικοδομήσει.

Ραχοκοκαλιά και αιμοδότης αυτού του ηρωικού αγώνα ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καπηλεύεται την ένδοξη Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης. Από τη μια τιμά τους αγωνιστές και από την άλλη μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση δίνοντας γην και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών.

Η καταστροφή και βεβήλωση των μνημείων δείχνει το φόβο τους για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε.

Φοβούνται την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.

Ομως, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι ιδέα, δεν καταστρέφεται, δεν σβήνει από τη μνήμη των λαών.

Και όπως είπε ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν, «οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά. Οσο τις χτυπάς, τόσο βαθύτερα μπαίνουν».

Εμείς που ζήσαμε στο σοσιαλισμό, οι απόγονοι των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ, θα δώσουμε την καλύτερη απάντηση απέναντι στον αντικομμουνισμό που έχουν εξαπολύσει.

Θα απαντήσουμε στις εκλογές ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ:

Για να διεκδικήσουμε να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε.

Για να πούμε ένα δυνατό ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Γιατί αποτελεί τη μοναδική γνήσια καταδίκη της ΕΕ της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων.

Για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, να δημιουργηθεί μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία.

Για να κάνουμε την πραγματική διαφορά.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ, για να μεγαλώσουμε το φόβο τους.


Ρούλα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
Υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πολιτική πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ