Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Σε νέα φάση εισέρχεται η διαδικασία είσπραξης οφειλών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν στον «αέρα» χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών από τη ΔΕΗ, που χτες ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός της περνά στην επόμενη φάση, της «τιτλοποίησης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της, μέσω της οποίας επιδιώκει την άντληση επιπλέον ρευστότητας έως και 300 εκατ. ευρώ.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η επιχείρηση είχε επιδοθεί σε μια σειρά μεθόδων πίεσης και προς λαϊκά νοικοκυριά που έχουν οφειλές, όπως απειλητικά ραβασάκια ή και διακοπές ρεύματος, ενώ είχε προσλάβει και εταιρεία με πείρα στην είσπραξη οφειλών, η οποία «ενορχήστρωσε» την όλη διαδικασία. Τώρα, με τη μέθοδο της «τιτλοποίησης» των οφειλών, η ΔΕΗ προσβλέπει στη λήψη χρηματοδότησης με αντάλλαγμα τις οφειλές που διατηρούν πελάτες προς την ίδια και αν προσωρινά η μεθόδευση αυτή αφορά «μεγάλους» και «στρατηγικούς κακοπληρωτές» τίποτε δεν αποκλείει στο εγγύς μέλλον το ίδιο να πράξει και με χρέη που διατηρούν νοικοκυριά σε ανέχεια. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ είχαν φτάσει μέχρι και τα 3,5 δισ. ευρώ το 2017, ενώ σήμερα βρίσκονται περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η επιχείρηση, «όπως έχει προαναγγείλει, για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει τρόπους αξιοποίησης όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και το θέμα της χρηματοδότησης (όχι της πώλησης σε τρίτους) μέσω τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία, στοχεύοντας πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητάς της και στην ανάκτηση οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ