Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
«Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» στα σχέδια των ΗΠΑ που μυρίζουν μπαρούτι

Ευκαιρία να δείξουν την ταύτισή τους στα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης έδωσε το νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο

Ευκαιρία για να εκφράσουν την ταύτισή τους σε ό,τι αφορά τα σχέδια της αστικής τάξης για «αναβάθμισή» της στην περιοχή μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και συνολικά στα αστικά επιτελεία, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία, σχετικά με «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019», προβλέποντας ακόμα ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και «κομβικό» ρόλο για την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Θυμίζουμε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες προτάσεις για την αποφασιστική ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας τους με Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης «αναχαίτισης» της ρωσικής επιρροής. Μάλιστα, συστήνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συντάσσει σταθερά αναλυτική έκθεση για τις ενέργειες της Μόσχας σε όλη την περιφέρεια, ενώ αντανακλά και την αυξανόμενη ανησυχία για την προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προτείνει ακόμα την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς Ελλάδα και Κύπρο και οικονομικά, την περαιτέρω αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών σε βάσεις όπως η Σούδα στην Ελλάδα, άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, ίδρυση ενός «αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρει ακόμη ότι «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει τη σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο», αποφεύγοντας ωστόσο την οποιαδήποτε ρητή αναφορά στην Τουρκία, με την οποία το αμερικανικό κεφάλαιο δυναμώνει ένα σκληρό και πολύπλευρο παζάρι. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται άλλωστε και η καταγραφή των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χτες ότι την επόμενη βδομάδα θα φτάσει στην Κύπρο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που συνυπογράφει το νέο νομοσχέδιο. Η επίσκεψή του χαρακτηρίζεται «ιδιωτικής φύσης», ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μενέντεζ θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου, για να συζητήσει για θέματα όπως η άρση του εμπάργκο όπλων, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις.

«Πήγαν περίπατο» οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Το νομοσχέδιο σήμανε «χαράς ευαγγέλια» τόσο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που «με ένα στόμα, μια φωνή» έσπευσαν να μιλήσουν για τις «ευκαιρίες» που γεννά η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, προαναγγέλλοντας την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδιά τους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την «αναβάθμισή» της και δείχνοντας ότι οι κάλπικες μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές «πάνε περίπατο» όταν διακυβεύονται τα «μεγάλα και σημαντικά» του κεφαλαίου.

Την αρχή έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο «είναι στη θετική κατεύθυνση (...) Αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος», προτρέποντας μάλιστα αυτό «να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα διεθνή θέματα (...) έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας».

Εκτίμησε μάλιστα ότι «θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι βέβαια, όπως ξέρετε, και ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έγραψε χτες στα «Νέα» πως «όλα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ενισχυθεί η σημασία της χώρας μας στην περιοχή. Να αναλάβει νέους ρόλους που μέχρι τώρα ήταν περισσότερο επιθυμία, παρά ρεαλιστική δυνατότητα», προσθέτοντας πως «για να ανταποκριθεί» η χώρα «στις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις του κομβικού κράτους, οφείλει να έχει στιβαρή διακυβέρνηση, ισχυρούς αποτελεσματικούς θεσμούς, ισχυρή οικονομία, αξιόμαχες, σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις (...) Πάνω απ' όλα, όμως, προϋποθέτει μια κοινωνία που θα κατανοεί, θα πιστεύει και θα στηρίζει αυτόν τον νέο ρόλο. Ολα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μόνο σε περιβάλλον εθνικής ενότητας και όχι τυφλής πόλωσης και διχασμού», δηλώνοντας δηλαδή το «παρών» της ΝΔ στην προσπάθεια της αστικής τάξης ο λαός να στοιχηθεί πίσω από τα επικίνδυνα σχέδια.

«Ομοφωνία» και από τον αστικό Τύπο

Στο ίδιο κλίμα, του ότι η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ είναι τάχα «μονόδρομος» για το λαό, κινήθηκε χτες και όλος ο αστικός Τύπος, ανεξαρτήτως «συμπαθειών» και «απόχρωσης», όσο και επιμέρους προβληματισμών για τα ανταλλάγματα που θα διεκδικήσει η αστική τάξη.

Ενδεικτικά, η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της έγραφε: «Ο κλονισμός της σχέσης της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με την εμπέδωση της συμμαχίας, Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δημιουργεί εθνικές προσδοκίες που δεν είναι αδικαιολόγητες (...) Ανοίγονται όντως νέες δυνατότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Για να αξιοποιηθούν, όμως, αυτές οι δυνατότητες, δεν χρειάζονται παρορμητικοί πανηγυρισμοί. Απαιτείται, όπως πάντα, περισσότερη φρόνηση». Ενώ η «Δημοκρατία» από το πρωτοσέλιδό της έβλεπε «Ασπίδα των ΗΠΑ στην Ελλάδα» και «σημαντική νίκη» έναντι της Τουρκίας.

Από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο κύριο άρθρο της αφού πρώτα ανέλυε στους αναγνώστες της το πώς το νομοσχέδιο εντάσσεται στον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ρωσίας, «που παίρνει τη μορφή "πολέμου των αγωγών"», θυμίζοντας ότι «η ιστορία (...) αποδεικνύει πως κάθε παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος - και κυρίως ο ενεργειακός - συνοδεύεται από μια στρατιωτική εκδοχή», καλούσε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσουν το ζήτημα «με ακριβή στάθμιση του εθνικού συμφέροντος», για να καταλήξει στο... διά ταύτα πως «δεν είναι εύκολο, γιατί με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ