Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συνοδεία επιχειρηματικών ομίλων η πρώτη επίσκεψη στη Β. Μακεδονία

Τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή αναδεικνύει ο πρωθυπουργός, απαριθμώντας τα «καλά» της συμφωνίας των Πρεσπών για το κεφάλαιο

Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνη
Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνη
Συνοδεία πλήθους επιχειρηματιών και του μισού υπουργικού συμβουλίου μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, στα Σκόπια ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εκπέμψει το μήνυμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών διανοίγει προοπτικές και ευκαιρίες για το ντόπιο κεφάλαιο, προωθώντας τον «ηγετικό ρόλο» της χώρας στην περιοχή.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για «νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές», χάριν του οποίου θα «αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «MIA» ο Αλ. Τσίπρας διαφημίζει το ρόλο της Ελλάδας ως προς την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, αλλά και το ρόλο που παίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια, όπως και τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιό της η Ελλάδα «θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για την πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια».

Κατά την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής θα γίνει σήμερα και η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία θα καταλήξει σε σχέδιο δράσης που, κατά τον πρωθυπουργό, «θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την Ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας», ενώ θα αποφασιστεί και η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, στο τραπέζι θα βρεθούν και τα ζητήματα των αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη, των τετραμερών σχημάτων με άλλα κράτη της περιοχής, η Διαδικασία του Βερολίνου, το πλαίσιο 16+1 της Κίνας και οι οικονομικές προοπτικές που άνοιξαν με τη ΔΕΘ 2018. Τέλος, διατυπώνοντας με άλλα λόγια την πρόθεση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να καταστήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο και για άλλες διευθετήσεις στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει στη συνέντευξή του ότι «με τη συμφωνία δημιουργείται μια δυναμική στην περιοχή μας και μακάρι αυτή να μπορεί να βοηθήσει σε άλλα διεθνή θέματα».

Πολυπληθής αποστολή

Τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσει πολυπληθής ομάδα επιχειρηματιών, από τομείς όπως των κατασκευών, Ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σήμερα το πρωί θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, θα υπογραφούν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, όπως: Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών. Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο κρατών. Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους με το Majden. Μνημόνιο συνεργασίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτώβρη 2016. Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείων Μεταφορών. Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Ταμπάνοφσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ