Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΑΛ
«Αναταράξεις» για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών

Να συνεργαστεί μετεκλογικά σε μια κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», χωρίς να προκαθορίζει αν αυτή θα είναι με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά στο 2ο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Υποστήριξε ακόμα ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει «αυτόνομη πορεία» και «οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση συνεδρίου».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το "σχέδιο Ελλάδα"», δηλαδή το σχέδιο του ΚΙΝΑΛ για τη διαχείριση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς «μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή» σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία.

Η πρόταση Γεννηματά για έκτακτο συνέδριο μετεκλογικά, προκειμένου να καθορίσει το ΚΙΝΑΛ τη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Ενδεικτικά ο ευρωβουλευτής του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ρ/σ «News 24/7», είπε πως «δεν μπορεί να γίνει έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μέρες μετεκλογικά, ούτε κομματικό δημοψήφισμα. Αυτό είναι παράλογο. Στο συνέδριο αποφασίσαμε ότι θα γίνει μια δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να συγκληθούν τα κομματικά όργανα».

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος τόσο σε συνέντευξή του στα «Νέα» όσο και μιλώντας στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, επί της ουσίας πρόκρινε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, δήλωσε στα «Νέα» ότι «αν αναζητήσω συνεργασίες, θα το κάνω βεβαίως και με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ανήκει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Δεν βλέπω γιατί να μην έχω μια εποικοδομητική συνεργασία με την Ενωτική Αριστερά».

Σε επισήμανση της εφημερίδας ότι η Φ. Γεννηματά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε: «Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς». Ο Φρ. Τίμερμανς συναντήθηκε χτες και με τον πρωθυπουργό, με αμφότερους να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για την αναπαραγωγή των γνωστών ψευτοδιλημμάτων περί «προόδου» και «συντήρησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ