Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική, παντού ισχυρό ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς των υποψηφίων στη συγκέντρωση που έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα στην περιοχή

Ο Σ. Δευτεραίος
Ο Σ. Δευτεραίος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θράκη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Σε κάθε σταθμό της επίσκεψης, αναδείχθηκε η απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον εργαζόμενο λαό, να κάνει την πραγματική διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Αυτή η απήχηση που βρίσκει το προσκλητήριο του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους και τους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία, επιβεβαιώθηκε και στη μεγάλη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, όπου μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν εκεί, στους καθημερινούς αγώνες του λαού

Στο χαιρετισμό του, ο Σάββας Δευτεραίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θέλουμε μια "όμορφη" πόλη, θέλουμε μια ανθρώπινη πόλη, θέλουμε ανάπτυξη και ευημερία, θέλουμε τουριστική ανάπτυξη, θέλουμε, θέλουμε...

Ο Δ. Κλάδης
Ο Δ. Κλάδης
Μέσα από αυτές τις φράσεις που χρησιμοποιούν όλες οι παρατάξεις οι οποίες στηρίζονται από τα κόμματα που έχουν εναλλαγή στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) λείπει ο λαός, λείπουν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και μέσα από τα τσιτάτα αυτά ξεπηδά το επιχειρηματικό, καπιταλιστικό κέρδος. Κρύβεται όμορφα ο χορός εκατομμυρίων για τις κατασκευαστικές εταιρείες (ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια). Προκλητικά, μόλις πριν λίγες μέρες, εταιρεία που πήρε περίπου 4 εκατ. ευρώ δήλωνε ότι πρέπει να σκεφτούμε πως συνέβαλε στην πάταξη της ανεργίας. Γιατί; Γιατί προσέλαβε έξι - προσέξτε τα νούμερα - εργαζόμενους.

Και από την άλλη μεριά, καμία, μα καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν στήριξε την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για μείωση των δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά, ούτε ένας από τους δημοτικούς συμβούλους των υπόλοιπων παρατάξεων δεν στήριξε την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για ουσιαστική μείωση της τιμής του νερού.

Ολοι λούφαξαν και πολλοί υποκλίθηκαν, όπως ξέρουν πολύ καλά να κάνουν χρόνια τώρα στις απαιτήσεις των Αμερικανών, για μετατροπή της πόλης μας σε προτεκτοράτο των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων με την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στο λιμάνι μας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στους καθημερινούς αγώνες του λαού, ήταν εκεί, οργάνωνε με αυτές τις δυνάμεις που είχε παρεμβάσεις, διεκδικήσεις και τον αγώνα για φιλολαϊκές λύσεις της καθημερινότητας, αλλά και καλούσε και καλεί τον λαό να οργανώσει τον αγώνα του, να δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτό είναι που φοβούνται, που τρέμουν. Γι' αυτό αναδιπλώνονται όταν αντιμετωπίζουν τη φωνή και την οργή του λαού (όπως έγινε για παράδειγμα με τα τροφεία των παιδικών σταθμών). Γι' αυτό η μόνιμη και η μόνη τους απάντηση στις τοποθετήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ήταν ο αντικομμουνισμός.


Ναι λοιπόν το είπαμε, το λέμε και είναι τιμή μας που το ψηφοδέλτιό μας έχει μέσα κομμουνιστές, έχει φίλους του ΚΚΕ, έχει ανθρώπους που δεν κρύβονται και δεν απουσιάζουν από τους λαϊκούς αγώνες.

Εχουμε το δικαίωμα, με την καθημερινή μας στάση, με την ίδια τη ζωή μας να κοιτάμε τον λαό στα μάτια και να καλούμε κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, νέο, σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, για κοινή πάλη, για να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος δρόμος για τον λαό και τον τόπο. Ολοι έχουμε τον ίδιο αντίπαλο: Την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους.

Γι' αυτό καλούμε όλο τον λαό να στηρίξει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες».

Τα κέρδη των μονοπωλίων, ο «θεός» της ΕΕ

Ο Διονύσης Κλάδης αναφέρθηκε στην πείρα που έχει ο λαός ώστε να βγάλει συμπεράσματα και να επιλέξει να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. «Για παράδειγμα, οι εργάτες στο εργοστάσιο του Ζούρα και όχι μόνο, που στην είσοδο των εργοστασίων βλέπουν καθημερινά τις πινακίδες με τις επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και αυτοί είναι απλήρωτοι μήνες. Διαπιστώνουν ότι η όποια "δημοκρατία" της ΕΕ σταματάει με το που πατήσουν το πόδι τους μέσα στο εργοστάσιο, στο οποίο κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εργάτες στον ΤΑΠ, με τις 58 ώρες δουλειάς τη βδομάδα, χώρια τα πήγαινε - έλα, βλέπουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην ουσία εφαρμόζει το νόμο της σκλαβιάς όπως τον ψήφισε στην Ουγγαρία η κυβέρνηση του Ορμπαν, του ακροδεξιού, αδελφού της Χρυσής Αυγής. Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα πολυκαταστήματα μπορούν να δουν ότι παρά τα τεράστια κέρδη των ομίλων, οι ελαστικές σχέσεις γενικεύονται στην ΕΕ, οι απαιτήσεις για χαμόγελα των 300 ευρώ τον μήνα αυξάνονται προκλητικά.

Ο Δ. Παπατολίδης
Ο Δ. Παπατολίδης
Παράλληλα, μπορούν να δουν όλοι οι εργαζόμενοι πού φτάνει η ξεφτίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Νόθοι αντιπρόσωποι, εργοδότες, ο κύριος 8.000 ευρώ μισθό το μήνα, όλοι μαζί για να έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία συνομιλητές που θα "σέβονται" την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ορέγονται να κάνουν και εδώ το συνδικαλιστικό κίνημα κάτι σαν... μουσειακό είδος, ένα ντεκόρ στον "κοινωνικό εταιρισμό".

(...) Μπορούν να δουν ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι απεργίες και οι διεκδικήσεις, αλλά το κριτήριο του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων που αποτελεί θεό για την ΕΕ. Οπως, για παράδειγμα, το εργοστάσιο του Μαΐλη στη ΒΙΠΕ της Αλεξανδρούπολης, που δεν είχε γίνει ούτε μια μέρα απεργία κι όμως έκλεισε, αφού αυτό επίτασσε ο νόμος της αγοράς. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΔΠΘ μπορούν με την παρέμβασή μας να βγάλουν συμπεράσματα για το τι φταίει που ζουν μέσα στην ανασφάλεια, με χαμηλούς μισθούς, που δεν μπορούν να έχουν μια μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς απολαβές. Γιατί αυτή η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, που αποτελεί σημαία και της ΝΔ, της υποπαραχώρησης αλλού (βλέπε λιμάνι Αλεξανδρούπολης) προωθείται ενιαία από ΕΕ - κυβερνήσεις - Περιφέρεια - δήμους, ώστε να κερδίζουν μια χούφτα επιχειρηματίες.

Γι' αυτό και πρέπει να κάνουν οι εργάτες, ο λαός το ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό παντού. Εχει σταθερή πυξίδα, δεν ταλαντεύεται, είναι σταθερά και μαχητικά υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, του λαού. Ξέρεις ότι ψηφίζοντας ΚΚΕ σήμερα θα το βρεις και αύριο στην ίδια θέση, ταγμένο να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίγει δρόμο και να δίνει ελπίδα σε όσους παλεύουν σε Ελλάδα, Ευρώπη και όλο τον κόσμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για το σοσιαλιστικό μέλλον».

Διαγωνίζονται ποιος θα πάρει τα συγχαρητήρια ΗΠΑ και μονοπωλίων

Ο Δημήτρης Παπατολίδης αναφέρθηκε στο πεδίο της κάλπικης αντιπαράθεσης, όπως αυτή εκφράζεται στο επίπεδο της Περιφέρειας. «Οι νυν και οι προηγούμενοι περιφερειάρχες, που ανήκαν είτε σε ΝΔ είτε στο παλιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται την πολυπόθητη ανάπτυξη, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, του πακέτου Γιούνκερ, για να ξεβαλτώσει η Περιφέρεια από τις τελευταίες θέσεις σε κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ. Ζητάνε όλοι μαζί κίνητρα για να στηρίξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στις επενδύσεις που σχεδιάζουν για την περιοχή σε Ενέργεια και Μεταφορές.

Ξεχνούν, όμως, πως η δική μας Περιφέρεια είχε και στο παρελθόν πρωτεία στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Μαζί με αυτά τα πρωτεία, πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια για τον λαό της περιοχής, πρωτιά για τους μαθητές ιδιαίτερα σε Ξάνθη και Ροδόπη στη μαθητική διαρροή, δηλαδή στην εγκατάλειψη του σχολείου. Πρωτιά τα χρόνια της κρίσης στη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Πρωτιά και στη μετανάστευση εργατών από τη μειονότητα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Φίλες και φίλοι, έχουμε πείρα τι θα πει Περιφέρεια συνέχεια του αντιλαϊκού - αντεργατικού κράτους, αποτυπώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στους προϋπολογισμούς, στο χωροταξικό σχέδιο, στις προτεραιότητες που έβαζαν όλες οι διοικήσεις για να στηρίξουν το κεφάλαιο. Αποτυπώθηκε με την απόφαση να κόβουν το νερό από τους αγρότες και να δίνουν ακόμη και περιοχές με πηγές νερού σε ιδιοκτήτες λατομείων.

Αυτοί που τώρα στήνουν ψευτοτσακωμούς, μακριά από τα συμφέροντα του λαού, αγκαλιάζονταν και συμφωνούσαν στο αναπτυξιακό συνέδριο όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑίοι, Νεοδημοκράτες, στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Είναι τα στελέχη όλων αυτών των δυνάμεων που διαγωνίζονται για το πόσο φιλοΝΑΤΟικοί και φιλοαμερικανοί είναι, εδώ στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας όλοι να δημιουργηθεί βάση, απλώνοντας κόκκινα χαλιά, ζητώντας συγγνώμη γιατί συνομίλησαν με Ρώσους και Κινέζους. Ολοι αυτοί θεωρούν πρόοδο και προκοπή τις βάσεις θανάτου, τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, την παράδοση λιμανιών, κυριολεκτικά των πάντων στα μονοπώλια. Συναγωνιζόμενοι αναμεταξύ τους για το ποιος θα πάρει συχαρίκια από τις ΗΠΑ ξεπερνώντας και την κυβέρνηση.

Τώρα ο λαός μας, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική. Για να τσακίσουμε τους φασίστες, τον εθνικισμό, αλλά και την πολιτική της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παντού ισχυρό ΚΚΕ, παντού ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ