Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Δυσκολίες στο παζάρι με το Κόσοβο

Και κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

«Εξαιρετικά ανήσυχος» για το «πάγωμα» του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου εμφανίστηκε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, κατά τις επαφές που είχε προχτές στη Σερβία, εκτιμώντας από την άλλη πλευρά ότι το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας. «Θα ήταν λάθος να σταματήσουν όλα εξαιτίας του αδιεξόδου στο διάλογο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπράνμπιτς, αναπτερώνοντας τις ελπίδες της σερβικής αστικής τάξης για ένταξη στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς», πρωτίστως στην ΕΕ. Αλλωστε, το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στοχεύει στην ανάσχεση της επιρροής ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κινεζική εταιρεία ελαστικών οχημάτων «Linglong», με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, βιομηχανικών ρομπότ και τεχνολογίας αιχμής, εγκαινίασε εργοστάσιό της στην πόλη Ζρεντζάνιν της Βοϊβοδίνας, παρουσία και του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος εγκωμίασε τις κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία. Η επένδυση, αξίας τουλάχιστον 800 εκατ. δολαρίων σε έκταση 500.000 τ.μ., με περιθώρια δημιουργίας άνω των 1.200 θέσεων εργασίας, θεωρείται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη Σερβία εδώ και δεκαετίες.

Το Σαββατοκύριακο ο Βούτσιτς, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε πόλεις της χώρας με τίτλο «Μέλλον της Σερβίας», παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει «πολιτικό πρόβλημα» με τους Αλβανούς στο Κόσοβο, λέγοντας πως έχει να κάνει με «ανεύθυνους που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν σε βάρος της Σερβίας».

Στα Σκόπια, πάντως, χτες ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 21ης Απρίλη. Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι είναι ο Στέβο Πεντάροφσκι από τον κυβερνητικό συνασπισμό SDSM - DUI, η Γκορντάνα Σιλιγιάνοφσκα - Ντάβκοβα από το αντιπολιτευόμενο VMRO - DPMNE και ο Μπεσίμ Μπλέριμ Ρέκα από τον συνασπισμό κυρίως αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης με την επωνυμία «Ο Ρέκα για τη Δημοκρατία».

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται σήμερα και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συνοδεία πολλών υπουργών και επιχειρηματιών, με τον «αέρα» της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών (βλέπε σχετικό θέμα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ