Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ατελείωτος ο κατάλογος της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης

Ο κατάλογος των μεθοδεύσεων που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι εργατοπατέρες και η μεγαλοεργοδοσία για να «φυτέψουν» τους ανθρώπους τους μέσα στα συνδικάτα, ώστε να διογκώνουν τη νοθεία και να αλλοιώνουν την πραγματική βούληση των εργαζομένων, είναι πραγματικά ατελείωτος.

Μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν σκληρή μάχη αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας σωρεία τέτοιων μεθοδεύσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Φέρνουν δεκάδες αντιπροσώπους - «μαϊμού» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Οπως κατήγγειλε με συγκεκριμένα στοιχεία η ΔΑΣ, είναι τουλάχιστον 53 οι νόθοι και παράτυποι αντιπρόσωποι που δεν πρέπει να λάβουν μέρος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι δεκάδες «μαϊμούδες» που επεδίωξαν να εκλέξουν οι εργατοπατέρες μέσα από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων...

Οι 53 νόθοι αντιπρόσωποι προέρχονται από αρχαιρεσίες που παρουσιάζουν αδικαιολόγητα τεράστια αύξηση ψηφισάντων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς καμία δράση, από αρχαιρεσίες χωρίς ή με λειψά πρακτικά, όπου εργαζόμενοι εμφανίζονται να ψηφίζουν πιο γρήγορα και από τον άνεμο (π.χ. ένας εργαζόμενος κάθε 41 δευτερόλεπτα!), από αρχαιρεσίες με εφορευτικές επιτροπές που εξελέγησαν ...μετά την έναρξή τους (!), από σωματεία που είναι εκπρόθεσμα ή δεν λειτουργούν, από διπλοψηφίες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα τσιράκια της εργοδοσίας τις καρέκλες που χρειάζονται για να συνεχίσουν να κατσικώνονται στο σβέρκο των εργαζομένων.


Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων μεθοδεύσεων των εργατοπατέρων και της μεγαλοεργοδοσίας, συμπεριλαμβάνοντας και τους αντιπροσώπους - «μαϊμού» που ήθελαν να κουβαλήσουν στην ΟΙΥΕ.

  • «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής» (αρχαιρεσίες: Φθινόπωρο 2017). Φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «σωματείο» - σφραγίδα: Δεν εκδίδει ανακοινώσεις, δεν οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς δράση. Παρ' όλα αυτά, και στις τελευταίες αρχαιρεσίες, που ουσιαστικά οργάνωσε η ομάδα Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), με την άμεση και ασφυκτική εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σούπερ μάρκετ, ψήφισαν ξανά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η εργοδοσία συνόδευε τους εργαζόμενους στην κάλπη και τους υποδείκνυε τι να ψηφίσουν. Χαρακτηριστικό είναι έντυπο που κυκλοφόρησε σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το οποίο αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Το έντυπο αφορούσε γραπτές οδηγίες διευθυντικών στελεχών σε προσωπικό καταστήματος, το οποίο ενημέρωναν τα εξής: «Θα επιλέξουμε τα ψηφοδέλτια που γράφουν μόνο το "ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ" (σ.σ. ο εργοδοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι αυτό που γράφει ΔΑΣ»! Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίστηκαν ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το επικείμενο συνέδριο της ΟΙΥΕ...
  • «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» - ΠΑΣΥΕ (αρχαιρεσίες: Γενάρης 2019). «Σωματείο» - φάντασμα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και δράση, χωρίς γνωστή έδρα, «δίδυμο αδελφάκι» του παραπάνω. Οι αρχαιρεσίες του έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Πάτρα έκανε εκλογές στα κρυφά, χωρίς καμία δημοσιοποίηση, σε αίθουσα ξενοδοχείου και σε «απόσταση ασφαλείας» από το Εργατικό Κέντρο. Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» από αναρτήσεις προϊσταμένων σε πίνακες ανακοινώσεων μέσα σε σούπερ μάρκετ για τις «οδηγίες» που έπρεπε να ακολουθήσουν. Εργαζόμενοι έρχονταν να ψηφίσουν συνοδεία των προϊσταμένων τους, ενώ την πρώτη μέρα εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη από «Σκλαβενίτη» και «My Market». Στην Αθήνα, εργαζόμενοι όπως π.χ. στην επιχείρηση ISS, «ενημερώνονταν» προφορικά αλλά και με γραπτά μηνύματα από επόπτες τους να προσέλθουν στις εκλογές, με υποδείξεις μάλιστα να ψηφίσουν... τον «εκπρόσωπο της εταιρείας μας»!
  • «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ)». Πρόεδρος ο Θ. Βασιλόπουλος, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης «Ενιαίο» (ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα). Στις 15/11/2018, με ευθύνη του «Ενιαίου», έγινε παρωδία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης στο κτίριο του ΟΛΠ, παρουσία του επικεφαλής της Ασφάλειας της COSCO και πρώην λιμενάρχη Πειραιά. Παρών ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς, που στήριξε ανοιχτά την απαράδεκτη διαδικασία. Αν δεν ήταν οι τοποθετήσεις της ΔΑΣ, η διαδικασία θα είχε λήξει μέσα σε λίγα λεπτά. Συμμετείχαν 105 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών... Ο Θ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι το μητρώο εμφανίζει τόσα μέλη γιατί έχει να εκκαθαριστεί από το 1922! Και ότι τα οικονομικά εντάξει μέλη είναι 350! Αργότερα στα πρακτικά γράφτηκε ότι ήταν 370. «Λεπτομέρεια»: Οι συνδρομές παρακρατούνται απευθείας από τη μισθοδοσία... Διάτρητη ήταν και η διαδικασία εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής: Ψηφοφορία χωρίς μητρώο μελών, χωρίς ταυτότητες, χωρίς παραβάν, όπου μπορούσε να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο δικηγόρος - δικαστικός αντιπρόσωπος δέχτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία και απέρριψε τις ενστάσεις της ΔΑΣ. Η νοθεία συνεχίστηκε στις αρχαιρεσίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικασία στο Ηράκλειο), ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι στην κατάσταση ψηφισάντων περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ, MSC. Στους ψηφίσαντες περιλαμβάνεται και ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης, ο οποίος διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας!
  • «Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία» (ΠΝΟ): Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ και των σωματείων - σφραγίδων της είναι ότι λειτουργούν ως μηχανισμός των εφοπλιστών. Το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας χαρακτηρίζεται από: Τη διατήρηση σωματείων - σφραγίδων. Την εφαρμογή πλειοψηφικού συστήματος (και όχι της απλής αναλογικής) στις αρχαιρεσίες πολλών ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην εκπροσώπησή τους στην ΠΝΟ. Τους αυθαίρετους περιορισμούς στην αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ΠΝΟ. Την «ex officio» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με εκλογή που βασίζεται στην απλή αναλογική. Ακόμα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών, Ναυτών M/S-Π/Κ) δεν έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους και δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική.
«Απογείωση» ψηφισάντων από το πουθενά και... «συνδικαλιστικές» μπίζνες

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε μια μακρόχρονη περίοδο απομαζικοποίησης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν τεράστια αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό!

Παραδείγματα: Τα Εργατικά Κέντρα Λακωνίας (αύξηση ψηφισάντων 45%), Φαρσάλων (αύξηση 52%), Αλμυρού (αύξηση 91%). Ακόμα, από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα όπως τα εξής: Αλεξάνδρειας, αύξηση ψηφισάντων 84%. Διδυμότειχο, αύξηση ψηφισάντων 255%. Κιλκίς, αύξηση 242%!

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η μετατροπή των συνδικάτων σε επιχειρήσεις από τους εργατοπατέρες. Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα, σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων. Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ - συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κοντά σε αυτά, χαρακτηριστικά παραδείγματα «συνδικαλιστικών» μπίζνες αποτελούν ο... λαβύρινθος των επιχειρηματικών πάρε - δώσε του εργοδότη - «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου, και οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που συμμετέχουν απευθείας ως μέτοχοι σε κατά τόπους «Αναπτυξιακές» Ανώνυμες Εταιρείες, μαζί με αρχές της Τοπικής Διοίκησης και εργοδοτικές οργανώσεις...

Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφέρειας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «κύριοι» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org