Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΝΕΑ» ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΕ (2021 - 2027)
Πολιτική που εντείνει την επίθεση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Η προώθηση του μοντέλου του «αγρότη επιχειρηματία», που συνεπάγεται παραπέρα επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε μεγαλύτερες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της προωθούμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (2021 - 2027).

Την υπηρέτηση αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσαν και τα όσα ανέφεραν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενημερώνοντας σχετικά, την περασμένη Τρίτη, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Πέρα από τις... ανησυχίες που εξέφρασε ο υπουργός για τη νέα μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ (μείωση που, όπως είπε, «αν δούμε τη μεταβολή σε τιμές 2018, η μείωση φτάνει στο 15,3%, εάν τη δούμε όμως στις τρέχουσες τιμές η μείωση ανέρχεται στο 4,6%»), ο ίδιος δήλωσε την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αναφέροντας ότι «η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική» και πως «αποτελεί εργαλείο μόχλευσης των παραγωγικών δυνάμεων, τόσο στον εκσυγχρονισμό όσο και στην επένδυση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση».

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, η υφυπουργός ανέφερε, όσον αφορά τις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ, ότι αυτές στοχεύουν στο «να μπορέσουμε να κάνουμε γεωργικές επιχειρήσεις οι οποίες αφήνουν πίσω τους το παλιό και στρεβλό παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο, θα είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφοντας την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, χρέωσαν στην κυβέρνηση... καθυστέρηση στην υποβολή προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ. Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για ...«απίστευτα σφάλματα» όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ.

Προμετωπίδα της ΚΑΠ η διαμόρφωση επιχειρηματικού τύπου αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, επισήμανε ότι «κάθε φορά που αναθεωρείται η ΚΑΠ, και αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 7 χρόνια, λαμβάνει νέα μέτρα πιο ενισχυτικά για τον στρατηγικό στόχο της, την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων για να συγκεντρωθούν γη, παραγωγή, εμπορία αγροτικών προϊόντων, και όλα αυτά μέσα από την καταστροφή, τη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων», ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν το σταδιακό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αύξηση του μεριδίου των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Οπως τόνισε, και στην παρούσα φάση η ΕΕ εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής κερδοφορίας και εντοπίζει ως βασικότερη αιτία την κατακερματισμένη διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, για να επιταχύνει ακριβώς την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, προωθεί τις Οργανώσεις Παραγωγών, τα Προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που υλοποιούνται με την παρέμβαση των τραπεζών, τις διεπαγγελματικές ενώσεις κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απεύθυνε κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες για την οργάνωση του αγώνα τους, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες συνολικά του λαού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org