Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα! Σήμερα, μέρα έναρξης του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η κινητοποίηση ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα
  • Εργαζόμενοι στις Κατασκευές: Αρθρο για τη σημαντική πείρα από τη μάχη για ΣΣΕ, απέναντι στα εμπόδια και την προπαγάνδα εργοδοσίας και κυβέρνησης
  • Ιατρική Ειδικότητα: Η κυβερνητική τροπολογία, μέρος των συνολικότερων αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση - Καταγγελία από την ΟΕΝΓΕ
Η πείρα από την πάλη για τις ΣΣΕ ξεσκεπάζει την κυβερνητική απάτη

Χαρακτηριστικές πτυχές από τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις Κατασκευές

Από την κλαδική απεργία των Οικοδόμων τον περασμένο Νοέμβρη
Από την κλαδική απεργία των Οικοδόμων τον περασμένο Νοέμβρη
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας το νόμο για τον κατώτατο μισθό, επιχειρεί - εκτός των άλλων - να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους να ζουν με λιγότερες απαιτήσεις, με βάση τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η εκστρατεία εξαπάτησης της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο εξής απατηλό «αφήγημα»: «Τα μνημόνια τελείωσαν, άρα τώρα δύναται μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική και ο ερχομός της ανάπτυξης θα μεγαλώσει την πίτα, άρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι»...

Το ΚΚΕ ξεσκέπασε από την πρώτη στιγμή την κυβερνητική κοροϊδία.

Στη βάση αυτή, θα θέλαμε να μεταφέρουμε μια ορισμένη πείρα γύρω από το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο των Κατασκευών, τη στάση της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, το πώς συνολικά η πολιτική τους για τον κατώτατο μισθό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όχημα για τη συμπίεση συνολικά των μισθών προς τα κάτω.

Αποκαλυπτική η στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Στον κλάδο των Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, εδώ και 2 χρόνια περίπου δίνεται μια σκληρή μάχη, με κλαδικές απεργίες, κινητοποιήσεις σε εργοτάξια, Γενικές Συνελεύσεις κ.ά. για το θέμα των ΣΣΕ. Κατορθώθηκε να υπογραφούν συμβάσεις με αυξήσεις πολύ πάνω από τις αυξήσεις - κοροϊδία της κυβέρνησης που αφορούσαν 3 μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοτάξια), ενώ ταυτόχρονα συμφωνήθηκαν αυξήσεις με τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο του χώρου. Αυτά σε αδρές γραμμές.

Κάτω από το βάρος των πρόσφατων κλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων, η μεγαλοεργοδοσία του χώρου κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά τη λήξη της κλαδικής ΣΣΕ του 2009, αρνούνταν οποιαδήποτε συζήτηση για ΣΣΕ. Αναγκάστηκε ωστόσο να το κάνει λόγω της πίεσης από την πάλη, τη δύναμη των αγώνων και των διεκδικήσεων που εκφράστηκαν μέσα σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Οι καπιταλιστές του κλάδου, στο «πνεύμα» της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πρόβαλαν ως «πρόταση» για τον κατώτατο κλαδικό μισθό στους οικοδόμους να είναι σε επίπεδα όπως αυτά που διαμορφώθηκαν αργότερα με το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, αξιοποιώντας τα ίδια τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Οταν στα εργοτάξια υπήρχαν μεροκάματα ακόμα και με 27-30 ευρώ, για να προσαρμόσουν τον κατώτατο κλαδικό μισθό εκεί. Οταν την ίδια στιγμή οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν προέβλεπαν στο νόμιμο ωράριο και με 22 μεροκάματα το μήνα, μισθό που φτάνει τα 990 ευρώ μεικτά, πράγμα που χαλούσε την προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και ήταν κόντρα στη συμπίεση των μισθών.

Αρα, κυβέρνηση και εργοδοσία, μετά την καπιταλιστική κρίση, έρχονται να θωρακίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου επάνω στα συντρίμμια που αφήνει σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, στο θέμα της επικύρωσης των συμβάσεων που υπογράφτηκαν με εργολάβους στα εργοτάξια, κράτησε στάση υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας ευθύς εξαρχής. Παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν, με επικλήσεις νόμων που ψήφισαν οι «δεξιές» και «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις, αλλά εφαρμόζει στο ακέραιο η σημερινή, παρότι ισχυρίστηκε ότι τέτοια θέματα θα μπορούσαν να λυθούν, να αναγνωριστούν τέτοιου τύπου συμβάσεις.

Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει εργαλεία στα χέρια της για να διευκολύνει την αναγνώριση μιας σύμβασης, για να αποκτήσει νομική ισχύ. Η μη αναγνώριση των συμβάσεων που υπογράφτηκαν στα εργοτάξια της Αττικής από το υπουργείο Εργασίας είχε και στόχο να μην υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τους όποιους μηχανισμούς για τον έλεγχο της εφαρμογής τους.

Φυσικά, η ανυποχώρητη στάση του Συνδικάτου Οικοδόμων στα εργοτάξια και συνολικά στον κλάδο προσπέρασε τα εμπόδια που έθεταν οι νόμοι του αστικού κράτους, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων. Κατάφερε, με συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο, να επιβάλει αυτό που κυβέρνηση και εργοδοσία εμπόδιζαν, δηλαδή τις αυξήσεις και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Να μη δεχτούν οι εργαζόμενοι να ζουν με ψίχουλα

Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ότι δεν πρέπει να δεχτούν οι εργαζόμενοι να ζουν με ψίχουλα, να τους εμφανίζουν ως δώρο ή χάρη λίγες δεκάδες ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό. Οταν δίπλα παράγεται αμύθητος πλούτος. Οταν την ίδια ώρα τα αρπακτικά του ΔΝΤ και της ΕΕ «συζητάνε» με την κυβέρνηση αν αυτό το ξεροκόμματο «πλήττει» την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει τον εαυτό του ως «δύναμη που συγκρούεται με τις δυνάμεις της αγοράς για το καλό των εργαζομένων». Σε αυτό το πνεύμα τροφοδοτείται και το θράσος διευθυντών, όπως αυτής στο «My Market», που έλεγε ότι και με 300 ευρώ το μήνα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πρέπει να χαμογελάνε ευτυχισμένοι...

Ταυτόχρονα, να σκεφτεί ένας εργαζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν πως όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο πρώτος νόμος που θα φέρει, θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, αλλά 4 χρόνια ενεργοποιεί και ψηφίζει νόμους που συμπιέζουν όλους τους μισθούς.

Ολα αυτά, όταν το ΚΚΕ όχι μόνο προειδοποίησε για τα μελλούμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρωτοστάτησε για να οργανώσει ο λαός την πάλη του, για να φρενάρει τον αντιλαϊκό κατήφορο και για να αντεπιτεθεί. Το ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του συνδικαλιστικού και μαζικού κινήματος, έδωσε σκληρές μάχες, που χωρίς αυτές τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που δίνονται δεν θα δίνονταν, αν δεν είχαν προηγηθεί οι αγώνες στους οποίους πρωταγωνίστησε στο ταξικό εργατικό κίνημα. Πολύ περισσότερο, δεν θα υπήρχαν οι συγκεκριμένες κατακτήσεις στον κλάδο.

Αυτός είναι ο δρόμος της οργανωμένης διεκδίκησης, της αναπλήρωσης των απωλειών, της πάλης για τις πραγματικές ανάγκες μας, ο δρόμος της ισχυροποίησης του ΚΚΕ στους αγώνες, στις εκλογές, παντού!


Του Κώστα ΖΙΩΓΑ*
*Ο Κώστας Ζιώγας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας την εργατική τάξη, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να ενισχύσουν το πραγματικό αποκούμπι τους, τον οργανωτή της πάλης τους.

Σε ανακοίνωσή του για την Εξόρμηση, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Τον Απρίλη του 2019 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. Από τότε δεν υπήρξε μικρός ή μεγάλος αγώνας στον οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούν το ΠΑΜΕ να μην ήταν μπροστά, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στη συνέχιση της αντεργατικής επιδρομής που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, μέσα από παρεμβάσεις του, το ΠΑΜΕ ανέπτυξε δεσμούς με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ενισχύοντας τη δράση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλειάς, σε συνοικίες και εργατογειτονιές, στηρίζοντας χιλιάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ολα αυτά τα χρόνια το κεφάλαιο του ΠΑΜΕ ήταν και παραμένουν οι θέσεις του και η δράση του. Ούτε είχε ούτε έχει άλλους πόρους, πέρα από την οικονομική του ενίσχυση από συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους που το στήριξαν και το στηρίζουν. Σε αντίθεση με τους εργοδότες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που "ταΐζονται" με εκατομμύρια ευρώ από όλους τους κρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς».

Η Οικονομική Εξόρμηση, τονίζει το ΠΑΜΕ, «θα δυναμώσει τον ταξικό προσανατολισμό, τον ταξικό αγώνα, θα δώσει ένα ακόμα γερό χτύπημα στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων, του συμβιβασμού, της υποταγής. Η οικονομική του ενίσχυση θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στην έκφραση της διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης».

Και προσθέτει: «Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα που είναι στη γραμμή του ΠΑΜΕ θα διακινήσουν σε όλους τους χώρους δουλειάς κάρτες ενίσχυσης των 2 και των 5 ευρώ, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ξεδιπλώσουμε τον αγώνα πιο οργανωμένοι και από καλύτερες θέσεις.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις που είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ, κάθε σωματείο και συνδικαλιστή που αναγνωρίζει την 20ετή προσφορά του στην ανάπτυξη αγώνων με πλαίσιο που έχει κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, να απευθυνθούν πλατιά σε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν και οικονομικά τη συνέχεια που πρέπει να έχει στη δράση του το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καλούμε την εργατική τάξη της χώρας να ενισχύσει μαζικά τη δύναμη εκείνη, το αποκούμπι της, το ΠΑΜΕ, που είναι ο οργανωτής της πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα που ζει, που δίνει ελπίδα και προοπτική για το μέλλον της εργατικής τάξης. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι για μας μονόδρομος».

«Καλές δουλειές... »

Σχόλιο του ΠΑΜΕ για τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου, να εκλεγεί αντιπρόσωπος για το επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η προσπάθεια του εργοδότη Καραγεωργόπουλου, στελέχους της ΠΑΣΚΕ, να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από 4 Ομοσπονδίες και 4 Εργατικά Κέντρα, απέτυχε. Οι εργαζόμενοι τον έστειλαν αδιάβαστο. Δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί από καμία συνδικαλιστική οργάνωση.

Με βάση την εγκύκλιο της ΓΣΕΕ με αριθμό 7 στις 12 Σεπτέμβρη του 2018 και με βάση το άρθρο 18 του Καταστατικού της, έπρεπε να είχε καταθέσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα της οργάνωσης από την οποία δήθεν εξελέγη (Καζίνο). Η ημερομηνία κατάθεσης των εγγράφων έχει παρέλθει, κανένα έγγραφο δεν έχει κατατεθεί, καμία παραίτηση αντιπροσώπου.

Επομένως το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Καραγεωργόπουλος, δεν μπορεί να είναι πλέον αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία στον νέο του ρόλο στην Ενωση των Εργοδοτών, που διευρύνεται με ένα ακόμη μέλος.

Και... καλές δουλειές!».

Ατελείωτος ο κατάλογος της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης

Ο κατάλογος των μεθοδεύσεων που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι εργατοπατέρες και η μεγαλοεργοδοσία για να «φυτέψουν» τους ανθρώπους τους μέσα στα συνδικάτα, ώστε να διογκώνουν τη νοθεία και να αλλοιώνουν την πραγματική βούληση των εργαζομένων, είναι πραγματικά ατελείωτος.

Μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν σκληρή μάχη αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας σωρεία τέτοιων μεθοδεύσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Φέρνουν δεκάδες αντιπροσώπους - «μαϊμού» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Οπως κατήγγειλε με συγκεκριμένα στοιχεία η ΔΑΣ, είναι τουλάχιστον 53 οι νόθοι και παράτυποι αντιπρόσωποι που δεν πρέπει να λάβουν μέρος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι δεκάδες «μαϊμούδες» που επεδίωξαν να εκλέξουν οι εργατοπατέρες μέσα από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων...

Οι 53 νόθοι αντιπρόσωποι προέρχονται από αρχαιρεσίες που παρουσιάζουν αδικαιολόγητα τεράστια αύξηση ψηφισάντων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς καμία δράση, από αρχαιρεσίες χωρίς ή με λειψά πρακτικά, όπου εργαζόμενοι εμφανίζονται να ψηφίζουν πιο γρήγορα και από τον άνεμο (π.χ. ένας εργαζόμενος κάθε 41 δευτερόλεπτα!), από αρχαιρεσίες με εφορευτικές επιτροπές που εξελέγησαν ...μετά την έναρξή τους (!), από σωματεία που είναι εκπρόθεσμα ή δεν λειτουργούν, από διπλοψηφίες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα τσιράκια της εργοδοσίας τις καρέκλες που χρειάζονται για να συνεχίσουν να κατσικώνονται στο σβέρκο των εργαζομένων.


Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων μεθοδεύσεων των εργατοπατέρων και της μεγαλοεργοδοσίας, συμπεριλαμβάνοντας και τους αντιπροσώπους - «μαϊμού» που ήθελαν να κουβαλήσουν στην ΟΙΥΕ.

  • «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής» (αρχαιρεσίες: Φθινόπωρο 2017). Φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «σωματείο» - σφραγίδα: Δεν εκδίδει ανακοινώσεις, δεν οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς δράση. Παρ' όλα αυτά, και στις τελευταίες αρχαιρεσίες, που ουσιαστικά οργάνωσε η ομάδα Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), με την άμεση και ασφυκτική εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σούπερ μάρκετ, ψήφισαν ξανά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η εργοδοσία συνόδευε τους εργαζόμενους στην κάλπη και τους υποδείκνυε τι να ψηφίσουν. Χαρακτηριστικό είναι έντυπο που κυκλοφόρησε σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το οποίο αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Το έντυπο αφορούσε γραπτές οδηγίες διευθυντικών στελεχών σε προσωπικό καταστήματος, το οποίο ενημέρωναν τα εξής: «Θα επιλέξουμε τα ψηφοδέλτια που γράφουν μόνο το "ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ" (σ.σ. ο εργοδοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι αυτό που γράφει ΔΑΣ»! Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίστηκαν ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το επικείμενο συνέδριο της ΟΙΥΕ...
  • «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» - ΠΑΣΥΕ (αρχαιρεσίες: Γενάρης 2019). «Σωματείο» - φάντασμα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και δράση, χωρίς γνωστή έδρα, «δίδυμο αδελφάκι» του παραπάνω. Οι αρχαιρεσίες του έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Πάτρα έκανε εκλογές στα κρυφά, χωρίς καμία δημοσιοποίηση, σε αίθουσα ξενοδοχείου και σε «απόσταση ασφαλείας» από το Εργατικό Κέντρο. Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» από αναρτήσεις προϊσταμένων σε πίνακες ανακοινώσεων μέσα σε σούπερ μάρκετ για τις «οδηγίες» που έπρεπε να ακολουθήσουν. Εργαζόμενοι έρχονταν να ψηφίσουν συνοδεία των προϊσταμένων τους, ενώ την πρώτη μέρα εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη από «Σκλαβενίτη» και «My Market». Στην Αθήνα, εργαζόμενοι όπως π.χ. στην επιχείρηση ISS, «ενημερώνονταν» προφορικά αλλά και με γραπτά μηνύματα από επόπτες τους να προσέλθουν στις εκλογές, με υποδείξεις μάλιστα να ψηφίσουν... τον «εκπρόσωπο της εταιρείας μας»!
  • «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ)». Πρόεδρος ο Θ. Βασιλόπουλος, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης «Ενιαίο» (ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα). Στις 15/11/2018, με ευθύνη του «Ενιαίου», έγινε παρωδία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης στο κτίριο του ΟΛΠ, παρουσία του επικεφαλής της Ασφάλειας της COSCO και πρώην λιμενάρχη Πειραιά. Παρών ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς, που στήριξε ανοιχτά την απαράδεκτη διαδικασία. Αν δεν ήταν οι τοποθετήσεις της ΔΑΣ, η διαδικασία θα είχε λήξει μέσα σε λίγα λεπτά. Συμμετείχαν 105 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών... Ο Θ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι το μητρώο εμφανίζει τόσα μέλη γιατί έχει να εκκαθαριστεί από το 1922! Και ότι τα οικονομικά εντάξει μέλη είναι 350! Αργότερα στα πρακτικά γράφτηκε ότι ήταν 370. «Λεπτομέρεια»: Οι συνδρομές παρακρατούνται απευθείας από τη μισθοδοσία... Διάτρητη ήταν και η διαδικασία εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής: Ψηφοφορία χωρίς μητρώο μελών, χωρίς ταυτότητες, χωρίς παραβάν, όπου μπορούσε να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο δικηγόρος - δικαστικός αντιπρόσωπος δέχτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία και απέρριψε τις ενστάσεις της ΔΑΣ. Η νοθεία συνεχίστηκε στις αρχαιρεσίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικασία στο Ηράκλειο), ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι στην κατάσταση ψηφισάντων περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ, MSC. Στους ψηφίσαντες περιλαμβάνεται και ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης, ο οποίος διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας!
  • «Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία» (ΠΝΟ): Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ και των σωματείων - σφραγίδων της είναι ότι λειτουργούν ως μηχανισμός των εφοπλιστών. Το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας χαρακτηρίζεται από: Τη διατήρηση σωματείων - σφραγίδων. Την εφαρμογή πλειοψηφικού συστήματος (και όχι της απλής αναλογικής) στις αρχαιρεσίες πολλών ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην εκπροσώπησή τους στην ΠΝΟ. Τους αυθαίρετους περιορισμούς στην αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ΠΝΟ. Την «ex officio» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με εκλογή που βασίζεται στην απλή αναλογική. Ακόμα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών, Ναυτών M/S-Π/Κ) δεν έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους και δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική.
«Απογείωση» ψηφισάντων από το πουθενά και... «συνδικαλιστικές» μπίζνες

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε μια μακρόχρονη περίοδο απομαζικοποίησης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν τεράστια αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό!

Παραδείγματα: Τα Εργατικά Κέντρα Λακωνίας (αύξηση ψηφισάντων 45%), Φαρσάλων (αύξηση 52%), Αλμυρού (αύξηση 91%). Ακόμα, από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα όπως τα εξής: Αλεξάνδρειας, αύξηση ψηφισάντων 84%. Διδυμότειχο, αύξηση ψηφισάντων 255%. Κιλκίς, αύξηση 242%!

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η μετατροπή των συνδικάτων σε επιχειρήσεις από τους εργατοπατέρες. Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα, σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων. Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ - συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κοντά σε αυτά, χαρακτηριστικά παραδείγματα «συνδικαλιστικών» μπίζνες αποτελούν ο... λαβύρινθος των επιχειρηματικών πάρε - δώσε του εργοδότη - «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου, και οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που συμμετέχουν απευθείας ως μέτοχοι σε κατά τόπους «Αναπτυξιακές» Ανώνυμες Εταιρείες, μαζί με αρχές της Τοπικής Διοίκησης και εργοδοτικές οργανώσεις...

Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφέρειας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «κύριοι» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στην Καλαμάτα!

Στις 6.30 μ.μ. η κινητοποίηση ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα! Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στην πόλη δηλαδή όπου η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επιδιώκει να ξεκινήσει ένα συνέδριο που δεν έχει καμιά σχέση με διαδικασία εργατικής οργάνωσης.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου - Χάρτου. Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Θεσπρωτίας, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων.

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, είναι πλήθος «οι αντιπρόσωποι που έρχονται με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ομάδας Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ και είτε είναι οι ίδιοι εργοδότες, είτε εκλεγμένοι νόθα μέσα από σωματεία φαντάσματα από όλη τη χώρα. Επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να ελέγχουν έναν συσχετισμό στη ΓΣΕΕ και σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για να δυναμώνουν οι μηχανισμοί αυτοί που στέκονται εμπόδιο να οργανωθούν αγώνες για την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών, που στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

Παράλληλα με το κάλεσμά τους σε συνδικάτα και εργαζόμενους, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα καλούν «κάθε αντιπρόσωπο που δεν έχει καμιά σχέση με πρακτικές και μεθοδεύσεις της εποχής των Μακρήδων και Λικιαρδόπουλων, που δεν ανέχεται την παρουσία της ίδιας της εργοδοσίας μέσα σε εργατικές οργανώσεις, να συμμετέχει στη συγκέντρωση τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου. Να μη δεχτεί να νομιμοποιήσει ένα Συνέδριο νόθων και εργοδοτών!».

Υπόθεση που αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή!

Η σημερινή κινητοποίηση των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων έρχεται ως κορύφωση της δραστηριότητας που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να φτάσει σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους η συζήτηση για την κατάσταση αυτή στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να γίνεται πλατύτερα κατανοητό γιατί αυτή η πάλη ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή.

Με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και συνελεύσεις, με ανακοινώσεις που αποκαλύπτουν και πιο εξειδικευμένα τον ρόλο των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ και σε μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ελέγχουν με τη στήριξη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνδικάτο το σύνθημα: «Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα, Συνδικάτα Εργατών - Οχι των εργοδοτών. Εξω οι "μαϊμούδες" - αντιπρόσωποι».

Μέσα από αυτήν την πολύμορφη δράση, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η διαπάλη στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι μια μάχη για τις καρέκλες, ένας «παραταξιακός καβγάς», όπως επιδιώκουν να το παρουσιάσουν διάφορα επιτελεία: Είναι μια μάχη για τον ίδιο τον προσανατολισμό των συνδικάτων, για το αν θα είναι στα χέρια των εργαζομένων ή στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

Μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποτυπώθηκε ανάγλυφα ο πραγματικός χαρακτήρας της σύγκρουσης:

Από τη μια μεριά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που προσπαθούν να ελέγξουν τα συνδικάτα με μπράβους, το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, την αστική δικαιοσύνη, τις δυνάμεις καταστολής, τη νοθεία, τον εξαναγκασμό εργαζομένων να ψηφίζουν απευθείας τους ανθρώπους της εργοδοσίας σε «σωματεία» - μηχανισμούς, με ψηφοδέλτια που είναι γεμάτα διευθυντικά στελέχη. Με όλα τα μέσα προσπαθούν να κρατήσουν τα συνδικάτα αποδυναμωμένα, μηχανισμούς ταξικής υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την άλλη μεριά, ζωντανά συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάθε τίμιος αγωνιστής που δεν δέχεται τα συνδικάτα να είναι στα χέρια του κεφαλαίου. Ολοι αυτοί παλεύουν για να πετάξουν τους εργοδότες από τα συνδικάτα, να καταστήσουν τα συνδικάτα οργανωτές της πάλης, με δημοκρατική λειτουργία και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, με πλαίσιο πάλης που στρέφεται ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στις κυβερνήσεις της, ενάντια στα τσιράκια τους, γιατί μόνο έτσι μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν πραγματική ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΥΕ
Υπόδειγμα εργατοπατερισμού...

Την πρώτη φορά έφεραν μπράβους για να «νομιμοποιήσουν» τους νόθους και τους διευθυντάδες, τη δεύτερη δεν εμφανίστηκαν καν στο «συνέδριο» που οι ίδιοι ανήγγειλαν, την τρίτη πήγαν να κάνουν «συνέδριο λίγων και εκλεκτών», σε εργάσιμες μέρες, με διαδικασίες μέσω e-mail και αποκλεισμούς σωματείων...

Και τις τρεις φορές, οι προσπάθειες της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) να επιβάλει τη νοθεία και την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση έπεσαν στο κενό.

Οι εν λόγω «εκλεκτοί» εργατοπατέρες της εργοδοσίας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του... «σύγχρονου» εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς σε αυτή την κουστωδία συμπρωταγωνιστούν ο εργοδότης και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, η ομάδα Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΑΚΕ.

Εμπόδιο στη νοθεία και τον εκφυλισμό στάθηκαν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να αλωθούν τα σωματεία από την εργοδοσία και τα τσιράκια της.

Αναλυτικότερα, την πρώτη φορά το συνέδριο είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 23/2 και την Κυριακή 24/2. Εκεί προσπάθησαν να κάνουν συνέδριο νόθων αντιπροσώπων με την παρουσία μπράβων, νομίζοντας ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν και θα εμποδίσουν όσους αγωνίζονται για πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων. Απέτυχαν.

Τη δεύτερη φορά όρισαν το «συνέδριο» να γίνει καθημερινές, Τετάρτη 6/3 και Πέμπτη 7/3. Οι εργατοπατέρες ανακοίνωσαν τις νέες ημερομηνίες στο «παρά 5» και την ίδια ώρα ζητούσαν προκλητικά από τους αντιπροσώπους να πληρώσουν οι ίδιοι για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, εργαζόμενοι και σωματεία, συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το ξενοδοχείο όπου υποτίθεται πως θα γίνονταν οι εργασίες, ωστόσο οι «συνδικαλιστές» της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΙΥΕ παρέμεναν άφαντοι, μέχρι που τους «ξετρύπωσε» αντιπροσωπεία εργαζομένων στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Κατόπιν εορτής, στο χώρο αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν ο γενικός και ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΙΥΕ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όπως ακριβώς αξίζει σε έναν άνθρωπο της εργοδοσίας, εργοδότης και ο ίδιος, χρησιμοποίησε την πίσω πόρτα χωρίς να καταφέρει να αποφύγει την κατακραυγή των εργαζομένων...

Την τρίτη φορά οι εργατοπατέρες ανακοίνωσαν πως το «συνέδριο» θα γίνει ξανά καθημερινές (Τρίτη 12/3 και Τετάρτη 13/3), έχοντας ξανά προφανή στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή. Οι ίδιοι εργατοπατέρες, που ζητούσαν από τους αντιπροσώπους να πληρώσουν μόνοι τους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, είχαν φροντίσει να κλείσουν δωμάτια και εισιτήρια μετακίνησης για «δικούς» τους αντιπροσώπους στο πολυτελές ξενοδοχείο, πριν καν ανακοινωθεί το μέρος του συνεδρίου. Στην είσοδο του κτιρίου βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και ασφαλίτες. Από την προηγούμενη μέρα είχαν μοιραστεί κάρτες αντιπροσώπων, ενώ είχαν εκδοθεί και διπλές κάρτες. Οι εργατοπατέρες είχαν κλείσει δύο αίθουσες: Μία μεγάλη όπου θα γινόταν η υποτιθέμενη συνέλευση, ως αντιπερισπασμός, και μία μικρή, στον 8ο όροφο, προκειμένου να κάνουν εκλογές σαν τους κλέφτες. Απέτυχαν και τρίτη φορά...

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο γίνονταν αυτά, ο εργοδότης Καραγεωργόπουλος και απερχόμενος πρόεδρος της ΟΙΥΕ σκηνοθετούσε ένα «συνέδριο» άλλης Ομοσπονδίας για να εκλεγεί από εκεί αντιπρόσωπος. Τρανταχτή απόδειξη ότι τα συνδικάτα για τους ανθρώπους της εργοδοσίας είναι απλά εργαλεία που χρησιμοποιούν, πότε το ένα, πότε το άλλο, για να κάνουν τη δουλειά τους: Να υπηρετούν τους κεφαλαιοκράτες.

«Αριστερό άλλοθι» στο μαύρο μέτωπο...

Τη στάση των δυνάμεων της ΛΑΕ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, που με μεγάλη προθυμία έσπευσαν να πάρουν τη θέση τους στο μαύρο μέτωπο των εργοδοτικών συνδικαλιστών ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και στέλεχος της ΛΑΕ, Γ. Κανέλλης, είναι ο εμπνευστής ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναπαράγοντας τις αισχρές κατηγορίες ενάντια στο ΠΑΜΕ και κάνοντας λόγο για «τραμπούκους» που «διαλύουν συνέδρια»... Την επίμαχη ανακοίνωση φέρεται να υπογράφουν ο «Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων», τα σωματεία των Ελαιοχρωματιστών και των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ούτε καν συνεδρίασαν τα ΔΣ των σωματείων που υπογράφουν».

«Το στέλεχος της ΛΑΕ, κατά τα άλλα "αριστερός", αντί να καταδικάσει τη νοθεία που εξελίσσεται μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με την επιβολή νόθων αντιπροσώπων, την προσπάθεια της εργοδοσίας να έχει φυσική παρουσία μέσα στο Συνέδριο, τις δυνάμεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν τα πάντα ώστε να συνεχίσει η ΓΣΕΕ να είναι στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Αυτή είναι η κατρακύλα της ΛΑΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που συνδιοικεί τόσα χρόνια με τη ΝΔ στο ΕΚ Καλαμάτας. Στηρίζει το σχέδιο εργοδοσίας - μηχανισμών για αλλοίωση των συσχετισμών, με στόχο η ΓΣΕΕ να παραμείνει στήριγμα των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Μάλιστα, παίρνει και συγκεκριμένο καταμερισμό, δίνοντας "αριστερό άλλοθι"».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στα μέλη των σωματείων που φέρεται να συνυπογράφουν την απαράδεκτη ανακοίνωση, να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα, ώστε «όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε "Εξω οι νόθοι και η εργοδοσία!".

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει προβοκατόρικο σχέδιο σε βάρος των ταξικών συνδικάτων

Απαντώντας σε νέο προκλητικό δελτίο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ αργά χτες το βράδυ, με το οποίο συνεχίζει τα ψέματα κάνοντας λόγο περί «τραμπουκισμών στελεχών του ΠΑΜΕ πριν την έναρξη του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ», το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σχολιάζει τα εξής:

«Συνδικαλιστές και από τις άλλες δυνάμεις μάς καταγγέλλουν προβοκατόρικο σχέδιο απέναντι στα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Είναι ο ίδιος εργοδοτικός μηχανισμός που βρίσκεται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον γνωστό εργοδότη - εργατοπατέρα Καραγεωργόπουλο.

Με ψέματα και λάσπη επιδιώκουν να διαμορφώσουν κλίμα για να οργανώσουν ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εργοδοτών, εκατοντάδων διευθυντικών στελεχών και ανύπαρκτων συνδικάτων. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι συνέδριο εργατικής οργάνωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αγνοήσουν αυτήν τη χούφτα εργατοπατέρων που παριστάνουν τους ηγέτες της εργατικής τάξης και να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν αυτές τις μέρες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Ολες και όλοι στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 6.30 μ.μ.».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρώτη δύναμη με τετραπλάσιες ψήφους η ΔΗΠΑΚ

Τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις ψήφους της, σε σχέση με τις εκλογές του 2015, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών - Συνεργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Λάρισας αναδείχθηκε, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκαν στις 27/2.

Για το νέο ΔΣ ψήφισαν 189 γιατροί (από 145 το 2015) και βρέθηκαν 13 λευκά και άκυρα.

Η ΔΗΠΑΚ πήρε 97 ψήφους (από 25 το 2015) και 4 έδρες.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 79 ψήφους (από 111) και 3 έδρες.

Για την ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 190 γιατροί (από 145), με 11 λευκά και άκυρα.

Η ΔΗΠΑΚ πήρε 107 ψήφους (από 38) και η «Αγωνιστική Συνεργασία» 72 (από 99).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΠ ευχαριστεί όλους όσοι τη στήριξαν, τονίζοντας ότι με όπλο και αυτό το θετικό αποτέλεσμα, με μαζικές διαδικασίες, «μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (...) Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια νίκη όλων των γιατρών και θα αναζωογονήσει τον Σύλλογο ενάντια σε εκφυλιστικά και διαλυτικά φαινόμενα».

Σε συνέχεια των αρχαιρεσιών, στην πρώτη συνάντησή της με τον διοικητή των δυο νοσοκομείων της πόλης, Π. Νάνο, και τον αναπληρωτή διοικητή, Δ. Λιόλιο, η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) έθεσε τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στον τομέα της Υγείας και στο νομό Λάρισας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, αφού σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για το τρέχον έτος είναι κατά 1,5 εκατ. ευρώ μικρότερη από το 2018, τόνισε την ανάγκη για άμεση επίλυση της υποστελέχωσης Τμημάτων και Μονάδων (Ακτινολογικό, Ορθοπεδικό, Γυναικολογικό, Παιδοχειρουργικό, Παθολογικό, Μονάδα Αιμοκάθαρσης και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας κ.ά.), καλώντας τη διοίκηση να δεσμευθεί εγγράφως με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρωτιά για τη ΔΗΠΑΚ Γιατρών και στον Πύργο

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ και στις εκλογές της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, στις 5/3.

Για το νέο ΔΣ ψήφισαν 42 γιατροί. Η ΔΗΠΑΚ πήρε 29 ψήφους και η ΑΚΙ 10.

Για τον αντιπρόσωπο στην ΟΕΝΓΕ, η ΔΗΠΑΚ πήρε 35 ψήφους και η ΑΚΙ 7.

Νέα αντιεπιστημονικά χτυπήματα πάνω στην άθλια κατάσταση της ΠΦΥ

Την πολιτική υποκατάστασης των δημόσιων Κέντρων Υγείας και ενός μέρους των αρμοδιοτήτων τους από τα φαρμακεία έρχεται να υπηρετήσει η τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο εμβολιασμός ωστόσο είναι ιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από γιατρούς ή άλλους υγειονομικούς με την παρουσία του γιατρού.

Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να «καλύψει» με αυτόν τον τρόπο την υποστελέχωση των μονάδων ΠΦΥ, την τεράστια έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού, να δώσει «λύση» που δεν θα «κοστίζει» στο κράτος.

Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για διεύρυνση των ιατρικών εργασιών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που είναι και διακηρυγμένος στόχος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Αντίστοιχα, η ίδια τροπολογία κατοχυρώνει τη διενέργεια πράξεων που αφορούν τη δημόσια Υγεία στις λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», δηλαδή στον συγκαλυμμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Ωστόσο, βήμα οπισθοδρόμησης αποτελούν και όσα προβλέπονται στο άρθρο 103 του νομοσχεδίου για την «ηλεκτρονική καταχώρηση παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων». Με το συγκεκριμένο άρθρο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις μαίες να συνταγογραφούν μια σειρά εξετάσεις όπως κύησης, τεστ Παπ.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκει να αποκρύψει όχι μόνο την τραγική έλλειψη που υπάρχει στην ΠΦΥ σε γυναικολόγους, αλλά και να μην προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις με μόνιμο και επαρκές προσωπικό σε γυναικολόγους με πλήρη δικαιώματα, για την κάλυψη των αναγκών του λαού, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερο το «κόστος».

Στην ουσία, με αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό τρόπο, η κυβέρνηση «υποκαθιστά» το ρόλο των γιατρών. Είναι μέτρα αντίστοιχα με την προώθηση της πρακτικής «τοκετός στο σπίτι», ως τάχα σύγχρονη αντίληψη που ουσιαστικά... επαναφέρει πρακτικές του περασμένου αιώνα με τους γνωστούς κινδύνους για τις έγκυες και τα έμβρυα! Είναι αντίστοιχη με τη θεωρία της «αυτοδιάγνωσης» και «αυτοφροντίδας» που προωθείται από την ΕΕ, ώστε οι ασθενείς να μην επιβαρύνουν μονάδες και προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας, αλλά να καταναλώνουν ένα μέρος των εμπορευμάτων της φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του κρατικού «κόστους», με δήθεν «μοντέρνα» φρασεολογία περιτυλίγονται σοβαροί αναχρονισμοί που συνιστούν οπισθοδρόμηση.

Μάλιστα, αυτήν την αλλαγή την ονομάζουν «αναβάθμιση» των μαιευτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για στρέβλωση. Αναβάθμιση θα ήταν η εξασφάλιση από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικής και σύγχρονης βασικής μόρφωσης και εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, στελέχωσης όλων των δημόσιων μονάδων με επαρκή αριθμό μαιών, περιορισμός των πολλών νυκτερινών βαρδιών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των επικουρικών κ.λπ. Αυτό που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι η θεσμοθέτηση ενός ορισμένου επιπέδου ιατρικών εργασιών στις μαίες δίχως την παρουσία εξειδικευμένων γιατρών, ακριβώς επειδή ο γιατρός «κοστίζει»...

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Νομοθετική ρύθμιση ενταγμένη στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών
Τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - με τις γνωστές fast track διαδικασίες - στον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση».

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση:

-- Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο.

-- Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό «επίδομα» - χαρτζιλίκι ύψους 150 ευρώ, για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων μετακίνησης και διαμονής, μόνο μια φορά, για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετάσχει. Αν αποτύχει δεν θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα.

-- Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.

-- Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: Καλώς, Λίαν Καλώς, Αριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει τον γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια, σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

Κατηγοριοποίηση γιατρών αντί για ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι "άριστο", με στέρεη επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, που μπορεί και αξίζει να έχει ο λαός μας.

Το υπουργείο Υγείας για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας μάς διαβεβαίωνε ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ' επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές θα μας ενημερώσει έγκαιρα, ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί γι' αυτό, έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού, με τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος Υγείας και με περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα».

«Η νέα πρόκληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων - παραστάσεων διαμαρτυρίας. «Ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Απαιτούμε την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης. Να μην τολμήσουν να την εφαρμόσουν. Θα μας βρουν απέναντί τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ