Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόταση νόμου ενάντια στο αντεργατικό πλαίσιο στα ναυτεργατικά συνδικάτα

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την Τρίτη 26/2 στη Βουλή πρόταση νόμου για την αλλαγή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται ακόμα πιο επίκαιρη και επιβεβλημένη σε συνθήκες όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός χρησιμοποιεί και αξιοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο, νόθες διαδικασίες και αντιπροσώπους - «μαϊμού», εκφυλιστικές μεθοδεύσεις, μπράβους και το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, προκειμένου να ελέγχει τη ΓΣΕΕ και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για λογαριασμό του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Οπως κατ' επανάληψη έχουν καταγγείλει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το σημερινό πλαίσιο θρέφει την αντιδημοκρατική λειτουργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και «σωματείων» - σφραγίδων του κλάδου, θρέφει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που συστηματικά καταφεύγει στη νοθεία και τον εκφυλισμό, αλλοιώνει τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα, αξιοποιείται από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, για την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, με αμύθητα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Το αντιδραστικό πλαίσιο για την υπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών


Τα ναυτεργατικά σωματεία εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, στον οποίο προβλεπόταν η ψήφιση ειδικού νόμου για την προσαρμογή της λειτουργίας τους. Ο ειδικός αυτός νόμος ωστόσο δεν ψηφίστηκε ποτέ. Στα ναυτεργατικά συνδικάτα εξακολουθεί να εφαρμόζεται το αντιδραστικό πλαίσιο του ν. 330/1976 και άλλων νόμων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα!

Οπως επισημαίνει σχετικά η Αιτιολογική Εκθεση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, «η επιλογή αυτή δεν οφείλεται σε αμέλεια ή απρονοησία, αλλά είναι μέρος της αντιναυτεργατικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που υπηρετούν τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Διαχρονικός στόχος τους ήταν και παραμένει η γιγάντωση της κερδοφορίας των Ελλήνων εφοπλιστών, η οποία στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και στα προνόμια που καρπώνεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο από τις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος, μέσα από το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο για τη Ναυτιλία (Ν.Δ. 2687/1953, 27/1975, 330/1976 κ.ά.) αλλά και νεότερους νόμους, που αποτελούν τη βάση του λεγόμενου "θαύματος" της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Εγκριτικές Πράξεις Νηολόγησης και ελλιπείς οργανικές συνθέσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά. είναι μερικά από τα προκλητικά προνόμια για τους εφοπλιστές που προστατεύονται ακόμα και με το αστικό Σύνταγμα - στο άρθρο 107 αυτού».


Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ και των σωματείων - «σφραγίδων» είναι ότι λειτουργούν ως μηχανισμός των εφοπλιστών.

Οι ναυτεργάτες με τις ταξικές ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπτύσσουν τη δράση τους μέσα σε σκληρές συνθήκες, κόντρα στους εφοπλιστές, στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους και το καθεστώς του εργατοπατερισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που νοθεύει και αλλοιώνει την πραγματική ναυτεργατική θέληση και δημιουργεί ψεύτικους συσχετισμούς δυνάμεων.

Δεκαετία τη δεκαετία διαιωνίζεται ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από:

  • Τη διατήρηση σωματείων - «σφραγίδων».
  • Την εφαρμογή πλειοψηφικού συστήματος (και όχι της απλής αναλογικής) στις αρχαιρεσίες πολλών ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και την εκπροσώπησή τους στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Με αυθαίρετους περιορισμούς στην αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων σωματείων στη δευτεροβάθμια οργάνωση, την ΠΝΟ (όριο 1/10 κ.ά.). Για παράδειγμα, η ΠΕΜΕΝ, με βάση τους ψηφίσαντες ναυτεργάτες, θα έπρεπε να βγάζει 23 αντιπροσώπους στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, όμως με βάση το σύστημα που ισχύει, δεν μπορεί να έχει πάνω από 10, δηλαδή χάνει 13 αντιπροσώπους (πάνω από το 50%!).
  • Την «ex officio» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ, στη βάση του αναχρονιστικού καταστατικού της, από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με εκλογή που βασίζεται στην απλή αναλογική.
  • Παραπέρα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών, Ναυτών M/S-Π/Κ) δεν έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους και δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική. Δεν εφαρμόζουν δηλαδή ακόμα και αυτό το «κολοβό» άρθρο 58 του νόμου 2224/1994, το οποίο ορίζει ότι οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων για ΠΝΟ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ΓΣΕΕ πρέπει να γίνονται με την απλή αναλογική. Τα ίδια 7 σωματεία και ένα ακόμα (Ηλεκτρολόγων) δεν καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών τους, όπως μητρώο μελών και κατάσταση ψηφισάντων στην ΠΝΟ και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από το οποίο έχουν αποκλειστεί γι' αυτόν το λόγο, και δεν συμμετέχουν στα συνέδρια και στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του.

«Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες διαμορφώνονται πλαστοί συσχετισμοί δύναμης στην ΠΝΟ και αποστέλλονται νόθοι αντιπρόσωποι στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, αναπαράγοντας σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος τη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων», τονίζει η Αιτιολογική Εκθεση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, με την οποία ζητείται η υπαγωγή των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στον νόμο 1264/1982, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντιστοιχεί στις ανάγκες ενός συνδικαλιστικού κινήματος προσανατολισμένου στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στους εκμεταλλευτές του.

Οπως επισημαίνεται, «ο νόμος 1264/1982 είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της προστασίας και προώθησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με μια σειρά αλλαγών που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ά.».

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι «η εξαίρεση των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από το πεδίο εφαρμογής ακόμα και των ανεπαρκών δικαιωμάτων του Ν.1264/1982 είναι απαράδεκτη κι ενώ οι συνθήκες άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλουν μια πληρέστερη προστασία και κατοχύρωση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και όχι το αντίθετο».

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της πρότασης νόμου του ΚΚΕ βρίσκονται η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των σωματείων και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καθώς και η κατάργηση του ορίου αντιπροσώπευσης των σωματείων στην ΠΝΟ. Ακόμα, στόχος είναι να μπει τέλος στη χρηματοδότηση της ΠΝΟ και των σωματείων από τις εργοδοτικές ενώσεις, η οποία αποτελεί μέσο υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και να καταργηθεί το χαράτσι της απευθείας είσπραξης συνδρομών των ναυτεργατών από την ΠΝΟ.

Αναφέρεται στις επεξηγήσεις της πρότασης νόμου:

-- Με το άρθρο 1 τα ναυτεργατικά σωματεία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν.1264/1982 συμβάλλοντας έτσι ώστε το εργατικό κίνημα να μπορεί να θέτει τις διεκδικήσεις του σε ενιαία βάση.

Η υπαγωγή συνεπάγεται: «1) Την απαγόρευση της ανταπεργίας και της πρόσληψης απεργοσπαστών κατά τη διάρκεια της απεργίας και στο χώρο των ναυτεργατών, (...) 2) Τη δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων από το 1/50 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και όχι πλέον από το 1/30 των εγγεγραμμένων μελών, με παράλληλη υποχρέωση τα μέλη που εγείρουν τη σχετική αγωγή να είναι οικονομικά τακτοποιημένα (σ.σ. η ισχύουσα ρύθμιση καθιστά ουσιαστικά απρόσβλητες τις άκυρες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων) (...). 3) Την κατάργηση του αντιδημοκρατικού ορίου του 1/10 για την εκπροσώπηση των πρωτοβάθμιων στις ανώτερου βαθμού συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πλέον (...) ο αριθμός των αντιπροσώπων ορίζεται με το ίδιο μέτρο για όλες τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση και ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον αριθμό των μελών που ψήφισαν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στην πρωτοβάθμια οργάνωση. 4) Την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την κατάργηση των διατάξεων των καταστατικών των ναυτεργατικών σωματείων που προβλέπουν ανάδειξη των οργάνων με πλειοψηφικό σύστημα. (...) 5) Την απαγόρευση της χρηματοδότησης των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες. Πλέον ισχύει η απαγόρευση του άρθρου 5 παρ. 4 του ν.1264/1982 και διασφαλίζεται ότι σε τυπικό τουλάχιστον επίπεδο δεν επιτρέπονται οι συναλλαγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τους εργοδότες και η εξαγορά των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων από την εργοδοτική πλευρά με συνέπεια την εγκατάλειψη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Με το άρθρο 4«διασφαλίζεται η πρόβλεψη του Ν.1264/1982 ότι οι εισφορές εισπράττονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία και κατανέμονται από αυτά» και όχι από απευθείας από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, «ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οικονομικά τα μέλη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων».

Με το άρθρο 5«για την απαρτία της Γενικής Συνέλευσης των ναυτεργατικών σωματείων λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία του ναυτικού επαγγέλματος και το γεγονός ότι τα μέλη των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργάζονται σε τόπους διαφορετικούς από την έδρα του σωματείου τους. Χωρίς την ειδική ρύθμιση της απαρτίας και της πρόσκλησης για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης θα ήταν πρακτικά αδύνατη η επίτευξη απαρτίας και η συγκρότηση της Γενικής Συνέλευσης σε σώμα προκειμένου να λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Εξάλλου, με την ειδική ρύθμιση της ψηφοφορίας με αλληλογραφία διασφαλίζεται η συμμετοχή του συνόλου των μελών στη λήψη σοβαρών αποφάσεων για τη συνδικαλιστική οργάνωση (...) Τέλος, το 1/50 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη σύγκληση ΓΣ με συγκεκριμένα θέματα, τα οποία προσδιορίζει στο κείμενο της αίτησης».

Κύρια αποσπάσματα από τα άρθρα της πρότασης νόμου

Αρθρο 1

Η διάταξη του άρθρου 1, παρ. 2, εδ. β του ν. 1264/1982 καταργείται.

Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 26-28, 32-38, 40 και 42 του ν. 330/1976, οι διατάξεις του Ν.Δ. 85/1973 και του Ν. 5/1975, οι διατάξεις του Ν.Δ. 4361/1961 καθώς και οι διατάξεις του Β.Δ. της 15/20ής.5.1920, του Ν. 2151/1920 και του Ν. 281/1914, που εξακολουθούσαν να ισχύουν για τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 εδ. β και της επιφύλαξης του άρθρου 32 του ν. 1264/1982.

Αρθρο 2

Στο άρθρο 7 του ν. 1264/1982, στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1, προστίθενται τα εξής:

«Κάθε ναυτεργάτης, που ασκεί το ναυτικό επάγγελμα, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης ναυτεργατών, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Αρθρο 3

Στο άρθρο 5 του ν. 1264/1982, προστίθεται νέο εδάφιο β΄ στην παράγραφο 4, που ορίζει:

«Απαγορεύεται κάθε είδους χρηματοδότηση, οικονομική συναλλαγή και εν γένει οικονομική σχέση ανάμεσα στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές ενώσεις, πλοιοκτήτες και εφοπλιστές, για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε αφορμή».

Αρθρο 4

Στο άρθρο 8 του ν. 1264/1982, στο τέλος της παραγράφου 2, προστίθενται τα εξής:

«Δεν επιτρέπεται η απευθείας είσπραξη συνδρομών των δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων οργανώσεων από τα μέλη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και κάθε αντίθετη διάταξη του καταστατικού των δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων οργανώσεων δεν ισχύει από την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής».

Αρθρο 5

Στο άρθρο 8 του ν. 1264/1982 προστίθενται παράγραφοι 5 και 6 ως εξής:

«5. Για τα ναυτεργατικά σωματεία στην πρώτη Γενική Συνέλευση για να υπάρχει απαρτία πρέπει να παρίσταται το 1/4 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία, συγκαλείται δεύτερη Γενική Συνέλευση μέσα σε 8 ημέρες, η οποία βρίσκεται σε απαρτία με όσους και αν είναι παρόντες. Προκειμένου όμως να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση για συγχώνευση με άλλα σωματεία, για τροποποίηση καταστατικού ή διάλυση σωματείου, απαιτείται να τηρηθούν οι διατάξεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Αν όμως μετά τη δεύτερη συνέλευση αποδειχθεί τούτο αδύνατο, τότε ρωτιούνται τα μέλη με ψηφοδέλτια σύμφωνα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας με αλληλογραφία.

Η πρόσκληση σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης των ναυτεργατικών σωματείων δημοσιεύεται υποχρεωτικά σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της πρωτεύουσας με πανελλαδική κυκλοφορία και αναρτάται σε εμφανές σημείο στα γραφεία του σωματείου.

6. Το 1/50 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με αίτηση στην οποία αναγράφονται τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν».

Αρθρο 6

Μετά το άρθρο 13Α του ν. 1264/1982 στο κεφάλαιο Δ, προστίθεται νέο άρθρο 13Β που έχει ως εξής:

«Αρθρο 13Β. - ΕΙΔΙΚΕΣ ΔIATAΞEIΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.-

1. Η εκλογή των οργάνων των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αντιπροσώπων για τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις γίνεται με ψηφοφορία, αυτοπρόσωπη ή με αλληλογραφία.

2. Οι αντιπρόσωποι για τις υπερκείμενες οργανώσεις εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, αναλογικά και σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των εκλογικών συνδυασμών που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες.

3. Η διάρκεια της ψηφοφορίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 90 ημερών. Αυτοπρόσωπα ψηφίζουν τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου και κατοικούν στην περιοχή του Νομού Αττικής και κατά το χρονικό διάστημα των αρχαιρεσιών, δεν ταξιδεύουν. Με αλληλογραφία ψηφίζουν όλα τα άλλα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου (...)».

Αρθρο 7

Στο άρθρο 21 του ν. 1264/1982 προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην παρ. 1, που ορίζει:

«Επί πλοίων, τα σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, καθορίζονται από τους αντίστοιχους κανονισμούς εργασίας, που ισχύουν κατά κατηγορία πλοίου και τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις».

(...)

Αρθρο 9

«1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου παρατείνεται η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 25, παρ. 1 και 2, ν. 1264/82, αποκλειστικά και μόνο για τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν προέβησαν μετά την ισχύ του ν. 1264/82 και κατά τους όρους του, με απόφαση των Γ.Σ. στη διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου.

2. Μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την δημοσίευση του παρόντος οι ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1264/82».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ