Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στη «Veltio» στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη «Veltio» στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση ενάντια στις νέες απολύσεις εργαζομένων στη «Veltio» πραγματοποίησε την Τρίτη 26/2 το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Η εργοδοσία της «Veltio» προχώρησε σε δύο νέες απολύσεις, με την αιτιολογία της «μειωμένης απόδοσης σε σχέση με το αναμενόμενο».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η μία απόλυση αφορά μέλος του που η εργοδοσία έβαλε στο στόχαστρό της και προχώρησε σε απόλυση εκδικητικού χαρακτήρα, επειδή καλούσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, να οργανωθούν στο Σωματείο, και μοίρασε την ανακοίνωση του Σωματείου στο χώρο δουλειάς.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι αυτό δείχνει πως η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Τονίζει ότι οι πράξεις της εργοδοσίας πατάνε στις αντεργατικές διατάξεις που έχουν διατηρήσει και επεκτείνει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι οποίες μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις σε ζούγκλα.

Καλεί τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα και να διεκδικήσουν: Καμία απόλυση συναδέλφου. Να ανακληθούν οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν. Καμία ώρα απλήρωτης δουλειάς. Μισθό και συνθήκες εργασίας που να ικανοποιούν τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους.

Αντίστοιχα, απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση «European Dynamics», καθώς και από άλλες εταιρείες πληροφορικής («Unify», «Skroutz», «Unisystems»), καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα απόλυσης εργαζόμενου από την «European Dynamics», μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή του, το Σωματείο σημειώνει πως «την ίδια ώρα που πραγματοποιείται μια ακόμα απόλυση, η εντατικοποίηση στα τμήματα αυξάνεται».

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν ωράρια 8,5 και 9 ωρών, «προαιρετική» συμμετοχή, πολλές φορές εκτός ωραρίου, στα διάφορα «trainings», στις «αξιολογήσεις» της εργοδοσίας.

«Καλός εργαζόμενος γι' αυτούς είναι αυτός που δεν διεκδικεί και δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι για να πιαστούν οι στόχοι της εταιρείας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», σημειώνει το Σωματείο.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί.

Ηράκλειο: Με εκδικητικές απολύσεις «ανοίγει» η σεζόν στο «Marina Beach»

Με εκδικητικές απολύσεις ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη σεζόν το ξενοδοχείο «Marina Beach» (όμιλος Παπακαλιάτη) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, οι τρεις εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό της στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, ενώ μία από αυτούς είναι και εκλεγμένη στη Διοίκησή του!

Η ΔΑΣ υπενθυμίζει ότι η ίδια επιχείρηση κατά την περσινή σεζόν είχε προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις εργαζομένων που «παραπονέθηκαν» για το καθεστώς της αναγκαστικής υπερωρίας που επιβάλλει. Φέτος, πριν ανοίξει ακόμα το ξενοδοχείο, δείχνει τις προθέσεις της να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ετσι απολύει εργαζόμενους που «πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στην εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», για να έχει λυμένα τα χέρια της να προχωρά σε «ατομικές συμφωνίες», καταπατώντας την κλαδική ΣΣΕ.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, η ΔΑΣ έκανε παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις. «Η απάντηση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας ότι "ίσως γίνονται περικοπές γιατί η χρονιά δεν θα πάει καλά", την ίδια στιγμή που το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει γεμάτο, αναδεικνύουν την κοροϊδία της εργοδοσίας», τονίζει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, ενώ ζητά παράλληλα τη σύγκληση του ΔΣ του Σωματείου.

«Ολοι οι συνάδελφοι έχουμε κοινό συμφέρον. Δεν παζαρεύουμε σε κανέναν ξενοδόχο τη ζωή και το ψωμί των παιδιών μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org