Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή

Με την διατύπωση πρόθεσης ψήφου από τους εκπροσώπους των κομμάτων, για τα άρθρα του Συντάγματος που προτείνεται να αναθεωρηθούν, ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η «ζωή» της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, καθώς μόνο αυτές είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές 50 βουλευτών, ενώ εκφράστηκε η σύμπνοια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για άρθρα όπως το 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλα που αφορούν τη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια απέναντι σε όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Οπως δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας στην Επιτροπή, «όσον αφορά την ψήφο του ΚΚΕ στην Ολομέλεια, γιατί σήμερα θα επιφυλαχθούμε σε όλα τα άρθρα, είναι προφανές ότι θα πάρουμε υπόψη μας τις θέσεις των κομμάτων και την κατεύθυνση της πρότασης. Και μιλάμε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γιατί αυτές οι προτάσεις μπαίνουν στην ψηφοφορία. Οι προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία γιατί δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 βουλευτών. Αρα εμείς θα τοποθετηθούμε με βάση και την κατεύθυνση της πρότασης και τη διάταξη που αφορά».

Σχετικά με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα που εκδηλώθηκε και χτες, σχετικά με το αν η προτείνουσα Βουλή πρέπει να δεσμεύει ή όχι την αναθεωρητική Βουλή, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι «το είπαμε και σε προηγούμενη συνεδρίαση. Το ζήτημα αν δεσμεύει ή δεν δεσμεύει είναι θεωρητικό και όχι πρακτικό, γιατί τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη αναθεωρητική Βουλή. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε και το ΚΚΕ, όπως και άλλα κόμματα στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις, δεν ήθελε να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών προκειμένου η επόμενη κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία να μην έχει λευκή επιταγή, να μην έχει λυμένα τα χέρια προκειμένου να κάνει την όποια αναθεώρηση κατά το δοκούν. Εμείς αυτήν την πρακτική θα ακολουθήσουμε και τώρα όσον αφορά κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις. Απλά εδώ αλλάζουν οι απόψεις ανάλογα με το αν κάποιος είναι κυβέρνηση, ή αν κάποιος είναι αντιπολίτευση. Η μεν κυβέρνηση θέλει τη δεσμευτικότητα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να έχει λυμένα τα χέρια της. Αυτή είναι η ουσία αυτής της αντιπαράθεσης. Αυτά είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα τοποθετηθούμε και θα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια».

Οσον αφορά την απόφαση η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση να διαρκέσει μία μέρα, ο Γ. Γκιόκας θύμισε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει σε προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ο εκφυλισμός της μίας συνεδρίασης. Πρέπει η Επιτροπή να εισηγηθεί αυτό να αλλάξει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ