Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σε εξέλιξη οι αντιλαϊκές διεργασίες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες αναφορικά με το κλείσιμο του 2ου κύκλου «μεταμνημονιακής παρακολούθησης» με επίκεντρο τους 16 άξονες νέων παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, η «πρόοδος» στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι «ενέσεις» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.

Οι «εκκρεμότητες» αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ», με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Φλεβάρη. Οι σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αναμένονται για τη μεθεπόμενη συνεδρίαση (προγραμματίζεται για τις 11/3) και αφού θα έχει μεσολαβήσει η ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα δημοσιοποιήσει και την έκθεση με τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» στην ΕΕ. Σε σχέση με αυτές η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» για το 2019, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει την αποκατάσταση υγιούς ροής πιστώσεων προς την οικονομία, η οποία είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα», δείχνοντας ξανά προς την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Μεταξύ άλλων, οι «μακροοικονομικές ανισορροπίες» που εντοπίζονται στην ελληνική οικονομία αφορούν την «καθαρή επενδυτική θέση» ως προς τα άλλα κράτη και τις αγορές, που είναι αρνητική, φτάνοντας στο -142,5% του ΑΕΠ (με ενδεικτικό όριο έως -35% του ΑΕΠ), το μερίδιο των εξαγωγών στην τελευταία 5ετία που έχει μειωθεί κατά 10% (με όριο 6%), το κρατικό χρέος που έχει απογειωθεί στο 176% του ΑΕΠ και την επίσημη ανεργία το 2017 που έφτασε το 23,3%, με το όριο, όπως θέτουν τον πήχη οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί», να διαμορφώνεται στο 10% του εργατικού δυναμικού.

Οι εκθέσεις της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθούν στις 27 Φλεβάρη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η έκθεση του ΔΝΤ, που έχει αναλάβει το ρόλο «συμβούλου» στο πρόγραμμα της «μεταμνημονιακής εποπτείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ