Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ιδρυμα Σόρος για τη συμφωνία των Πρεσπών

Τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών και το πώς δένει με σχεδιασμούς αναδιάταξης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει έκθεση του Ιδρύματος «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι ακολουθεί;», που συντάχτηκε πριν από την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της συμφωνίας, το «Open Society» αποτυπώνει τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας και το πώς αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών: «Η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει τη διαχρονική έλξη που ασκεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ δρομολόγησαν ένα συμβιβασμό ώστε να διασφαλίσουν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ, υπό ένα συμβιβαστικό όνομα, Βόρεια Μακεδονία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία το 1999, αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές για τα δυτικά διαπιστευτήρια στη γειτονική χώρα». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η συμφωνία παραμένει ευάλωτη», καθώς «η Ρωσία βλέπει μια ευκαιρία για να υπονομεύσει τη δυτική επιρροή», ενώ «και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν αναμεμειγμένες και η συνεισφορά τους στη σταθερότητα της Β. Μακεδονίας είναι ανάμεικτη».

Δείχνοντας εξάλλου ότι η συμφωνία αποτελεί κρίκο για να ξεδιπλωθούν συνολικά τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή το «πρωτόκολλο» για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα και «ως εκ τούτου, το καλοκαίρι του 2019 το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να καλωσορίσει το 30ό κράτος - μέλος του και η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και ενδεχομένως με την Αλβανία, κάποια στιγμή το 2019 ή στις αρχές του 2020. Η εξέλιξη θα ενθαρρύνει τις ευρωατλαντικές πολιτικές στην περιοχή. Με τη Βόρεια Μακεδονία στο σωστό δρόμο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επικεντρωθούν στις σκληρές περιπτώσεις, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το ΝΑΤΟ, χωρίς να αλλάζει τυπικά την πολιτική της ουδετερότητας. Η επέκταση της συμμαχίας θα περιορίσει αποφασιστικά τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η έκθεση εστιάζει ακόμα στις προσπάθειες της Γερμανίας να πείσει κυβερνήσεις εντός ΕΕ, όπως της Γαλλίας, για την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωενωσιακής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει τα «οφέλη» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα από την επικύρωση της συμφωνίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάμεσα σε ξένους εταίρους - κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι την ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ατζέντα», ενώ «κέρδη» βλέπει και στην «εσωτερική πολιτική σκηνή», σημειώνοντας ότι «έχει μακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεμένο με το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνομα και άλλες κινήσεις (...) η επίθεση στη ΝΔ για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κομμάτι της ίδιας τακτικής: Να αναδείξουν και να επισημάνουν τη διάκριση μεταξύ των δεξιών και των αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα της ονομασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηματικό θέμα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγμα της στρατηγικής αυτής».

Ως προς το ζήτημα της επίδρασης της συμφωνίας στην εκλογική μάχη του 2019, το Ιδρυμα εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση με την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως για άλλους λόγους και όχι εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ