Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδικίες στη ΝΔ, αποχωρήσεις στο ΚΙΝΑΛ

Αντιδικίες προκάλεσαν στο εσωτερικό της ΝΔ δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Ν. Δένδια, ότι «δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς» και ότι «η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών (σ.σ. στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών)» καθώς και ότι «υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη ΝΔ. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όμως υπάρχουν όρια».

Ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ατυχή» τα λεγόμενα Δένδια, επικαλούμενος την ανάγκη για «ενότητα». Ακολούθησε ανταπάντηση Δένδια κ.τ.λ., μέχρι να συμβιβαστούν με δηλώσεις αβροφροσύνης εκατέρωθεν. Ο αντιπρόεδρος πάντως της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μίλησε για «ανασκευαστική δήλωση» Δένδια, με την οποία «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Την ίδια ώρα, η ΝΔ δημοσιοποίησε κάποια από τα ονόματα υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών της. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και η Κατερίνα Μάρκου (προερχόμενη από το Ποτάμι) πάνε στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Ι. Φωτήλας (επίσης από το Ποτάμι) θα κατέβει υποψήφιος στην Ηλεία. Ο Γ. Καλλιάνος (προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων) στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Στο μεταξύ, αποχωρήσεις δεκάδων στελεχών καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στο ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Κύριος λόγος της παραίτησής τους είναι, όπως οι περισσότεροι υποστηρίζουν, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να αποκτήσει «σαφές προοδευτικό στίγμα» και να πείσει ότι αντίπαλός του είναι η ΝΔ. Ενδεικτική η επιστολή παραίτησης του αν. γραμματέα Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας, Λ. Ρώσση, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν γίνεται να ανεχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος το σφιχταγκάλιασμα με τον Μητσοτάκη και τον νεοφιλελευθερισμό» και ότι «το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ απέτυχε γιατί ταυτίστηκε με τον δεξιό κατήφορο».

Από πλευράς ΚΙΝΑΛ μιλούν για προσωπικές πικρίες στελεχών που δεν προκρίθηκαν να καταλάβουν θέσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Χαρακτηριστική και η δήλωση του Π. Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, που μίλησε για «δήθεν αναχωρητές» και «τεθλιμμένους συγγενείς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ