Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος, το διαβατήριο για τις «αγορές»

Στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των πλειστηριασμών και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων δείχνουν οι «θεσμοί»

Eurokinissi

Στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των πλειστηριασμών και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων δείχνουν οι «θεσμοί»
Σειρά από νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και άλλες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση για τις επόμενες βδομάδες στο πλαίσιο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» και ενόψει της έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Φλεβάρη.

Τα πορίσματα της συγκεκριμένης έκθεσης αναφορικά με την «πρόοδο» που συντελείται σε 16 «προαπαιτούμενα», ουσιαστικά θα αποτελέσουν τον «προπομπό» των αποφάσεων του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, σχετικά με την εκταμίευση προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ποσού της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012, και που στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής εποπτείας» λειτουργούν ως «τυράκι» για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Το κυρίαρχο ζήτημα σε αυτήν τη φάση είναι η νέα νομοθετική παρέμβαση αναφορικά με τη διάλυση του καθεστώτος προστασίας που ισχύει για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια στην πρώτη κατοικία και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», που πλαισιώνεται από παρεμβάσεις όπως το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, οι εκκρεμότητες στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη «βελτίωση» της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι το τρωτό σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία» στην υποτιθέμενη προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, «αλλά την ίδια στιγμή να αποφευχθούν ο ηθικός κίνδυνος και τα κίνητρα για στρατηγική αθέτηση των υποχρεώσεων»...

Στην κατεύθυνση της διατήρησης των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων και της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων δείχνει και η πρώτη «έκθεση συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ, στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα. Μεταξύ άλλων, το κλιμάκιο του ΔΝΤ, εστιάζοντας στα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνει πως «οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του νομικού πλαισίου αφερεγγυότητας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών», τη γενίκευση δηλαδή των πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια.

Η έξοδος στις χρηματαγορές

Την ίδια ώρα, με «αβάντα» και με καλύτερο κράχτη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για μια σχετικά περιορισμένη έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές μέσω έκδοσης κρατικού ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Το νέο εγχείρημα στηρίζεται και στη σχετική βελτίωση που καταγράφουν σε αυτήν τη φάση οι αγορές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Πρόκειται για «κοινοπρακτική έκδοση» που θα «τρέξουν» οι τράπεζες Bank of America, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale.

Εξάλλου, το ελληνικό κρατικό χρέος, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επιτυχή κλεισίματα των «αξιολογήσεων» και με την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τέλος του γ' τριμήνου του 2018 εμφανίζεται στα 335 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 11,6 δισ. σε σχέση με το β' τρίμηνο και κατά 21,5 δισ. σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2017.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, έφτασε στο 182,2% του ΑΕΠ από 174,9% ένα χρόνο νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ