Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Της «προόδου» κι αυτός

Μέχρι και βαμμένοι αντικομμουνιστές επιστρατεύονται για να αποθεώσουν τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και για να κάνουν «μαθήματα» ιστορικής μνήμης στο ΚΚΕ, ώστε να κρυφτεί ο ΝΑΤΟικός της χαρακτήρας. Τελευταίο κρούσμα ο γνωστός «κομμουνιστολόγος» (βλ. αντικομμουνιστής) καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, υπέρμαχος της συμφωνίας και από τους τελευταίους που έπιασαν στασίδι στην «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στη σχετική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Ο άνθρωπος αυτός, που η ακαδημαϊκή του «καριέρα» στηρίχτηκε στην εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού, στη δικαίωση των ταγματασφαλιτών, στη ρητορεία περί «ερυθράς τρομοκρατίας» του ΕΑΜ, τώρα, με άρθρο του στην «Καθημερινή», παριστάνει τον τιμητή της Ιστορίας του ΚΚΕ και κουνάει το δάχτυλο στο Κόμμα επειδή δεν στήριξε τη συμφωνία! Μηρυκάζει μάλιστα όσα γράφουν επώνυμοι και ανώνυμοι ΣΥΡΙΖΑίοι στο διαδίκτυο για τους Σλαβομακεδόνες που θυσιάστηκαν για το Κόμμα και που δήθεν σήμερα το ΚΚΕ δεν τους τιμά... Κι έτσι, ο κ. καθηγητής διαπιστώνει ότι το ΚΚΕ είναι το «κακομαθημένο παιδί της Μεταπολίτευσης», αφού κάνει «σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ». Τέτοια είναι λοιπόν η «πρόοδος» στο μέτωπο που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με καταλύτη τα «ναι» και τα «όχι» στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια. Μόνο ο Γκοτζαμάνης ο ίδιος λείπει για να συμπληρωθεί το ...προοδευτικό καρέ.

Ο,τι γράφει...

«Το ΚΚΕ έχει σήμερα διαφορετική θέση απ' αυτή του 1992 στο ζήτημα της ΠΓΔΜ», διαβάζουμε σε διάφορους τίτλους του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αλλά μάταια ψάχνουμε να βρούμε έστω και ένα στοιχείο που να στηρίζει τη θέση αυτή σε όσα γράφουν και λένε γνωστοί και άγνωστοι κουκουεδολόγοι. Παραθέτοντας αποσπασματικά δηλώσεις του Χαρίλαου Φλωράκη και της Αλέκας Παπαρήγα, μπερδεύουν την πραγματικότητα με την επιθυμία τους και προσπαθούν να αποδείξουν ότι η σημερινή θέση του ΚΚΕ ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών είναι αναντίστοιχη με όσα έλεγε το Κόμμα από το 1992 και ύστερα. Μύχιος πόθος τους είναι να αποδείξουν ότι το ΚΚΕ δεν έχει συνέπεια και μ' αυτόν τον τρόπο να υποσκάψουν τα ατράνταχτα επιχειρήματα με τα οποία ξεσκεπάζει και καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υπογραφή αυτής της κακής και επικίνδυνης ΝΑΤΟικής συμφωνίας.

... δεν ξεγράφει

Ο,τι και να γράψουν, ό,τι και να πουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και ορισμένοι ...λαδοπόντικες στα δημοσιογραφικά παραρτήματα του πρωθυπουργικού γραφείου, η πραγματικότητα και η Ιστορία δεν αλλάζουν: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια ως αιτία δεινών και κινδύνων για τους λαούς, όπως έδειξε άλλωστε και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας με επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Ηταν το μόνο κόμμα που αντιπάλεψε με συνέπεια τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όταν όλοι οι άλλοι, μαζί και ο τότε «Συνασπισμός», διαδήλωναν για τη «μία και ελληνική Μακεδονία». Ηταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε ότι το όνομα δεν είναι το πρωτεύον, ότι ο αλυτρωτισμός μπορεί να αξιοποιηθεί για το ιμπεριαλιστικό «διαίρει και βασίλευε» και ότι χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Το ΚΚΕ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, τόσο επειδή η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι μια καραμπινάτη ΝΑΤΟική συμφωνία, όσο και επειδή διατηρεί το σπέρμα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, με τις αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα και λαό. Αυτό δεν μπορούν να καταπιούν όσοι χρεώνουν σήμερα «αλλαγή θέσης» στο ΚΚΕ, που τους χαλάει την ευρωΝΑΤΟική ομοφωνία και τους «βγάζει στη σέντρα» για την εμπλοκή τους στον επικίνδυνο για τους λαούς σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ανέκδοτο

Το μεγαλύτερο ανέκδοτο που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι αυτή δεν φτιάχθηκε για να μπει η γείτων χώρα στο ΝΑΤΟ, αλλά για να ρυθμιστούν οι διμερείς διαφορές σε πνεύμα ...αμοιβαίας κατανόησης! Και μόνο τα πανηγύρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αρκούσαν για να αποδείξει κανείς το αντίθετο. Ποιος μπορεί άλλωστε να πιστέψει ότι τα γεράκια του αμερικανικού και του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού «πηδάνε ως το ταβάνι» από τη χαρά τους επειδή επιτέλους λύθηκε ένα ...διμερές ζήτημα ανάμεσα σε δύο βαλκανικές χώρες; Οπως μάλιστα αποδεικνύεται τώρα, οι προβλέψεις της συμφωνίας για αλλαγές στο όνομα και στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν έχουν καμιά ισχύ, πριν ψηφιστεί το πρωτόκολλο εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή. Που σημαίνει ότι όλη η συμφωνία στηρίχτηκε πάνω στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ιμπεριαλιστική συμμαχία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το πρωτόκολλο έρχεται άρον άρον στη Βουλή τις επόμενες μέρες, για να ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φλεβάρη, που θέλουν να της προσδώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα. Που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της συμφωνίας ΝΑΤΟικό, αλλά και το χρονοδιάγραμμά της, από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Γεννιέται ο Καναδός χημικός μηχανικός και εφευρέτης Λιούις Γιούρι.

1860 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ.

1891 Γεννιέται η Σοβιετική χορεύτρια και δασκάλα του μπαλέτου Ελισαβέτα Γκερντ.

1918 Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται στο Κίεβο, που καταλήγει στις 8/2 με την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1921 Δολοφονούνται στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας από κεμαλιστές ο Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας Μουσταφά Σουμπχί, 4 μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του κόμματος.

1924 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), με αφορμή το θάνατο του Β. Ι. Λένιν, απευθύνει την ακόλουθη διακήρυξη προς την εργατική τάξη: «Εργάτες των εργαλειομηχανών, σταθεροί οπαδοί της προλεταριακής επανάστασης, μπείτε στο ΚΚ! Προλετάριοι! Στείλτε στις γραμμές του κόμματος τους καλύτερους, τους πρωτοπόρους, τους τίμιους και τους τολμηρούς μαχητές!». Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος, πάνω από 240.000 εργάτες εντάχθηκαν στο Κόμμα.

1941 Πεθαίνει ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ορκίζεται ο έως τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής.

1965 Η ΕΔΑ προτείνει την παραπομπή του Καραμανλή για την «Πεσινέ».

1971 Ανώτατος αξιωματικός της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνει ότι παύει η δικαστική έρευνα κατά του στρατηγού Σάμιουελ Κόστερ, που κατηγορούνταν για τη σφαγή των αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μι Λάι. Η διακοπή της έρευνας αποφασίστηκε γιατί ...«δεν είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης».

1976 Ανακοινώνεται η δίωξη του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος διετέλεσε «Πρόεδρος Δημοκρατίας» κατά την τελευταία χουντική κυβέρνηση. Η δίωξη, όμως, ασκείται για «δευτερεύοντα ρόλο» στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org