Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρπάζουν ξανά τα αποθεματικά δημόσιων φορέων, δήμων και περιφερειών

Την αρπαγή καταγγέλλει με ανακοίνωση - παρέμβαση η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά., προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με στόχο τον «αποτελεσματικό έλεγχο» και την κατακρεούργηση των «δαπανών» αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που, μεταξύ άλλων, αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.

Η κυβερνητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έρχεται να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη νόμου της σημερινής κυβέρνησης, στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-- Η μεταφορά της ρευστότητας των φορέων στον «ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου», που διατηρεί ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός στην Τράπεζα της Ελλάδας.

-- Από 01/03/2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του «ενιαίου του λογαριασμού».

-- Τα ποσά των «κεντρικών αυτοτελών πόρων» αποδίδονται στους ΟΤΑ με μεταφορά από το λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών στον «ενιαίο λογαριασμό» της Τράπεζας της Ελλάδας.

-- Σε περίπτωση που προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό με τη σειρά του καταρτίζει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς «πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων» στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο φορέας υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για τη συμμόρφωσή του με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.

-- Σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης του φορέα» με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το Γενικό Λογιστήριο μπορεί να προχωρήσει στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθετική διάταξη, όπως είναι η μη καταβολή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την αρχική διάταξη που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του ενιαίου λογαριασμού, «παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα».

Ο λαός να δώσει απάντηση

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης που εξαναγκάζει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέδωσε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, και οι κομμουνιστές δήμαρχοι Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, αναφέρεται:

«Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της κυβέρνησης, που εξαναγκάζει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ηταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους "δανειστές" και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.

Σήμερα, πια, και αφού οι "δανειστές" εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε "θεσμούς της χώρας", προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα, και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατ' αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους δήμους χέρι χέρι αντάμα με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι' αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της κυβέρνησης, τα φληναφήματά της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομολόγων και των repos ούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων διασφαλίζει ούτε, πολύ περισσότερο, τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των δήμων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό μπροστά και στις δημοτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να ενισχύσουν το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση και ΕΕ με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org