Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι πήραν το λόγο στην ημερίδα, μεταφέροντας πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να πουν «φτάνει πια»!

Τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου ΟΤΑ υπενθύμισε ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος της διοίκησής του και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τον Σεπτέμβρη του 2017. Ξεκαθάρισε πως η δράση θα συνεχιστεί, μπροστά και στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ΒΑΕ.

Το γεγονός ότι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας κατήγγειλε ο Βασίλης Λιόλιος, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Φθιώτιδας - Φωκίδας. Σχολιάζοντας την υποκρισία των δημοτικών αρχών στους έξι δήμους της περιοχής, επισήμανε ότι υπάρχουν δήμαρχοι που στέλνουν προεκλογικά φυλλάδια στους δημότες για την προληπτική ιατρική και την ίδια στιγμή έχουν ανεμβολίαστους τους εργαζόμενους...

Την πρόβλεψη για γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων υπενθύμισε ο Θοδωρής Χαμαλίδης, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής, προσθέτοντας πως η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου μένει στα χαρτιά.

Στις διπλοβάρδιες και τον ακατάλληλο στόλο των οχημάτων αναφέρθηκε η Θοδώρα Καραγιαννίδου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης. Κατήγγειλε ότι ο εν λόγω δήμος εγκατέστησε υπόγειους κάδους χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα για να τους αδειάζει, «λύνοντας» το θέμα με τη μετατροπή ενός απορριμματοφόρου. Το αποτέλεσμα ήταν το γερανάκι που εγκαταστάθηκε στο απορριμματοφόρο να ξεκολλήσει από την οροφή του και από τύχη να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

Τον θάνατο συναδέλφου σε «ατύχημα» με απορριμματοφόρο στις 17/11/2018 υπενθύμισε η Ρίτσα Αμπατζίδου, εργαζόμενη στον δήμο Αλίμου. Οπως κατήγγειλε, τα απορριμματοφόρα του δήμου δουλεύουν σε δυο βάρδιες καθημερινά, χωρίς να ανανεωθεί ο στόλος εδώ και χρόνια.

Το «ατύχημα» που έγινε στις 9/11/2018 στον δήμο Ασπροπύργου, όταν δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα ο ένας να βρει τραγικό θάνατο και ο δεύτερος να τραυματιστεί, υπενθύμισε η Ελένη Χόνδρου, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας. Ο νεκρός ήταν κωφός και παρ' όλα αυτά καθάριζε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ενώ ο δεύτερος δούλευε σε ηλικία 66 ετών στο οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας».

Την ανάγκη τακτικής παρέμβασης για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς υπογράμμισε ο Φάνης Κυπραίος, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, τονίζοντας το ρόλο των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τον θάνατο ενός εργαζόμενου στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, στα τέλη του 2017, μετά από πολύ σοβαρό τραυματισμό σε «ατύχημα» με απορριμματοφόρο, υπενθύμισε ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο. Οσον αφορά την κατάσταση στο αμαξοστάσιο, όπως σημείωσε, κυριαρχούν τα γνωστά προβλήματα: Παλιά μηχανήματα, πίεση να βγει η δουλειά, άστατα ωράρια.

Τον τραυματισμό εργαζόμενου στον δήμο Διονύσου, που έγινε την ίδια μέρα, κατήγγειλε από το βήμα της ημερίδας ο Βασίλης Πετρόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου. Συγκεκριμένα, οδηγός απορριμματοφόρου τραυματίστηκε στο χέρι στην προσπάθειά του να επανεκκινήσει τον μηχανισμό ανύψωσης του κάδου που είχε μπλοκάρει. «Η ζωή μας δεν κοστολογείται, ούτε μπορεί να μπαίνει σε ζυγαριές», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να υπερασπιστούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κεραυνοβολήθηκε εργάτης σε επισκευαζόμενο βαπόρι(2023-06-21 00:00:00.0)
Απεργιακό «όχι» σε ό,τι απειλεί τη ζωή και την υγεία στους χώρους δουλειάς(2023-01-18 00:00:00.0)
Εργατικά «ατυχήματα» σε Ρεβυθούσα και Χαλάνδρι(2020-04-07 00:00:00.0)
Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σε δήμο(2018-12-11 00:00:00.0)
«Σε οριακή κατάσταση»(2007-01-30 00:00:00.0)
Δύο νεκροί, ένας τραυματίας(2003-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ