Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Φόρος αίματος» στην ανταγωνιστικότητα

Η Εύη Γεωργιάδου
Η Εύη Γεωργιάδου
Στο ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων εστίασε η Εύη Γεωργιάδου, δρ. Μηχανικός Ασφάλειας και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς. Αντίστοιχα, βαρύ φόρο αίματος έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όπου την τελευταία πενταετία οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» ξεπέρασαν τους 45.

Στάθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα στις ειδικότητες της αποκομιδής απορριμμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε μια σειρά από κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Τροχαία ατυχήματα, χτύπημα από διερχόμενα οχήματα, τραυματισμός από το απορριμματοφόρο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις περιπτώσεις σύνθλιψης κατά την όπισθεν, σύνθλιψης μεταξύ απορριμματοφόρου και κάδου, τραυματισμός κατά την ανατροπή απορριμματοφόρου. Πτώσεις από το απορριμματοφόρο, τραυματισμοί από τον μηχανισμό ανύψωσης των κάδων, αλλά και τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα που βρίσκονται στα απορρίμματα, τραυματισμοί από μηχανήματα και εξοπλισμό.

Οσον αφορά τις αιτίες που οδηγούν στα παραπάνω, στηλίτευσε την απουσία τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, που η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει να ληφθούν αλλά συναντούν εμπόδιο το κριτήριο του κέρδους, με το οποίο τα αντιμετωπίζει ο εργοδότης, είτε πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση είτε για το Δημόσιο.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την εξασφάλιση καλής λειτουργίας, προληπτικής συντήρησης και την ύπαρξη συστημάτων ασφάλειας στα απορριμματοφόρα και τους υπόλοιπους εξοπλισμούς, τη χρήση συλλογικών μέσων προστασίας από πτώση από ύψος, τη χρήση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

Αντίστοιχα, ανέλυσε τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων, η ύπαρξη και τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας και η οργάνωση της εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της υγείας και ασφάλειας (ωράρια, επάρκεια προσωπικού, ρυθμός εργασίας).

«Δυνατότητες προστασίας υπάρχουν με βάση το σημερινό επίπεδο της τεχνολογίας», τόνισε, επισημαίνοντας πως για την απουσία των κατάλληλων μέτρων ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για φθηνή εργατική δύναμη, εμπορευματοποίηση της υγείας και ασφάλειας και των υπηρεσιών Υγείας, καθώς και άλλων τομέων, όπως και η λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. «Ιδιαίτερα η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), οι στόχοι της οποίας έχουν υιοθετηθεί και από την αντίστοιχη εθνική στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης, θέτει την ΥΑΕ υπό το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων», υπενθύμισε η Εύη Γεωργιάδου.

Αποκαλύπτοντας τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα των ελέγχων των εργοδοτών, σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2016 πανελλαδικά αντιστοιχεί μόλις στο 1,74% του αριθμού των εγγεγραμμένων νομικών μονάδων που καταγράφονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ίδιο έτος.

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να βαδίσουν στο δρόμο της αντεπίθεσης, του συλλογικού οργανωμένου αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και το σύνολο των δικαιωμάτων τους, να παλέψουν με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες τους και για την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπου θα ικανοποιείται το σύνολο των κοινωνικών αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ