Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13171

«ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ» «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
«Οδικός χάρτης» για τη συνέχιση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Ψηλά στην ατζέντα η διαχείριση των «κόκκινων» δάνειων, που φέρνει νέους εκβιασμούς και πλειστηριασμούς


ΣΕΛ.  8
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μήνυμα συστράτευσης για πιο ισχυρό ΚΚΕ από την καθημερινή δράση των Κομματικών Οργανώσεων

ΣΕΛ.  9   -   11

Απάντηση στην προσπάθεια εξωραϊσμού της ΝΑΤΟικής συμφωνίας

  • Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
  • Την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
  • Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, που προωθεί τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια
  • Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΚΚΕ αύριο, Πέμπτη, ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, ενάντια στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών.
  • Τα συλλαλητήρια δίνουν απάντηση και στην προσπάθεια εξωραϊσμού της επικίνδυνης συμφωνίας, που κλιμακώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιοποίηση και των εθνικιστικών αντιδράσεων της ΝΔ και άλλων δυνάμεων.

ΣΕΛ.  3   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αντιλαϊκά υλικά

Ως καταλύτη για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και την ενίσχυση του διπολισμού παρουσιάζει ο πρωθυπουργός τη συμφωνία με τον Ζάεφ, δείχνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης να απογειώσει τον αποπροσανατολισμό και τα κάλπικα διλήμματα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κάνει και αναδρομή στο παρελθόν, φέρνοντας σε αντιδιαστολή τον «άγονο» δικομματισμό με τον σημερινό «γόνιμο» τάχα διπολισμό που διαμορφώνεται.

«Γόνιμος» βεβαίως μπορεί να είναι για το κεφάλαιο, αφού εντάσσεται στην προσπάθεια συγκρότησης σταθερών εναλλακτικών κυβερνητικών σχημάτων που θα συνεχίζουν αδιατάρακτα το αντεργατικό τους έργο. Για τον λαό όμως αποτελεί παγίδα εγκλωβισμού σε νέα αντιδραστικά σχήματα, που μυρίζουν ναφθαλίνη.

Αλλωστε, το αστικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί διαχρονικά με δύο «πόλους», που οι κάθε φορά «παλιοί» δίνουν τη θέση τους στους κάθε φορά «νέους», όταν πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν με την ίδια αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι το έζησαν αυτό με τον δικομματισμό του '90 και του 2000, που με το δίλημμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η κάθε επόμενη κυβέρνηση αναλάμβανε να διεκπεραιώνει τις «εκκρεμότητες» της προηγούμενης και να πάει ένα βήμα πιο πέρα την αντιλαϊκή επίθεση. Ποιος δεν θυμάται και τότε τα ψευτοδιλήμματα, όπως το «φως - σκότος»;

Με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και τη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απαξίωση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, εντάθηκε η αναμόχλευση του πολιτικού σκηνικού πάνω σε νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, όπως το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και με καταλύτη τις «πλατείες» των αγανακτισμένων.

Διάφορες πολυκομματικές κυβερνήσεις προέκυψαν στη διάρκεια της κρίσης (που παρουσιάζονταν μάλιστα ως «διαζύγιο με τον παλαιοκομματισμό», ως μια «νέα κουλτούρα στην πολιτική σκηνή») μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο λαός τι κέρδισε; Η καθεμιά υπέγραφε κι από ένα μνημόνιο και η σύνθεσή τους κάθε φορά αποτελούνταν από πρώην «αντιμνημονιακές» δυνάμεις που έγιναν «μνημονιακές», όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, οδηγώντας σε χρεοκοπία και αυτό το ψευτοδίλημμα.

Τώρα, στη φάση της ανάκαμψης, το καινούριο δίπολο που πλασάρεται, είναι αυτό της «προόδου - συντήρησης», που όπως λέει η κυβέρνηση, εκφράζει την «κανονικότητα της μενταμνημονιακής εποχής».

Πρόκειται για νέες συνταγές εγκλωβισμού του λαού, με τα ίδια σάπια υλικά που τον έφεραν ως εδώ. Με τα υλικά της αντιλαϊκής επίθεσης, για να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και με τα υλικά της βαθιάς εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, όπως είναι και η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, που αποτελεί μια διαρκή πηγή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

Αυτά είναι τα «υλικά» του «γόνιμου» διπολισμού, του καινούργιου που προπαγανδίζει ότι φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, είτε κουνάνε τη σημαία του «κοσμοπολιτισμού» είτε του «εθνικισμού», επιτρέποντας τις αθρόες μετακινήσεις, τους βουλευτές τους να κοιμούνται στο ένα κόμμα και να ξυπνούν στο άλλο, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Ολη αυτή η σημαντική πείρα που έχει ο λαός από τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποτελέσει κριτήριο το επόμενο διάστημα, ειδικά μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις. Να αναλογιστεί ότι η μόνη σταθερή δύναμη που αταλάντευτα τάσσεται με τα δικά του συμφέροντα είναι το ΚΚΕ, γιατί είναι φτιαγμένο με άλλα «υλικά», αυτά της σύγκρουσης με το σημερινό σάπιο σύστημα και τους διάφορους πολιτικούς διαχειριστές του...


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών!

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς που πήραν μαζικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, ενάντια στην τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση, με την οποία οδηγούνται σε απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές.


ΣΕΛ.  16


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ξεκινά την Παρασκευή το 25ο Συνέδριο

ΣΕΛ.  18
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα σε Ζάκυνθο και Ολυμπιακό Χωριό

ΣΕΛ.  17
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»
Κάτω από 500 ευρώ 4 στις 10 κύριες συντάξεις!

ΣΕΛ.  19
ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΑΜΟΥ
Με απεργία στις 7/2 απαιτούν απεγκλωβισμό των προσφύγων

ΣΕΛ.  21
251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις ανέδειξε η περιοδεία του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  12
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Γρανάζι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια

Αρθρο του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5   -   6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org