Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος η ενίσχυση με νέες εγγραφές, εργοστασιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία
Τη δράση του για την προετοιμασία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη συζήτησε το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής στη Γενική Συνέλευσή του, την περασμένη Κυριακή. Μέσα από την οργάνωση της απεργίας, το Συνδικάτο δίνει συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει στον ΣΕΒ η Ομοσπονδία.

Την πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, σε αντίθεση με την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «επαναφοράς» των Συλλογικών Συμβάσεων και τις αυταπάτες για τη «μεταμνημονιακή εποχή», σκιαγράφησαν τόσο η εισήγηση στη συνέλευση όσο και οι ομιλίες των εργαζομένων που πήραν το λόγο.

Παράλληλα, αποτυπώθηκε η δράση που ξεδιπλώνει το Συνδικάτο, με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα πλατιά στους εργαζόμενους. Περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια και αποθήκες, συζήτηση και συσκέψεις με εργαζόμενους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα σε μια σειρά επιχειρήσεις, είναι πλευρές της καθημερινής δράσης για την προετοιμασία της απεργίας.

«Η δουλειά αυτή δεν πρέπει μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να ενταθεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Σχοινάς. Οπως σημείωσε, στις επιχειρήσεις του κλάδου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ως εποχικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως «ενοικιαζόμενοι» και εργολαβικοί. Κοινό τόπο για όλους αποτελούν η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί, η τρομοκρατία και ο φόβος της απόλυσης. Στα παραπάνω προστίθενται οι αξιώσεις του ΣΕΒ, που με θράσος προτείνει Συμβάσεις με μισθούς οι οποίοι θα καθορίζονται με βάση τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού, τη στιγμή μάλιστα που το κεφάλαιο στον κλάδο καταγράφει σημαντικά κέρδη.

Στόχος του Συνδικάτου είναι η ενίσχυσή του με περισσότερους εργαζόμενους, νέες εγγραφές, εργοστασιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, ξεχωριστή σημασία έχει η προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών εργατών γης, με δύο επιτροπές που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε Μέγαρα και Μαραθώνα και με στόχο να φτιαχτούν άλλες δύο, σε Ωρωπό και Κορωπί.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών έχουμε συσσωρευμένη πείρα για το τι σημαίνει αυτή η ανάπτυξη, την έχουμε νιώσει χρόνια τώρα στο πετσί μας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση με την οποία καλεί στην απεργία. Οπως εξηγεί, η ανάπτυξη αφορά μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων: «Η "Coca Cola" για μία ακόμη χρονιά ανακοίνωσε αύξηση κερδών, ενώ εντείνονται η εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και οι εργολαβίες. Η "Nestle" κάνει νέα επένδυση 8,5 εκατομμυρίων στα Οινόφυτα, παρότι έκλεισε το εργοστάσιο στον Ταύρο, πετώντας στο δρόμο 300 οικογένειες. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι επιχειρήσεις στον κλάδο κατέχουν την πρωτιά στη μεταποιητική βιομηχανία, με 25% στο σύνολό της. Εχουν μεγάλη κερδοφορία και εξαγωγικό προσανατολισμό, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις συνοδεύονται με δισ. ευρώ επιδοτήσεις και κέρδη. Για εμάς σημαίνει ανεργία, ανασφάλεια, αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, εργατικά "ατυχήματα" κ.ά.».

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών

Με εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», στην περιοχή των Αφιδνών, συζήτησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, στο πλαίσιο της καθημερινής δραστηριότητας για την προετοιμασία της απεργίας.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια στην επικοινωνία του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους έπεσε στο κενό. Η άμεση αντίδραση και η καταγγελία στους εργαζόμενους αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας υποχρέωσαν την εργοδοσία να επιτρέψει την είσοδο των συνδικαλιστών.

Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αναδείχθηκε η ανάγκη της οργάνωσής τους στο Συνδικάτο και της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ