Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Θάψιμο» made in USA

Αναφερόμαστε στην κάλυψη από την ΕΡΤ της προχτεσινής συγκέντρωσης του ΚΚΕ ενάντια στις βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί, παρά το αίτημα του Γραφείου Τύπου να καλυφθεί η συγκέντρωση με δημοσιογράφο και να μοιραστεί ζωντανά το τηλεοπτικό υλικό, η ΕΡΤ όχι μόνο δεν έστειλε δημοσιογράφο να καλύψει τη συγκέντρωση, αλλά έστειλε μόνο μία κάμερα, η οποία διένειμε μόνο την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, χωρίς κανένα πλάνο των χιλιάδων συγκεντρωμένων αλλά και της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στο κεντρικό δελτίο των 9.00, κάπου ανάμεσα στις αντιδράσεις των κομμάτων, στριμώχτηκε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για την επιθετικότητα της Τουρκίας, χωρίς καμία αναφορά στο περιεχόμενο της συγκέντρωσης. Καμιά αναφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αναλάβει τον βρώμικο ρόλο του σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστών, καμιά αναφορά στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Αν και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του, με τη διοίκηση της ΕΡΤ, είναι προφανές ότι κάποιοι δεν ήθελαν να διαταράξει η κρατική ραδιοτηλεόραση την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και εκείνη των ΗΠΑ, η οποία αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Τα μνημόνια ζουν...

Με προειδοποιήσεις και «νουθεσίες» προσπαθεί η κυβέρνηση να «φρενάρει» το δίκαιο αίτημα χιλιάδων συνταξιούχων να μην ισχύσουν οι περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κουτρουμάνη το 2012 και να πληρωθούν αναδρομικά τη χασούρα, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαιώνει συνταξιούχο. Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την ίδια υπόθεση, η κυβέρνηση το παίζει συγκαταβατική, συστήνοντας στους συνταξιούχους να μην προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αλλά να καταθέτουν αιτήσεις στο ΕΦΚΑ, διαβεβαιώνοντας ότι θα συμμορφωθεί με οποιαδήποτε απόφαση και ότι θα την εφαρμόσει ανεξάρτητα από το ποιος προσέφυγε στα δικαστήρια και ποιος όχι. Την ίδια ώρα, όμως, το κράτος έχει ήδη ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τον συνταξιούχο, ζητώντας επί της ουσίας να εφαρμοστούν κανονικά οι περικοπές των νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κατά τ' άλλα «καταριέται», επειδή μείωσαν τις συντάξεις! Μιλάμε δηλαδή για αποθέωση της κυβερνητικής υποκρισίας...

... και βασιλεύουν

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι «οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι παραπλανητικές», ότι «είναι μεγαλύτερο από 9 δισ. ευρώ το κόστος από την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους» και ότι «το ΣτΕ έχει πει ότι η θετική απόφαση δεν θα ισχύσει για όλες τις προσφυγές και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ». Επικαλείται, μάλιστα, το συμφωνημένο με τους «θεσμούς» όριο της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατ' έτος, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να το υπερβεί η κυβέρνηση, για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και το οποίο, σύμφωνα με τον Τ. Πετρόπουλο, θα «βαρύνει» και στην απόφαση του ΣτΕ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για να μην δοθούν στους συνταξιούχους όσα δικαιούνται, για να μην εκτροχιαστούν οι μνημονιακές συμφωνίες! Αλλη μια απόδειξη ότι τα μνημόνια ζουν και βασιλεύουν μετά το τέλος τους και ότι με δικαστικές προσφυγές και αποφάσεις κανείς δεν πρόκειται να βρει το δίκιο του, αν δεν δυναμώσει ο αγώνας για να σαρωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και η πολιτική που τους επέβαλε.

Ευαίσθητοι

Τη φράση του Μπρεχτ για εκείνους που θέλουν το σφαχτάρι, αλλά θέλουν να πλένει ο χασάπης τα χέρια του πριν, θυμίζουν οι αντιδράσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας. Ξαφνικά κάνουν τους ανήξερους και τάχα ζητάνε εξηγήσεις οι μακελάρηδες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που τα μονοπώλιά τους έχουν κλείσει «ντιλς» δεκάδων δισ. για τον εξοπλισμό της μοναρχίας. Με βάση αυτές τις συμφωνίες - όσο και τα συμβόλαια των ενεργειακών κολοσσών - διαβεβαιώνουν τώρα ότι δεν πρόκειται να «υπερβάλουν» στις αντιδράσεις τους. Ποιοι τα λένε; Εκείνοι που έχουν όλα αυτά τα χρόνια τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες «πετρελαιομοναρχίες» του Κόλπου βασικό στήριγμα για να προωθούν τα βρώμικα σχέδιά τους στη Μ. Ανατολή, με την αμέριστη συμπαράσταση των οποίων και για το διαμελισμό της Συρίας έστησαν και εξόπλισαν τα αποβράσματα του ISIS, μακελεύουν το λαό της Υεμένης και πάει λέγοντας. Τώρα τους έπιασαν οι... ευαισθησίες, που κι αυτές - όπως φαίνεται - είναι ενταγμένες στο «παιχνίδι» των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, οι οποίες βρίσκονται σε φάση αναδιάταξης, πάνω στην κινούμενη άμμο των ανταγωνισμών. Ο λαός μας, που τώρα του περιγράφουν όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης Κασόγκι, αλλά του κρύβουν όλα τα παραπάνω, μπορεί να δει πιο καθαρά ότι το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο και αποτρόπαιο, δεν παίρνει από γιατρειά και «μακιγιάρισμα». Οσο οι λαοί δεν το ξεριζώνουν, θα συνεχίζει να μοιράζει «απλόχερα» πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και φρίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ