Σύσκεψη του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), για την προετοιμασία της κλαδικής απεργίας και της συμμετοχής στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.
Το συλλαλητήριο «αποτελεί βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στον νόμο - έκτρωμα» και «προσπάθεια για κοινή συντονισμένη και ενιαία πανελλαδική δράση των σωματείων και των εργαζομένων από όλους τους κλάδους που θα προετοιμάσει γενική πανεργατική απεργία», τονίζει το Συνδικάτο.
Στο μέτωπο αυτό οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, οι διανομείς, έχουν τη δική τους θέση, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αντεργατικής πολιτικής: Εχουν αντιμετωπίσει την ανεργία, την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία, παράλληλα με την εντατικοποίηση. Το Συνδικάτο καταγγέλλει τα εξαντλητικά ωράρια για όσους παραμένουν στα πόστα τους, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα θανατηφόρα «ατυχήματα» με θύματα διανομείς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τώρα με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων αποκλείεται από το ταμείο ανεργίας, βιώνοντας από πρώτο χέρι την «άλλη όψη» της εκτόξευσης της τουριστικής κίνησης και της κερδοφορίας του κλάδου από τη φετινή τουριστική σεζόν.
«Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας το προηγούμενο διάστημα, οι διανομείς της "e-food", όπως και οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με την καθολική συμμετοχή τους στον αγώνα και την τεράστια αλληλεγγύη που δέχτηκαν, απέδειξαν ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν είναι παντοδύναμες. Οι εργαζόμενοι εάν οργανωθούν μαζικά στα σωματεία τους και οργανώσουν τον αγώνα τους μπορούν να καταφέρουν πολλά», επισημαίνει το Συνδικάτο.
«Δεν παραδίδουμε τα σωματεία μας στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν εργοδότη να κρίνει αν θα λειτουργούν τα σωματεία μας», τονίζει ενόψει της απεργίας. Το Συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν απόφαση ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως μη κατάθεση μητρώων και απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά και για να υψωθεί τείχος προστασίας στη συνδικαλιστική δράση.
Οι διεκδικήσεις του Συνδικάτου περιλαμβάνουν: Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως αφετηρίας για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, και κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό και της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής απασχόλησης, στα δουλεμπορικά γραφεία. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ και να επανέλθουν σε αυτά οι ειδικότητες του μάγειρα, του σερβιτόρου, της καμαριέρας, της λάντζας. Καμία εφαρμογή του «συνεργατικού» μοντέλου για τους διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους. Προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών, στήριξη με κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και Παιδείας. Προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
Σε κινητοποίηση το Σάββατο 23 Οκτώβρη στη 1 μ.μ., στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Χαροκόπου στην Καλλιθέα, με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα «ατυχήματα» διανομέων την ώρα της δουλειάς, καλεί το Συνδικάτο. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η μοτοπορεία που θα ακολουθήσει οργανώνονται στην Καλλιθέα, καθώς στην περιοχή έχασε πρόσφατα τη ζωή του ένας 18χρονος διανομέας με καταγωγή από το Πακιστάν.
«Οι εργοδότες μετράνε κέρδη και εμείς νεκρούς», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, μέσα σε λίγες μέρες «στη μακρά λίστα των θυμάτων της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και της κυβερνητικής αναλγησίας προστέθηκαν δύο ακόμα άνθρωποι», ο 18χρονος που σκοτώθηκε στην Καλλιθέα και ένας 52χρονος που έχασε τη ζωή του στο Φάληρο. Στο έδαφος αυτό, καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «παρά την πληθώρα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αλλά και εκατοντάδων σοβαρών τραυματισμών διανομέων, εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα πάγια αιτήματα των σωματείων που αφορούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων, αλλά και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά».