Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Απεργία 14 Νοέμβρη: Ρεπορτάζ από την προετοιμασία και τις πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων μπροστά στην απεργία

-- «Πρακτικάριοι» στον κλάδο του Τουρισμού: Με... «θερινή ανάμνηση» την εργασιακή ζούγκλα στην «ατμομηχανή της ανάπτυξης»

-- Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: Πρόγραμμα δράσης για τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων

«ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΟΙ» ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κομμένη και ραμμένη στις αξιώσεις των ξενοδόχων η «πρακτική άσκηση»

Στην οργάνωση και τον αγώνα των σπουδαστών βρίσκεται η απάντηση στην εκμετάλλευση κάτω από το μανδύα της «πρακτικής άσκησης»
Στην οργάνωση και τον αγώνα των σπουδαστών βρίσκεται η απάντηση στην εκμετάλλευση κάτω από το μανδύα της «πρακτικής άσκησης»
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού γέμισαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με νέους σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ του κλάδου, που εργάστηκαν με άθλιους όρους κάτω από το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης», με το κεφάλαιο να εξασφαλίζει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Καθώς το τέλος της τουριστικής σεζόν δίνει τη σκυτάλη στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι σπουδαστές των ΙΕΚ επιστρέφουν στα θρανία, μια γεύση για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι «πρακτικάριοι» δίνουν στον «Ριζοσπάστη» σπουδαστές που έκαναν πρακτική άσκηση τους προηγούμενους μήνες στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική και στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, δύο περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εκατοντάδες «πρακτικάριοι» από όλη τη χώρα.

Χαμηλοί μισθοί και ωράρια - «λάστιχο»

Η φοίτηση στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ περιλαμβάνει εξάμηνη πρακτική άσκηση. Η πλειοψηφία των σπουδαστών «μοιράζει» το διάστημα της πρακτικής άσκησης στους καλοκαιρινούς μήνες δύο συνεχόμενων ετών. Αυτό, εξάλλου, εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων για αυξημένο αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οπως μας εξηγούν οι σπουδαστές, η αναζήτηση θέσης για πρακτική άσκηση ξεκινά πριν ολοκληρωθούν τα μαθήματα της χρονιάς. Μάλιστα, στα ιδιωτικά ΙΕΚ η διαδικασία γίνεται μέσα από τις «μέρες καριέρας» που διοργανώνουν οι σχολές, όπου οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων μπορούν να επιλέξουν μέσα από συνεντεύξεις το προσωπικό τους.

Η μηνιαία αμοιβή των σπουδαστών μόλις που ξεπερνάει τα 300 ευρώ. Αρκετοί εργοδότες παρέχουν μια πρόσθετη αμοιβή δίπλα στα ψίχουλα του προβλεπόμενου μισθού, σε... αντάλλαγμα, όμως, καταστρατηγούν το 8ωρο και το 5ήμερο. «Λένε, για παράδειγμα, πως σε θέλουν στη δουλειά όλη τη βδομάδα και γι' αυτό δίνουν 400 ευρώ», εξηγούν οι σπουδαστές.

Οι «πρακτικάριοι» δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης. Το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας, που είναι 8ωρο και 5ήμερο, τηρείται σπάνια. Το ίδιο και η πρόβλεψη πως δεν μπορούν να εργάζονται σε βραδινές βάρδιες. Οπως για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, έτσι και γι' αυτούς υπάρχουν καθημερινές υπερωρίες. Στη Χαλκιδική, για παράδειγμα, περιγράφουν πως η καθημερινή βάρδια κυμαινόταν από 9 έως 12 ώρες, ενώ οι περισσότεροι δούλευαν και τις επτά μέρες της βδομάδας. Αντίστοιχα, στους «τυχερούς» κατατάσσει τον εαυτό του σπουδαστής που έκανε την πρακτική του στην Κρήτη, καθώς δούλευε 8ωρο για έξι μέρες τη βδομάδα. Βέβαια, και εκεί η εργοδοσία έδινε τη... δυνατότητα σε όποιον ήθελε να δουλέψει και την έβδομη μέρα της βδομάδας, προκειμένου να πάρει 19 ευρώ επιπλέον για κάθε ρεπό που θα δούλευε.

Ακόμα και τα ψίχουλα των μισθών καταβάλλονται πολλές φορές με καθυστέρηση. Μόλις την περασμένη Δευτέρα καταβλήθηκε η αμοιβή των σπουδαστών που δούλεψαν σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, για το μήνα Σεπτέμβρη. Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, υπάρχουν περιπτώσεις συμμαθητών τους που ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για την πρακτική τους.

Πέρα από τους χαμηλούς μισθούς και τα εξαντλητικά ωράρια, πρόβλημα αποτελούν και οι συνθήκες διαμονής, καθώς αυτές δεν εξασφαλίζουν στους σπουδαστές ούτε καν τη δυνατότητα για στοιχειώδη ανάπαυση ανάμεσα στις καθημερινές βάρδιες. Οπως περιγράφουν, σε πολλές περιπτώσεις τα καταλύματα που τους παρέχονται μοιάζουν με κοτέτσια. Μεταλλικές σκεπές που μετατρέπουν τα δωμάτια σε φούρνους, υπόγεια που λειτουργούσαν ως αποθήκες, παλιά και ασυντήρητα κτίσματα αξιοποιούνται για να «φιλοξενήσουν» 3 - 4 σπουδαστές μαζί σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα από το Ηράκλειο, όπου μόνο μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των σπουδαστών έγινε η απαραίτητη απεντόμωση στα δωμάτια που διέμεναν.

«Παιδιά για όλες τις δουλειές»...

Με βάση την πάμφθηνη εργασία που προσφέρουν, δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι σε μια σειρά από πόστα και ειδικότητες οι «πρακτικάριοι» αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. «Από τους 20 μάγειρες, οι 16 ήμασταν πρακτικάριοι», τονίζει σπουδαστής, περιγράφοντας τη λειτουργία της κουζίνας σε μεγάλο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

Στο έδαφος αυτό, η πρακτική άσκηση πολύ συχνά μετατρέπεται σε... χαμαλίκι και οι σπουδαστές σε «παιδιά για όλες τις δουλειές». Δεν λείπουν οι περιπτώσεις σπουδαστών που αναρωτιούνται πόσες... πατάτες καθάρισαν ή πόσα λαχανικά ψιλόκοψαν μέσα στους τρεις μήνες, όπου υποτίθεται ότι θα έκαναν πρακτική άσκηση πάνω σε όσα μαθαίνουν στις σχολές τους. Αλλοι πέρασαν τη σεζόν πάνω από το τηγάνι και τη φριτέζα, στη λάντζα, στο κουβάλημα ή την καθαριότητα...

«Σε βάζουν να κάνεις ένα - δύο πράγματα όλη μέρα», σχολιάζουν οι σπουδαστές. Προσθέτουν πως παράλληλα έτσι καλλιεργούν την προσδοκία πως αν κάνουν «πιο γρήγορα και πιο πολλά» θα τους αναθέσουν κάποια διαφορετική ευθύνη, θα τους μεταφέρουν και σε κάποιο άλλο πόστο, ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν μια πιο συνολική εικόνα για τη λειτουργία της κουζίνας, γι' αυτά πάνω στα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους. Δίπλα στα παραπάνω, η πρακτική άσκηση συνοδεύεται από... συμβουλές να «μη μιλάνε όταν δεν πρέπει», δηλαδή όταν δουλεύουν απλήρωτοι και χωρίς δικαιώματα.

«Δεν μπορεί σε έναν κλάδο που προβάλλεται ως "πρότυπο για την ανάπτυξη" να δουλεύουμε 12 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, να μην υπάρχουν ρεπό και άδειες, να βγάζουμε δουλειά 12ωρου στο 8ωρο, να παίρνουμε χαμηλούς μισθούς», τονίζουν οι σπουδαστές.

Υπογραμμίζουν την ανάγκη κάθε νέος από την πρώτη μέρα στην πρακτική και στη δουλειά να έρχεται σε επαφή με τα ταξικά σωματεία. Να δυναμώσει η πάλη για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και ο υποκατώτατος μισθός. Να διεκδικήσουν η πρακτική άσκηση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, να αμείβεται με 751 ευρώ, σε αντιστοιχία με τη διεκδίκηση του εργατικού κινήματος για τον κατώτατο μισθό, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των «πρακτικάριων».

Σοβαρά ερωτήματα με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στα Χανιά

Στο μεταξύ, μια σειρά από ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι σπουδαστές έφερε στο προσκήνιο το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε μια σπουδάστρια που έκανε την πρακτική της σε ξενοδοχείο των Χανίων.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της σημείωνε τα εξής: «Το τραγικό αυτό περιστατικό "φωνάζει" για τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς χιλιάδων νέων. Τα ερωτήματα που έρχονται στο προσκήνιο δυστυχώς δεν αφορούν μόνο την 22χρονη, αλλά χιλιάδες νέους που κάνουν την πρακτική τους δουλεύοντας κυριολεκτικά σαν σκλάβοι στα ξενοδοχεία και όχι μόνο:

Ποιος είναι αυτός που έχει την ευθύνη ουσιαστικής εποπτείας μέσα στο χώρο δουλειάς για μια σπουδάστρια του ΔΙΕΚ Πάτρας στα Χανιά;

Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει πόσες ώρες τη μέρα και πόσες μέρες τη βδομάδα δούλευε πραγματικά η κοπέλα;

Ποιος εξασφαλίζει ότι στο χώρο δουλειάς αντιμετωπιζόταν ως μαθητευόμενη και στο αντικείμενο του επαγγέλματός της και όχι ως κανονική εργαζόμενη ή σε άσχετο αντικείμενο με την ειδικότητά της;

Τα εργατικά ατυχήματα στο νησί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όμως το εργατικό δυστύχημα της συναδέλφισσας ξεχειλίζει το ποτήρι! Το έγκλημα της εντατικοποίησης της εργασίας, της ανυπαρξίας των ωραρίων, του ρεπό και της άδειας, στο όνομα να βγει η δουλειά για τους ξενοδόχους με λιγότερα χέρια και άρα με μικρότερο κόστος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρυφτεί, με την αποφασιστική στάση των εργαζομένων, την οργάνωσή μας τώρα στο σωματείο μας!».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με καθημερινή δράση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνουν την απεργία στις 14 Νοέμβρη

Με Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν τη μάχη της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, προτάσσοντας το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Πλευρές αυτής της πολύμορφης προετοιμασίας για να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων αποτελούν οι πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται σήμερα στο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»: Η σημαντική απεργιακή μάχη που έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, η πρόσφατη συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και ο αγωνιστικός σχεδιασμός από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, το οποίο πραγματοποιεί σήμερα κινητοποίηση για τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία, κόντρα στην τρομοκρατία από εργοδοσία και αστυνομία

Η αποφασιστική στάση του Συνδικάτου Οικοδόμων έδωσε απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας από εργοδοσία και αστυνομία
Η αποφασιστική στάση του Συνδικάτου Οικοδόμων έδωσε απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας από εργοδοσία και αστυνομία
Με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας αλλά και την προκλητική στάση της αστυνομίας, που «επιστρατεύτηκε» και έσπευσε στο χώρο για να επιβάλει «το νόμο και την τάξη».

Η απεργία προκηρύχθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά από απόφαση των εργαζομένων σε Γενική Συνέλευση στο χώρο δουλειάς. Με την αποφασιστική στήριξη του Συνδικάτου τους, οι εργαζόμενοι στάθηκαν όρθιοι στις εργοδοτικές πιέσεις, περιφρούρησαν την απεργία τους, αγνόησαν την αστυνομοκρατία και έδωσαν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με όλους τους εργοδότες στο έργο, με αυξήσεις στα μεροκάματα, λήψη και τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τήρηση του νόμιμου ωραρίου και του 5ήμερου.

Πριν καν χαράξει, τα στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων στάθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους έξω από την πύλη του εργοταξίου, περιφρουρώντας το δικαίωμα της απεργίας, που είχε επιχειρήσει να χτυπήσει τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία με εκβιασμούς και απειλές. Στις συζητήσεις των εργαζομένων αναδείχτηκε για άλλη μια φορά, όπως και στην πρόσφατη συνέλευσή τους, η ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις, απέναντι στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας,«είναι δυνατόν οι οικοδόμοι να δουλεύουν με 30 και 35 ευρώ, να μένουν απλήρωτοι, να τους "κλέβουν τα ένσημα" ή να τους υποδηλώνουν; Να μην μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους; Να εκβιάζεται ο εργάτης να υπογράψει χαρτιά ότι θα έρθει να δουλέψει και ότι δεν θα κάνει απεργία; Θέλουν να μας γυρίσουν 70 χρόνια πίσω. Ετσι όμως είναι η εργοδοσία και τότε και τώρα. Αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε!».

Από τα χαράματα, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους περιφρούρησαν την απεργία
Από τα χαράματα, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους περιφρούρησαν την απεργία
Στις κουβέντες των οικοδόμων έντονο ήταν το στοιχείο της αλληλεγγύης και της ενότητας, με την οποία πρέπει να δίνεται κάθε μάχη των εργατών. Χαρακτηριστικά, δίπλα στους εργάτες βρέθηκαν και άλλοι οικοδόμοι, που πέρασαν από το εργοτάξιο για να τους συμπαρασταθούν λίγο πριν πάνε στους δικούς τους χώρους για να πιάσουν δουλειά. Οπως και ο οικοδόμος, που αν και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, πλήρωσε 2,8 ευρώ για τη συγκοινωνία, από τα μόλις 11 ευρώ της ημερήσιας αποζημίωσης που παίρνει, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους απεργούς. Αλλά και περαστικοί από τις γύρω γειτονιές, πολλοί από τους οποίους δήλωναν «ΑΕΚτζήδες» και την ίδια στιγμή εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των οικοδόμων.

Τα αφεντικά επιστράτευσαν την αστυνομία... που «ανταποκρίθηκε» με το παραπάνω

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η εργοδοσία αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους - που με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης μονιμοποιούνται και ενισχύονται συνεχώς - κουβάλησε στο εργοτάξιο την αστυνομία.

Ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Γρηγόρης Δήμος - δήλωσε επικεφαλής Υποδιεύθυνσης - με ιταμό ύφος επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους απεργούς, λέγοντας προκλητικά: «Παραβιάζετε το νόμο. Αυτό είναι παράνομη βία, υπάρχει αδίκημα. Μιλάω εκ μέρους της Πολιτείας...». Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Με ανάλογο ύφος και απειλές απαιτούσε από τους συνδικαλιστές: «Δώστε μου αποδείξεις ότι έχετε κάνει συνέλευση και αποφασίσατε απεργία. Πότε και πού; Επιβάλλετε τις απόψεις μιας ισχνής μειοψηφίας...! Θα ενημερωθεί και ο εισαγγελέας...».

Στις προκλήσεις αυτές πήρε πληρωμένη απάντηση από τους συνδικαλιστές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλας, του ξεκαθάρισε ορθά - κοφτά: «Δεν μπορεί η αστυνομία να ελέγχει τις απεργίες και τις διαδικασίες των συνδικάτων. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν σας αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα. Δεν είμαστε στο 1950. Εκτός και αν το νοσταλγείτε..!».

Κάτω από την αποφασιστική στάση του Συνδικάτου, τελικά η αστυνομία αποχώρησε.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας είχε συνάντηση με όλους τους εργολάβους του εργοταξίου, στους οποίους έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων, για την υπογραφή διμερών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και του 5ήμερου. Οι εργοδότες ζήτησαν χρόνο να εξετάσουν τα αιτήματα και ορίστηκε νέα συνάντηση για την Τετάρτη 31/10.

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Αποτιμώντας την απεργιακή κινητοποίηση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με επιτυχία και με την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων πραγματοποιήθηκε η απεργία στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (...) Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, όπου όλες τις προηγούμενες μέρες διατυμπάνιζε πως "δεν υπάρχει απεργία" και καλούσε τους εργάτες να πάνε για δουλειά, θέλοντας να δημιουργήσει αντιπαράθεση με το Συνδικάτο, αναπαράγοντας μάλιστα ανακρίβειες και συκοφαντικές επιθέσεις μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Επιδιώκει και με τέτοιους τρόπους να απομονώσει τους εργάτες, ώστε να μην μπορούν να διεκδικούν, αλλά να δουλεύουν με σκυφτό κεφάλι, υπογράφοντας κι από πάνω "δηλώσεις" ότι όλα πάνε μέλι - γάλα!

Η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να φέρει στο εργοτάξιο την αστυνομία, με τον επικεφαλής Διεύθυνσης της Αστυνομίας Γρηγόρη Δήμο - όπως δήλωσε ο ίδιος - για να πιέσει τους συναδέλφους να δουλέψουν με το ζόρι!

Τέτοιες απειλές και απόπειρες τρομοκράτησης δεν περνάνε στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, έπεσαν στο κενό. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως όταν οι εργάτες οργανώνονται και συσπειρώνονται στο Συνδικάτο τους, όταν αποφασίζουν να παλέψουν για τη ζωή τους, μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργοδότες του έργου, όπου θέσαμε τις διεκδικήσεις μας, οι οποίες αφορούν την υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις στο κατώτερο μεροκάματο, τήρηση του νόμιμου ωραρίου και γενικότερα βελτίωση των όρων εργασίας. Εχει οριστεί νέα συνάντηση σε μια βδομάδα, όπου περιμένουμε την απάντηση των εργοδοτών για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας και να κλιμακώσουμε τον αγώνα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος η ενίσχυση με νέες εγγραφές, εργοστασιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία
Τη δράση του για την προετοιμασία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη συζήτησε το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής στη Γενική Συνέλευσή του, την περασμένη Κυριακή. Μέσα από την οργάνωση της απεργίας, το Συνδικάτο δίνει συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει στον ΣΕΒ η Ομοσπονδία.

Την πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, σε αντίθεση με την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «επαναφοράς» των Συλλογικών Συμβάσεων και τις αυταπάτες για τη «μεταμνημονιακή εποχή», σκιαγράφησαν τόσο η εισήγηση στη συνέλευση όσο και οι ομιλίες των εργαζομένων που πήραν το λόγο.

Παράλληλα, αποτυπώθηκε η δράση που ξεδιπλώνει το Συνδικάτο, με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα πλατιά στους εργαζόμενους. Περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια και αποθήκες, συζήτηση και συσκέψεις με εργαζόμενους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα σε μια σειρά επιχειρήσεις, είναι πλευρές της καθημερινής δράσης για την προετοιμασία της απεργίας.

«Η δουλειά αυτή δεν πρέπει μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να ενταθεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Σχοινάς. Οπως σημείωσε, στις επιχειρήσεις του κλάδου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ως εποχικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως «ενοικιαζόμενοι» και εργολαβικοί. Κοινό τόπο για όλους αποτελούν η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί, η τρομοκρατία και ο φόβος της απόλυσης. Στα παραπάνω προστίθενται οι αξιώσεις του ΣΕΒ, που με θράσος προτείνει Συμβάσεις με μισθούς οι οποίοι θα καθορίζονται με βάση τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού, τη στιγμή μάλιστα που το κεφάλαιο στον κλάδο καταγράφει σημαντικά κέρδη.

Στόχος του Συνδικάτου είναι η ενίσχυσή του με περισσότερους εργαζόμενους, νέες εγγραφές, εργοστασιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, ξεχωριστή σημασία έχει η προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών εργατών γης, με δύο επιτροπές που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε Μέγαρα και Μαραθώνα και με στόχο να φτιαχτούν άλλες δύο, σε Ωρωπό και Κορωπί.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών έχουμε συσσωρευμένη πείρα για το τι σημαίνει αυτή η ανάπτυξη, την έχουμε νιώσει χρόνια τώρα στο πετσί μας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση με την οποία καλεί στην απεργία. Οπως εξηγεί, η ανάπτυξη αφορά μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων: «Η "Coca Cola" για μία ακόμη χρονιά ανακοίνωσε αύξηση κερδών, ενώ εντείνονται η εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και οι εργολαβίες. Η "Nestle" κάνει νέα επένδυση 8,5 εκατομμυρίων στα Οινόφυτα, παρότι έκλεισε το εργοστάσιο στον Ταύρο, πετώντας στο δρόμο 300 οικογένειες. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι επιχειρήσεις στον κλάδο κατέχουν την πρωτιά στη μεταποιητική βιομηχανία, με 25% στο σύνολό της. Εχουν μεγάλη κερδοφορία και εξαγωγικό προσανατολισμό, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις συνοδεύονται με δισ. ευρώ επιδοτήσεις και κέρδη. Για εμάς σημαίνει ανεργία, ανασφάλεια, αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, εργατικά "ατυχήματα" κ.ά.».

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών

Με εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», στην περιοχή των Αφιδνών, συζήτησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, στο πλαίσιο της καθημερινής δραστηριότητας για την προετοιμασία της απεργίας.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια στην επικοινωνία του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους έπεσε στο κενό. Η άμεση αντίδραση και η καταγγελία στους εργαζόμενους αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας υποχρέωσαν την εργοδοσία να επιτρέψει την είσοδο των συνδικαλιστών.

Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αναδείχθηκε η ανάγκη της οργάνωσής τους στο Συνδικάτο και της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της απεργίας

Μέσα στην καθημερινή δραστηριότητα Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την προετοιμασία της απεργίας, σήμερα και τις επόμενες μέρες περιλαμβάνονται και οι εξής πρωτοβουλίες:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής οργανώνει, στις 6 μ.μ., συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στον ΣΕΒ.

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο θεατράκι του δημαρχείου Περιστερίου.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Τις επόμενες μέρες

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 30/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας καλεί σε συνέλευση την Τρίτη 30/10, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγίου Τρύφωνα (Αρχιπελάγους και Αθανάτου).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις τις εξής μέρες: Τρίτη 30/10 στο Καταφύγι (8 μ.μ., παλιό Δημοτικό), Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., πολιτιστικός σύλλογος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής την Πέμπτη 1/11, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και τον ΣΕΒ

Βήμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί για το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής η απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία προετοιμάζουν την επιτυχία της.

Ξεχωριστό σταθμό στη δραστηριότητα του Συνδικάτου αποτελεί η κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχει ζητήσει συνάντηση με την υπουργό, και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου θα καταθέσει το σχέδιο της κλαδικής ΣΣΕ.

Η κατάληξη της κινητοποίησης στον ΣΕΒ έχει παράλληλα και το χαρακτήρα της καταγγελίας της απόλυσης εργαζομένου από τη «Unisystem», εταιρεία που ανήκει στον πρόεδρό του. Το ΣΕΤΗΠ έχει ήδη προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία, καταγγέλλοντας τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσης πρωτοπόρου εργαζόμενου, η οποία συνδέεται με την προσπάθεια της εταιρείας να καταργήσει το 8ωρο και να επεκτείνει το ωράριο των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας αλλά και της σημερινής κινητοποίησης, το Συνδικάτο προχώρησε την περασμένη Τρίτη σε σύσκεψη με πρωτοβάθμια σωματεία. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα Σωματεία στις επιχειρήσεις «Forthnet - Netmed», «Vodafone» - «360 connect» και άλλες θυγατρικές του ομίλου, «Wind», καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από Σωματεία του ΟΤΕ και από το Σωματείο «Cyta».

Το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπερψηφίσει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, αποτελεί το πρώτο σχέδιο Σύμβασης που διαμορφώνεται για τον κλάδο. Οπως υπογραμμίστηκε και στη σύσκεψη, το σχέδιο αποτελεί εργαλείο που μπορεί να δώσει ώθηση στη δράση του ΣΕΤΗΠ και των επιχειρησιακών σωματείων.

Στην κατεύθυνση αυτή, προσπάθεια να επεξεργαστεί πρόταση για Συλλογική Σύμβαση έχει κάνει το Σωματείο Εργαζομένων σε «Forthnet - Netmed». Το επόμενο διάστημα σχεδιάζει περιοδείες σε όλα τα κτίρια της επιχείρησης και Γενική Συνέλευση. Στη συζήτηση για την απεργία, το Σωματείο αναδεικνύει ιδιαίτερα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, καθώς το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνονται διαδικασίες και σενάρια γύρω από την πώληση της εταιρείας.

Στόχο να συζητήσει πλατιά με τους εργαζόμενους το σχέδιο της Σύμβασης μπροστά στην απεργία θέτει και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 connect» και λοιπές θυγατρικές. Το Σωματείο, ενισχυμένο μετά τις αρχαιρεσίες του, δίνει επίσης συνέχεια στην πάλη ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να μετατρέψει τις ατομικές συμβάσεις από 8ωρες σε 9ωρες.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind» την Τετάρτη 31/10. Με παρακαταθήκη την απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσε πρόσφατα ενάντια στις απολύσεις, το Σωματείο σχεδιάζει τη συμμετοχή του στην απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Στον ΟΤΕ οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ αναδεικνύουν την ανάγκη κλαδικής Σύμβασης, κόντρα στο ψηφιδωτό των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων που έχει διαμορφωθεί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη σύσκεψη, ακόμα και σε τμήματα με 30 εργαζόμενους καταγράφονται επτά - οχτώ διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η εντατικοποίηση, ειδικά στα τμήματα των τεχνικών που καλούνται να δουλέψουν επτά μέρες τη βδομάδα.

ΠΑΜΕ
Να τον χαίρεται η κυβέρνηση τον «νέο» ρόλο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωσή του για την απεργία των οικοδόμων στην ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την αλληλεγγύη δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων και ταυτόχρονα «καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο, με τη συμβολή και της αστυνομίας σε αναβαθμισμένο ρόλο. Παρά αυτήν την προσπάθεια η συμμετοχή στην απεργία ήταν 100%».

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, η απεργία «απαντήθηκε με τρομοκρατία και με αστυνομία. Η αστυνομία όταν είναι να βάλει εμπόδια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εμφανίζεται αμέσως στους χώρους δουλειάς με ενισχυμένες δυνάμεις, υπακούοντας στις εντολές των εργοδοτών. Ο Γρηγόρης Δήμος, επικεφαλής υποδιεύθυνσης της αστυνομίας, όπως δήλωσε ο ίδιος, που ήταν παρών στο εργοτάξιο σε ρόλο δικαστή και επιθεωρητή εργασίας, μιλώντας είπε κατά λέξη: "Μιλάω εκ μέρους της πολιτείας... Φέρτε μου αποδείξεις ότι έχετε κάνει Γενική Συνέλευση, το μέρος και την ημερομηνία της... Παραβιάζετε το νόμο για την κήρυξη της απεργίας και επιβάλλετε τις απόψεις μιας ισχνής μειοψηφίας...".

Να τον χαίρεται η κα Γεροβασίλη μαζί με τον "νέο" ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πρόγραμμα δράσης για τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Πρόγραμμα δράσεων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ΚΑΠ της ΕΕ και τη νέα αναθεώρησή της, που θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, συζήτησε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), που συνεδρίασε την Κυριακή 21/10, στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, που θα πραγματοποιηθούν με την ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ουσιαστική λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και στη συγκρότηση νέων σε κάθε περιοχή, καθώς - όπως τονίστηκε - «είναι το όπλο και το αποκούμπι μας για να πιέσουμε αποτελεσματικά και να πετύχουμε λύσεις ή να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που έχουν στα σκαριά».

Αγώνας απέναντι στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα

Στη συζήτηση της Γραμματείας αναδείχτηκαν τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που «καίνε» τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως:

  • Η φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτή η ληστεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη μείωση του αφορολόγητου, που οι αγρότες κατέκτησαν με τα μπλόκα, κατά 3.000 ευρώ από το 2020.
  • Οι γενικευμένες «ανοιχτές τιμές» πώλησης σε όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι έμποροι και οι βιομηχανίες, με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, στηρίζοντας την ασυδοσία ενάντια στους παραγωγούς.
  • Η τιμή παραγωγού στο γάλα, που μειώνεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών με πρόσχημα τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται και έχει βγει από την παραγωγή το 33%, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας. Χαμηλές είναι οι τιμές παραγωγού και σε πάρα πολλά άλλα προϊόντα, τα οποία ωστόσο φτάνουν με πολλαπλάσια αυξημένη τιμή στη λαϊκή κατανάλωση, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών.
  • Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε 1,45 - 1,50 ευρώ το λίτρο, την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό.
  • Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που εντείνονται, ενώ η κυβέρνηση δεν προχωράει στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις της, γιατί θέλει τα χρήματα της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.ά.
  • Οι μεγάλες καταστροφές από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, που μειώνουν δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα, καθώς οι ψεκασμοί είτε δεν έγιναν είτε ήταν ελλιπείς, με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών. Ζημιές υπάρχουν και σε άλλες παραγωγές σε πολλές περιοχές της χώρας, που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ είτε αποζημιώνει με ψίχουλα.
  • Ο ειδικός φόρος στο κρασί, που πλήττει παραγωγούς και καταναλωτές, τον οποίο η κυβέρνηση δεν καταργεί, αν και πολλές φόρες το έχει εξαγγείλει.
Το πρόγραμμα δράσεων

Στο πρόγραμμα δράσεων που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 14 Νοέμβρη. Θα συμμετέχουν με τα αιτήματά τους, ξεχωριστό μπλοκ και με αγροτικά μηχανήματα, καθώς - όπως τονίστηκε - «η κοινή δράση, συμπόρευση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων μπορεί να δώσει δύναμη, προοπτική και αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας».

-- Πανελλαδική σύσκεψη των περιοχών παραγωγής ροδάκινου, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μείωσης του εισοδήματός τους από φυσικές καταστροφές στην παραγωγή και το εμπάργκο στη Ρωσία. Η σύσκεψη θα γίνει στη Βέροια.

-- Περιφερειακές συσκέψεις σε όλες τις περιοχές για τις ζημιές από τον δάκο στην ελαιοκαλλιέργεια.

-- Ενημερωτικές συσκέψεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας.

-- Ανάδειξη τοπικών προβλημάτων με δράσεις σε κάθε νομό και περιοχή που αφορούν στον ΕΛΓΑ και σε άλλα ζητήματα.

-- Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στη Νίκαια της Λάρισας, για να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα επιτρέψουν τον αφανισμό τους, αλλά με τους αγώνες τους μπορούν να ανακόψουν την επίθεση που δέχονται.

Πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να μην απογοητεύονται, να μην σκύψουν το κεφάλι και να κλείσουν τα αυτιά τους στις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις και τις συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που δέχεται μεθοδευμένη επίθεση από την κυβέρνηση και κάθε είδους συνεταίρους και «παπαγαλάκια» της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να κάμψουν τις αγωνιστικές αντιστάσεις των μικρομεσαίων αγροτών, την οργάνωση της συνδικαλιστικής δράσης και πάλης, τον συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Καλεί να μπουν μαζικά και δυναμικά στον αγώνα, διεκδικώντας:

  • Χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους, που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρες περιοχές απεντάσσονται από αυτές.
  • Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Αμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 ευρώ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις νόσους και καιρικά φαινόμενα, με συμμετοχή και του κράτους και όχι να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών.
  • Αμεση εκτίμηση των ζημιών από τον δάκο στα ελαιόδεντρα και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
  • Ενταξη στα προγράμματα απονιτροποίησης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να λυθεί το θέμα με την απόσταξη τσίπουρου και να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διήμερων.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής, που να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία», που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγροτών και την ποινικοποίηση των αγώνων τους.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ
Με επιτυχία η σύσκεψη για την αγωνιστική συνέχεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/10 στο Ρέθυμνο η ανοιχτή παγκρήτια σύσκεψη, την οποία οργάνωσε το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα.

Στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και αποφασίστηκαν αγωνιστικές δράσεις για τη συνέχεια, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα, για το αμέσως επόμενο διάστημα η σύσκεψη αποφάσισε:

-- Τη Δευτέρα 29/10 θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Χανιά και Ηράκλειο για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων.

-- Συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, στην οποία καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως αυτά επισημαίνονται και από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ορισμένα από αυτά τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως αυτά εκφράζονται στο νησί, σημειώνει το Παγκρήτιο Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του:

«Πρόσφατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις (31 περιοχές στο Ηράκλειο και 25 στα Χανιά).

Παράλληλα, το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας, για το οποίο φέρουν ακέραιη την ευθύνη κυβέρνηση και Περιφέρεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τη ζημιά που οι ίδιοι μας προκάλεσαν!

Ταυτόχρονα, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί παραμένουν όμηροι των μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων, με χρέη από περασμένες σοδειές, με χαρακτηριστική την απειλή της επιχείρησης "Ενωση Πεζών" για "κούρεμα" χρεών προς τους παραγωγούς έως και 70%».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ