Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζεται η δραστηριότητα για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές
Συγκεντρώσεις στην Αττική

Πολιτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις με τίτλο «Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Δώσε δύναμη στη δύναμή σου» διοργανώνονται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, με ομιλητές στελέχη του Κόμματος και υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη, στις 10 π.μ., ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 6.30 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους εργαζόμενους του γκαράζ του δήμου Κορυδαλλού.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΕΕΣΣΤΥ στον Πειραιά.

-- Στις 10.30 π.μ., η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία στη Βούλα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 7 Φλεβάρη:

-- Στις 7 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο αμαξοστάσιο του δήμου Αμαρουσίου.

-- Στις 7 π.μ. ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί την ΕΥΔΑΠ στο Περισσό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το ΚΕΑΤ - Οίκο Τυφλών για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Νάνος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το κατάστημα της ALPHA BANK στον Χολαργό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 8 π.μ., ο Τεύκρος Παντελόγλου, μέλος του ΤΓ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου, θα επισκεφτεί το Κέντρο Διαλογής ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή 8 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στα Βριλήσσια, (αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου, πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» - πρώην ΤΥΠΕΤ), θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, και ο Βασίλης Βήττος, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων και υποψήφιος δήμαρχος.

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 9 π.μ., στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Νεάπολης - Συκεών θα περιοδεύσει ο Μπάμπης Βέλλης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 6.30 π.μ., στο εργοτάξιο και τις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά θα περιοδεύσει ο Περικλής Παπαδόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Την Πέμπτη 7 Φλεβάρη:

-- Στις 6.30 π.μ., στο εργοτάξιο του δήμου Νεάπολης - Συκεών στα Πεύκα θα περιοδεύσει ο Μπάμπης Βέλλης.

-- Στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου στο Κορδελιό θα περιοδεύσει ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» θα περιοδεύσει ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Τρίτη, στις 10 π.μ., ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους της βιομηχανίας ΚΑΣΙΔΑΣ της Λάρισας.

Αύριο Τετάρτη:

-- Οι ΚΟ Χαλκίδας διοργανώνουν συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Χαϊνά 93). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας.

-- Στις 9 π.μ., ο Τάσος Τσιαπλές θα περιοδεύσει στους εκπαιδευτικούς του 15ου και του 43ου Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας.

-- Στις 7 μ.μ. στην Καβάλα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Ποτόλιας, υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας.

-- Στις 6 μ.μ., στην Εορδαία (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), θα μιλήσουν ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και η Αντωνία Χόλμπα, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας.

-- Η ΚΟ Σαντορίνης καλεί σε εκδήλωση, στις 5 μ.μ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΑΠΠΟΣ), όπου θα παρουσιαστούν οι επικεφαλής υποψήφιοι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Ντουνιαδάκης, και για το δήμο Θήρας, Μαρία Αργυρού.

-- Η ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στις 7 μ.μ, στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Την Πέμπτη 7 Φλεβάρη:

-- Η ΚΟ Αλιβερίου διοργανώνει συγκέντρωση, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαρίνος και ο Κώστας Κέκης, υποψήφιος δήμαρχος Κύμης- Αλιβερίου.

-- Η ΚΟ Νάξου καλεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστούν οι επικεφαλής υποψήφιοι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Ντουνιαδάκης, και για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Κορρές.

Την Παρασκευή 8 Φλεβάρη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Αμφισσα (δημαρχείο), θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας.

-- Στις 7 μ.μ, στο Ξυλόκαστρο (κέντρο Νεότητας του δήμου), θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Παρέμβαση θα κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

-- Η ΚΟ Διρφύος διοργανώνει συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο μαγαζί «Ο Κάπελας» στους Καθενούς. Θα μιλήσει η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να μπουν στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες

Ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά, να δώσουν αέρα και δυναμική στη μάχη για μια καλύτερη ζωή, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αυτό το κάλεσμα αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση της ΤΕ Πιερίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/1, στην αίθουσα ΕΚΑΒΗ, στην Κατερίνη, για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Αβραμόπουλος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης, Νίκος Τσουπέης. Χαιρέτισε ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, Μπ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις παρεμβάσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η «Λαϊκή Συσπείρωση», με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Α. Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση των υποψηφίων.

Τις ομορφιές της Πιερίας πρέπει να τις χαίρεται ο εργαζόμενος λαός

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, κάνοντας κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στην Περιφέρεια, σε πρώτη γραμμή φιγουράρουν έργα για την επιχειρηματικότητα, όπως η άμεση και έμμεση επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων με κονδύλια, προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για ληξιπρόθεσμη κατάρτιση και εργασία ανέργων.


Η διάθεση κονδυλίων για την τουριστική προβολή, η διαφήμιση από την περιφερειακή αρχή της πρωτιάς της Περιφέρειάς μας σε αφίξεις τουριστών, δεν αφορούν τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Αφορούν κατά κύριο λόγο τις μεγαλύτερες μονάδες όπου και σταδιακά κατευθύνεται ο περισσότερος κόσμος, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση στηρίζει μια πολιτική που έχει δημιουργήσει εργασιακές συνθήκες γαλέρας, έχει τσακίσει φορολογικά τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ η άνοδος στο τουριστικό ρεύμα δεν συνδυάζεται με στήριξη των υποδομών Υγείας, οδικών υποδομών, άλλων απαραίτητων έργων.

Τις ομορφιές της Πιερίας πρέπει πρώτα και κύρια να τις χαίρονται οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Κεντρικής Μακεδονίας, η πλειοψηφία των οποίων δυσκολεύεται να κάνει έστω και λίγες μέρες διακοπές. Ακόμα, να τις χαίρονται και άλλοι λαοί, ιδιαίτερα οι γείτονες, και ο τουρισμός να είναι πραγματικά μια γέφυρα φιλίας, γνωριμίας με τους ανθρώπους, την πραγματική Ιστορία, τη φύση, τον πολιτισμό, την τοπική κουζίνα».

Και τόνισε ότι «με ισχυρό ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση" θα μπουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο η δυνατότητα και η προοπτική μιας ανάπτυξης που θα είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Που θα μπορέσει μέσα από ένα επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο να απογειώσει την παραγωγή στους κλάδους όπου συγκεντρώνεται και τώρα σημαντική υποδομή στην Περιφέρεια. Που θα εξαλείψει την ανεργία και την ανασφάλεια και θα εξασφαλίσει ένα πολύ ανώτερο επίπεδο ζωής στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες».

Δεν θέλουμε δήμο - μάνατζερ επιχειρηματιών

Το πώς η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου αντανακλάται στη ζωή των δημοτών της πόλης παρουσίασε συνοπτικά ο Νίκος Τσουπέης, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις, με αποκορύφωμα το Μουσικό Γυμνάσιο που στεγάζεται σε κοντέινερ, στις ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών Πρόνοιας, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», στη μη μεταφορά των παιδιών ΑμεΑ με δημοτική φροντίδα.

Ειδική αναφορά έκανε στην πλημμύρα του Πέλεκα, τον περασμένο χρόνο. Οπως είπε «η αθρόα χρήση αμμοχάλικου από την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή της περιφερειακής οδού, χωρίς την απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας οδήγησαν στο να κινδυνεύσουν περιουσίες λαϊκών οικογενειών, να υποστούν ζημιές αγροτικές εκτάσεις και επαγγελματικά κτίρια. Και μέχρι και σήμερα, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, με ευθύνη της Περιφέρειας και του δήμου.

Η ουσία δεν κρύβεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά στο ότι έργα αντιπλημμυρικά, πυρασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν έχουν ανταποδοτικά οφέλη, δηλαδή κέρδος για λίγους».

Επίσης, αναφέρθηκε στις ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούνται στο όνομα της «ανάπτυξης» και στο παράδειγμα των ανεμογεννητριών που στήθηκαν στα Πιέρια. «Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τη Μηλιά δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων του Δ. Δ. Πέτρας και του δήμου μας, ούτε ασφαλώς στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αν κάτι διασφαλίζει με σιγουριά είναι το κέρδος του μεγαλοεπενδυτή», είπε.

Κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» «για να γίνει ο δήμος Κατερίνης άλλη μια εστία αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και στήριγμα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής τους, να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Επειδή δεν θέλουμε δήμο μάνατζερ επιχειρηματιών αλλά δήμο που να βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κάλεσμα συμπόρευσης με το ψηφοδέλτιο μάχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στη Βέροια
Στη Βέροια
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - σύσκεψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Θέρμης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ραιδεστού. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Φάνης Καρκατζούνης, υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης, και ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκε το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ και αποτελεί επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του λαού που προβληματίζονται για τις συνεχιζόμενες θυσίες στο βωμό της ανάπτυξης, που είναι όμως κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Ο Φάνης Καρκατζούνης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ: «Ηδη είναι δεκάδες οι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους νέοι, που θα ανανεώσουν τα ψηφοδέλτιά μας. Ο επόμενος μήνας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει περίοδο που θα διευρυνθεί αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο μάχης.

Και είναι γνωστό ότι στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν άνθρωποι με συμβολή στους κοινωνικούς αγώνες, με δράση και προσφορά στο εργατικό κίνημα, στους αγώνες της αγροτιάς, στο κίνημα της Παιδείας, εκλεγμένοι στους Συλλόγους και την Ενωση Γονέων, επιστήμονες, νέοι, φοιτητές, επαγγελματίες. Είναι υποψήφιοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" για παράδειγμα 5 μέλη του ΔΣ της Ενωσης Γονέων, ενώ είναι δεκάδες οι εκπαιδευτικοί που εκφράζουν τη στήριξή τους».

Από την εκδήλωση στη Θέρμη
Από την εκδήλωση στη Θέρμη
Αναφέρθηκε στη στάση των άλλων παρατάξεων (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) και κυρίως στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, η οποία «εδώ και χρόνια κινείται στο πλαίσιο που υπαγορεύει η δημοσιονομική πολιτική, τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που "τρέχουν", χωρίς όμως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον κεντρικό στόχο. Δηλαδή το βάθεμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (άμεσων ή έμμεσων όπως οι εργολαβίες), την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη χρησιμοποίηση των όποιων εργαλείων υπάρχουν κάθε φορά στα χέρια των δημάρχων για να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματιών».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεπή στάση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την προηγούμενη πενταετία, τονίζοντας ότι φροντίδα των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, μέσα και έξω απ' το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια του δήμου.

Μετατρέπουν την Περιφέρεια σε «κόμβο» μεγάλων κινδύνων για το λαό

Ο Θόδωρος Ιγνατιάδης αναφέρθηκε στον κοινό στόχο που έχει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τις παρατάξεις που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, και αφορά στην ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας σε «πύλη εισόδου» προς τα Βαλκάνια αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, σε άλλους κλάδους. Των σχεδιασμών δηλαδή που καθιστούν τη Β. Ελλάδα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κόμβο αντιθέσεων - αντιπαραθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.

Ανέδειξε την αρνητική πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι από την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή, θυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρηματίες μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στις γειτονικές χώρες, απολαμβάνοντας μάλιστα τις πολύμορφες επιδοτήσεις και πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. «Για τον ίδιο λόγο, τα προηγούμενα χρόνια έκλεισε η παραγωγή της "Coca Cola" στην περιοχή μας, όπως έγινε και παλιότερα με τη ΒΥΑΜΥΛ ή τη "Siemens"».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν συνολικά και να καταψηφίσουν αυτήν την πολιτική και τους εκπροσώπους τους, που συχνά, ιδιαίτερα στους δήμους, εμφανίζονται με τον μανδύα του «ανεξάρτητου» και «υπερκομματικού».

Στη Βέροια

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις εκλογές στη Βέροια, όπου μίλησαν η Ιωάννα Σοφρόνωφ, μέλος της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μελιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιάννης Τσεχελίδης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Ιωάννα Σοφρόνωφ εξήγησε πώς και γιατί οι εκλογικές αναμετρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελούν μία ενιαία πολιτική μάχη συνέχεια της καθημερινής πάλης στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα. Και αναδείχθηκε ότι και ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας και ίδιος σε όλες τις εκλογές. Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ στο δήμο Βέροιας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ευρωβουλή και τη Βουλή. Γιατί με ισχυρότερα τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογές, μόνο κερδισμένος θα βγει ο λαός.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος και ο Γιάννης Τσεχελίδης αναφέρθηκαν σε πλευρές της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής στον δήμο Βέροιας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πώς στηρίζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική η δημοτική και περιφερειακή αρχή, στο κομμάτι που αναλογεί στον κάθε «θεσμό». Στη στήριξη που προσφέρουν σε αυτήν την πολιτική οι άλλες παρατάξεις παρά τις όποιες κοκορομαχίες. Και κυρίως στη δράση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια και πως οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι υλοποίησαν τη δέσμευσή τους με την οποία εκλέχτηκαν: Να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους κινδύνους που κρύβουν για τον λαό οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ - κυβέρνησης, μέρος της οποίας αποτελεί η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, και την κομβική θέση που έχει σε αυτούς τους σχεδιασμούς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΤΡΑΣ
Αύριο η εκδήλωση απολογισμού του έργου της

Στις 6 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ θα μιλήσει ο Κώστας Πελετίδης δήμαρχος Πάτρας και εκ νέου υποψήφιος

Από τη συγκέντρωση στα Ζαρουχλέικα
Από τη συγκέντρωση στα Ζαρουχλέικα
Σε λαϊκές γειτονιές και χώρους δουλειάς της Πάτρας περιοδεύουν στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Πατρέων, αύριο Τετάρτη 6 Φλεβάρη στις 6μ.μ., στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ, με θέμα «Δημόσιος απολογισμός και παρουσίαση του έργου της».

Καλούν τον λαό με τη μαζική του συμμετοχή, να στηρίξει, να ισχυροποιήσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για νικηφόρα επανεκλογή μιας δημοτικής αρχής και ενός δημάρχου αφοσιωμένων αγωνιστών που θα μάχονται στο πλευρό του, για τα δικαιώματά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Πελετίδης, μίλησε σε κατοίκους των Ζαρουχλέικων, καλώντας τους να δώσουν μαζικό «παρών» στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, όπως την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τη μετανάστευση νέων επιστημόνων.

Αναφέρθηκε στη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του δήμου και τη μείωση προσωπικού. Και αναφερόμενος στο έργο της δημοτικής αρχής, τόνισε: «Δώσαμε ανάσες, ήμασταν δίπλα στο λαό τέσσερα χρόνια. Αγωνιστήκαμε, τρανό παράδειγμα η πορεία ενάντια στην ανεργία. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, 6.000 οικογένειες απαλλάχτηκαν ή μειώθηκαν στο 50% τα τέλη τους. Στηρίξαμε τα νέα ζευγάρια, με νέους παιδικούς σταθμούς, με κατάργηση των τροφείων. Φτιάχνουμε νέο παιδικό σταθμό στη Μανιακίου. Από δυναμικότητα 700 παιδιών φτάσαμε στα 1.300 και συνεχίζουμε. Λειτουργήσαμε δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ και στα Ροΐτικα για 1.300 παιδιά. Λειτούργησαν λαϊκά φροντιστήρια για 1.700 παιδιά, πολλά από τα οποία πέρασαν στο πανεπιστήμιο ή στα ΤΕΙ. Μοιράσαμε πρωινό στα παιδιά. Φτιάξαμε πενήντα Παιδικές Χαρές με πιστοποίηση. Ανακαινίσαμε το 40% των σχολείων με τους εργαζόμενους του δήμου».

  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη συγκέντρωση, τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ θα πυκνώσουν πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μετά το πέρας της.
Αθλιότητες σε βάρος του Κώστα Πελετίδη

Συνεχίζονται οι διάφορες αθλιότητες και συκοφαντίες σε βάρος του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο κρούσμα, αναρτήσεις στο διαδίκτυο που έφεραν τον δήμαρχο Πατρέων να συμμετέχει σε εκδήλωση της ΝΔ στην Πάτρα.

Το Γραφείο Τύπου του δήμου Πατρέων εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση, στην οποία επισημαίνει:

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, επιτίθενται για μια ακόμη φορά με αθλιότητες και ψέματα κατά του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Αιτία αυτήν τη φορά ήταν ο χαιρετισμός που αντάλλαξε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα "Γνώμη" για τον ένα χρόνο από το θάνατο του εκδότη της, Χρήστου Χριστόπουλου.

Κατά την πάγια τακτική τους, απέκρυψαν ότι ο δήμαρχος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκεκριμένη εκδήλωση μετά από σχετική πρόσκληση της εφημερίδας.

Ο πατραϊκός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δήμαρχός του, Κώστας Πελετίδης, και η δημοτική αρχή βρέθηκαν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ζήλεψε τα ΣΥΡΙΖΑίικα τρολ και ο Πολάκης

Τις ίδιες αθλιότητες επανέλαβε χτες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στην Επίκαιρη Ερώτηση που του έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για την κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας. Αντί απάντησης ο Π. Πολάκης είπε ότι «χρησιμοποιείτε μια αντιπολίτευση που θυμίζει τούτη εδώ την μπάντα», δείχνοντας τη ΝΔ, ότι ο δήμαρχος Πάτρας «στο αναπτυξιακό δεν ήρθε» και «πήγε με τον Μητσοτάκη» και άλλες τέτοιες αθλιότητες που διακινούν από προχτές τα ΣΥΡΙΖΑίικα επιτελεία, για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον βουλευτή του Κόμματος.

«Ο κ. Πολάκης επέλεξε να ακολουθήσει μια γκεμπελίστικη τακτική, όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολα πιστευτό γίνεται, ακολουθώντας τη γραμμή διαφόρων ΣΥΡΙΖΑίικων τρολ», προκειμένου να καλύψει την «πολιτική που έχει ρίξει στα τάρταρα την Υγεία και τους εργαζόμενους συνολικά», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης, επισημαίνοντας πως ο δήμαρχος Πατρέων πήγε σε μία εκδήλωση της εφημερίδας «Γνώμη» και δεν μπορούσε επομένως να κρίνει ποιος θα πάει σε αυτήν. «Αλλωστε, στην ίδια εκδήλωση βρισκόταν και ο Απόστολος Κατσιφάρας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ξανά υποψήφιος, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, που έκλεισε την τοποθέτησή του με μια μαντινάδα: «Παυλή, ο ΣΥΡΙΖΑ τη σκάλα ανέβηκε με ψέματα και άλλα, θέλω να δω πώς θα φερθεί μ' ανάποδη τη σκάλα».

Να αντιτάξουμε τα δικά μας σχέδια στην πολιτική που μας καταστρέφει

Ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα
Ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα
«Ηρθε η στιγμή να σκεφτούμε όλοι τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να πάμε στις εκλογές. Στην περιοχή μας πάλι κάποιοι ετοιμάζονται να εμφανιστούν σαν "άφθαρτοι", που υποτίθεται ότι θα φέρουν το "καινούργιο"», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα, Νίκος Στεφανίδης. Σημείωσε ότι ο λαός έχει πια μεγάλη εμπειρία για να αξιολογήσει αυτούς που του λένε π.χ. ότι τα «τοπικά θέματα είναι πάνω από κόμματα και χρώματα». Αυτό που υποτίθεται ότι "δεν έχει χρώμα και είναι πάνω από κόμματα" «έπνιξε τη Μάνδρα, κατέστρεψε το Μάτι», ανέφερε, εξηγώντας ότι η αιτία αυτών των καταστροφών βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. «Γι' αυτό πρέπει να υποστηριχθούν οι συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση"», που αντιτάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό υπογράμμισε, φέρνοντας παραδείγματα από τη δράση των εκλεγμένων του ΚΚΕ σε δήμους και Περιφέρειες.

«Πρέπει να αντιτάξουμε τα δικά μας σχέδια απέναντι στων άλλων. Τι δήμο Μαραθώνα θέλουμε; Στην περιοχή δεν γίνεται να μην έχουμε αποχέτευση, να μη φυλάγεται το πευκοδάσος του Σχινιά. Θέλουμε έναν δήμο με ελεύθερες παραλίες, μια περιοχή με αποχετευτικό δίκτυο», τόνισε και ανέδειξε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη δύναμη που έφερνε στα Δημοτικά Συμβούλια τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που διεκδίκησε μαζί με τον λαό τις σύγχρονες ανάγκες του. Αναφέρθηκε π.χ. στη διεκδίκηση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και Κέντρων Υγείας, με μόνιμο προσωπικό με σταθερή εργασία με δωρεάν παροχές στον λαό.

Σε ό,τι αφορά τους πυρόπληκτους σημείωσε ότι εδώ και έξι μήνες δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης και κάλεσε σε οργάνωση και πάλη, για να εξασφαλιστούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών.

Για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού στάθηκε στην ανάγκη του λαού για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελός του, τονίζοντας ότι μόνο οι συνδυασμοί του ΚΚΕ έχουν επεξεργασμένες τέτοιες θέσεις και διεκδικούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Να απομακρυνθούν τα στρατόπεδα και οι εκτάσεις να αποδοθούν στο λαό

Κοινή δήλωση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Το ΜΠΛΟΚ 15
Το ΜΠΛΟΚ 15
Την απομάκρυνση των στρατοπέδων που λειτουργούν στη Δυτική Αθήνα και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ζητούν με κοινή τους δήλωση τους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη δήλωσή τους ξεχωρίζουν την περίπτωση του ιστορικού ΜΠΛΟΚ 15, που αποτέλεσε χώρο κράτησης για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, από το οποίο μεταφέρθηκαν οι 200 ήρωες κομμουνιστές για να εκτελεστούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αναλυτικά στην κοινή δήλωση αναφέρουν:

«Στους δήμους Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στρατόπεδα, εντός του αστικού ιστού, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων διαχρονικά και τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζονταν κατά καιρούς για την απομάκρυνσή τους σε άλλες περιοχές. Η λειτουργία τους ξεκίνησε σε μια περίοδο που οι πόλεις είχαν μια εντελώς διαφορετική όψη.

Πιο συγκεκριμένα, στο Χαϊδάρι λειτουργούν τα στρατόπεδα "Καραϊσκάκης" Α' και Β', συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων, που βρίσκονται δίπλα στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Εντός του στρατοπέδου "Καραϊσκάκης" Α', βρίσκεται το ΜΠΛΟΚ 15, το ιστορικό αυτό κτίριο που υπήρξε χώρος κράτησης και τόπος μαρτυρίου χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τους χιτλερικούς. Από το ΜΠΛΟΚ 15 μεταφέρθηκαν οι 200 κομμουνιστές κρατούμενοι στον τόπο εκτέλεσής τους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού λειτουργεί δίπλα σε κατοικίες το Στρατόπεδο "Κοσκινά" (301 Ε.Β.), έκτασης περίπου 220 στρεμμάτων.

Διαχρονικά και σταθερά στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για την απομάκρυνση των στρατοπέδων σε κατάλληλες περιοχές και την απόδοσή τους σε όφελος των αναγκών του λαού ως χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Με μια σειρά από πρωτοβουλίες, έχουμε αναδείξει την ανάγκη οι παραπάνω χώροι να δώσουν ανάσα στη Δυτική Αθήνα, μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Καμία σκέψη για τσιμεντοποίηση και επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο αίτημα το ΜΠΛΟΚ 15 να αποδοθεί στον λαό του Χαϊδαρίου, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας. Να είναι το ΜΠΛΟΚ 15 επισκέψιμο, χωρίς περιορισμούς, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ως ιστορικό μνημείο της πάλης ενάντια στον φασισμό».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
«Οχι» στον εκβιασμό της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα

Παρεμβάσεις του Νίκου Σοφιανού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Ο Ν. Σοφιανός

Eurokinissi

Ο Ν. Σοφιανός
Παρέμβαση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και Περιφερειών έκανε την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

«Συμφωνούμε στο ψήφισμα για την αντίθεση που πρέπει να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στον νέο εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δέσμευση των διαθεσίμων του δήμου. Πρέπει όμως να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων, καθώς ο δήμος έχει ήδη παραδώσει τα αποθεματικά του», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση εντάσσει και τα αποθεματικά των δήμων στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτόν το σχεδιασμό, οι ΚΑΠ είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου και γι' αυτό ο δήμαρχος δεν λέει τίποτα, αφού δεν κατεβαίνει εκ νέου στο δήμο της Αθήνας. Δεν λέει τίποτα για τον προϋπολογισμό του 2019, που επιβάλλει να αυξηθούν κατά 200 εκατομμύρια τα ίδια έσοδα των δήμων, με άγρια δημοτική φορολογία...

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στα όργανα της ΚΕΔΕ. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους και οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Εκφραζόμαστε κι εμείς απέναντι στον νέο εκβιασμό της κυβέρνησης».

Να κατασκευαστεί το 9ο ΕΠΑΛ στο χώρο του ΒΟΤΡΥΣ

Στην ίδια συνεδρίαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ζητήματα όπως για το 9ο ΕΠΑΛ Σεπολίων, το οποίο επισκέφθηκε ο Ν. Σοφιανός στις 31/1 (βλ. σελ. 18). Κατά την επίσκεψή του εκεί, οι εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αποδυνάμωση του σχολείου, βλέποντας ότι αποτελεί κίνηση διαδικασίας συγχώνευσης, όπως και την αγανάκτησή τους για την κατάργηση - μεταφορά τομέων, όπως εκείνου της Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης είχαν επισημάνει στον υποψήφιο δήμαρχο ότι τον χώρο - «φιλέτο» του ΒΟΤΡΥΣ εποφθαλμιούν μεγάλα συμφέροντα, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με την ύπαρξη του σχολείου εκεί.

Οπως είπε ο Ν. Σοφιανός, η μετακίνηση του 9ου ΕΠΑΛ από τα Σεπόλια στην Ακαδημία Πλάτωνος και η συστέγασή του με το 3ο ΕΠΑΛ ουσιαστικά είναι μια μετακίνηση που οδηγεί σε κλείσιμο του 9ου ΕΠΑΛ. Σημείωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις του δήμου ότι θα έβαζε πούλμαν για να μεταφέρει τους μαθητές, κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεσμευτήκαμε στο σύλλογο των διδασκόντων ότι θα επανέλθουμε με πρόταση ολοκληρωμένη για την ανάγκη να λειτουργεί το 9ο ΕΠΑΛ στα Σεπόλια, προσωρινά σε άλλο κτίριο του δήμου, μέχρι να κατασκευαστεί στο χώρο του ΒΟΤΡΥΣ. Αν το σχολείο δεν χτιστεί, υπάρχει κίνδυνος να αποχαρακτηριστεί αυτός ο χώρος - "φιλέτο". Αν γυρίσει το σχολείο στα Σεπόλια, ο χώρος, σε μια περιοχή που υποβαθμίζεται και οδηγείται σε εγκατάλειψη, θα ξαναζωντανέψει».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Δεν ξεχνάμε τους υπαίτιους για την καταστροφή στο Μάτι

Σε συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ξενοδοχείο «Μάτι» μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Στο Μάτι της καταστροφής, των δεκάδων νεκρών και των καμένων σπιτιών, που ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη, κυριαρχεί η μυρωδιά της στάχτης, με τους κατοίκους να υποφέρουν προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους, μίλησαν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννης Πρωτούλης και για τον δήμο Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/2 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Μάτι» και το «παρών» έδωσαν κάτοικοι όχι μόνο της περιοχής, αλλά και από γειτονικές που θέλησαν να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Γιάννης Γκιόκας.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους και χαιρέτισε την πολύμορφη αλληλεγγύη που συνεχίζει να εκφράζεται στους πληγέντες της μεγάλης καταστροφής από σωματεία και φορείς από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, με την καθοριστική συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οπως είπε, μπορεί η ζωή να προχωρά, όμως «δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε με την πιο ενεργή δική μας συμμετοχή, για να μη συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική, για να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Υπογράμμισε ότι ακόμα και σήμερα, τόσους μήνες μετά, «αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα του 2018, δύο βήματα από την Αθήνα, ένας οικισμός αποτεφρώθηκε ολοσχερώς και μαζί χάθηκαν 100 συμπολίτες μας. Αυτό που συνέβη στον Βουτζά και στο Μάτι, στην Κινέτα - ευτυχώς εκεί χωρίς θύματα - και λίγο πιο πριν με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στη Δυτική Αθήνα, είναι κάτι ασύλληπτο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους: 130 καταγεγραμμένοι νεκροί από φυσικές καταστροφές μέσα σε ένα χρόνο!».

Οι αιτίες που γέννησαν το έγκλημα παραμένουν

Ανέδειξε ότι οι αιτίες που γέννησαν αυτό το έγκλημα παραμένουν και αν δεν παρθούν μέτρα είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επόμενη καταστροφή. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες, για να επιτυγχάνονται τα θηριώδη - ματωμένα λέμε εμείς - υπερπλεονάσματα, για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να θωρακίσουν την ανάκαμψη των κερδών τους».

Σχολιάζοντας τα περί «γύμνιας» του «κρατικού μηχανισμού», που ακούγονται πάντα μετά από τέτοιες καταστροφές, σημείωσε ότι «το αστικό κράτος δεν είναι "γυμνό" όταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ταχύτατο για τις φοροαπαλλαγές τους, την ψήφιση και προώθηση αναπτυξιακών νόμων, το ξεκοκάλισμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων δημόσιων επενδύσεων, για την προώθηση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισαν όλη τη χώρα με ΝΑΤΟικές αμερικανικές βάσεις, πρωτοστάτησαν για την είσοδο των γειτονικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δίνουν 4 δισ. το χρόνο για το ΝΑΤΟ χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις.

Είναι αποφασιστικό το αστικό κράτος όταν είναι να αφαιμάξει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και του λαού με φόρους δυσβάσταχτους, να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία και να τη δώσει σε ιδιώτες, να ψηφίζει δέκα - δέκα τους αντιλαϊκούς νόμους, να ανοίγει κεφάλια αγωνιστών, να καταδικάζει απεργίες, να βγάζει παράνομους αγώνες, να φέρνει χωματερές παρά την αντίδραση των κατοίκων. Εκεί δεν υπάρχει "γύμνια"».

Πρόσθεσε ότι «η "γύμνια" του κράτους αναδεικνύεται όταν πρέπει να προσλάβει προσωπικό για τα Δασαρχεία, για την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τους δήμους, όταν είναι να στηρίξει τους πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς, όταν είναι να καθαριστεί το τοξικό χώμα για να ανασάνουν όσοι καταστράφηκαν, να έρθει το ρεύμα, το νερό, να δοθεί άμεση αποζημίωση...».

Σχεδιάζουν άλλη μια υγειονομική βόμβα για την περιοχή

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που για πολύ καιρό δεν εκτελούνται τα αναγκαία δασικά αντιπυρικά έργα λόγω υποχρηματοδότησης και που στην Πυροσβεστική οι περικοπές φτάνουν το 50%, «την ίδια ακριβώς περίοδο συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, το οποίο έφτασε, από 19 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό - μετά από 7 αναμορφώσεις και 12 παρατάσεις - στα 35 εκατ. ευρώ! Δηλαδή στο 80% του προϋπολογισμού για ΧΥΤΥ όλου του Λεκανοπεδίου, καταστρέφοντας κι από πάνω 100 στρέμματα δασικής έκτασης!».

Οπως είπε, στο Γραμματικό έφτιαξαν μια τεράστια χωματερή 2 εκατ. κυβικών μέτρων, με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 4 εκατ. κυβικά μέτρα για να δεχτεί τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, μέχρι να μοιραστεί η επιχειρηματική «πίτα» των σκουπιδιών, να ξεκινήσει το φαγοπότι των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, ταυτόχρονα με την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που θα σκάσει σε λίγους μήνες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βρώμικη προπαγάνδα κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Δούρου, που επιδιώκει να ενοχοποιήσει τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για τη διατήρηση του αίσχους της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Οπως είπε, «επιδιώκουν να βάλουν εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων, για να περάσει ο σχεδιασμός που είναι μια υγειονομική βόμβα για όλο το λεκανοπέδιο». Θύμισε την «ωμή και κυνική ομολογία» της περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, «που έλεγε "εγώ το Γραμματικό θα το ανοίξω και φροντίστε να είστε με τις μαύρες σημαίες, εγώ θα είμαι απέναντι", με τα ΜΑΤ προφανώς». Ενώ, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ρ. Δούρου ότι «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος», ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι στην πραγματικότητα έχει υπολογίσει μέχρι και την τελευταία ψήφο, προσπαθώντας να κοροϊδέψει ξανά τις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκού κόσμου στη Δυτική Αττική.

Με ισχυρό ΚΚΕ θα δυναμώσουν κι άλλο η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη

Συνεχίζοντας ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους, ενάντια στο παραπάνω αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες, «για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Αυτή η αλληλεγγύη, για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι - χέρι με τον οργανωμένο αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ' όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής».

Επαναφέροντας τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές είχαν κατατεθεί από το Κόμμα και τον περασμένο Αύγουστο στη μεγάλη συγκέντρωση στη Ν. Μάκρη, αλλά και στη Βουλή, στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Για μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, για επιδότηση ενοικίου σε όσους το χρειάζονται. Επίσης, για άμεση αποκατάσταση των υποδομών, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων, για απορρύπανση της περιοχής κ.ο.κ. «Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές», πρόσθεσε και συνέχισε:

-- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

-- Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών.

-- Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

-- Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-- Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-- Να καθαριστεί και να προστατευτεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

-- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τις ζωές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Σε άλλο σημείο, θύμισε όσα έλεγε η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν την καταστροφή, στην «αναπτυξιακή» φιέστα στο Λαύριο, μαζί με την περιφερειάρχη, δημάρχους της περιοχής και εργοδοτικές οργανώσεις. «Εκεί απ' έξω ήμασταν εμείς! Διαδηλώναμε μαζί με τα σωματεία και τους φορείς περικυκλωμένοι από 20 κλούβες ΜΑΤ και το Λαύριο γεμάτο μέρες πριν άνδρες της κρατικής Ασφάλειας...

Τι είπαν σε αυτές τις σιδερόφρακτες "αναπτυξιακές" φιέστες στο Λαύριο;

Μίλησαν για τις "αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Αττικής", για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, το αεροδρόμιο, για νέους αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους, για ό,τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή που έλεγαν αυτά, δεν έβγαζαν άχνα για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονες υποδομές, για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική, για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλους τους γιατρούς και ειδικότητες, ακόμα και για τους δρόμους των συγκεκριμένων οικισμών που ανακάλυψαν μετά.

Είναι βαθιά ταξική επιλογή τους αυτό το χάλι. Κι ας λένε ό,τι θέλουν για να κρύψουν ακριβώς αυτό».

«Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες αυταπάτες!», τόνισε κλείνοντας ο Γ. Πρωτούλης και σημειώνοντας ότι αυτή η βαρβαρότητα που έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι «είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια, με τα μνημόνια, που είναι ακόμα εδώ παρόντα.

Τώρα να μπούμε μπροστά για κίνημα διεκδίκησης, για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτό το κίνημα να συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό, να συναντηθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο τον σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, το σάπιο αστικό κράτος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα και τις ηγεσίες που το υπηρετούν. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να γίνει η διαφορά!».

ΛΑΡΙΣΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού για βαθιές αλλαγές προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας

Με μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου στο δήμο

Ο Γ. Αρζουμανίδης
Ο Γ. Αρζουμανίδης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/2, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, η συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Λαρισαίων. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Παζιάνας, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, στέλεχος του ΚΚΕ, και μίλησαν οι Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, και Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του ο Πέτρος Κρίκης επεσήμανε ότι «η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. έχει αποδείξει ότι στέκεται "άξιος συνεχιστής" των προηγούμενων δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά το σύνθημα «κάνουμε έργα», με το οποίο πολιτεύεται η δημοτική αρχή μπροστά τις εκλογές, έθεσε τα ερωτήματα: «Μήπως δεν είναι "έργο" της παρούσας δημοτικής αρχής ότι έχει εγκαταλειφθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων στην τύχη του Εγκέλαδου; Οτι οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να βάψουν τα σχολεία; Οτι το 50άρικο έχει γίνει "θεσμός" στα νηπιαγωγεία; Οτι συνεχίζουν οι γραμμές του ΟΣΕ να αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τους δημότες;».

Και υπογράμμισε: «Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης, που δεινοπαθούν και για τις οποίες ο δήμος Λάρισας όχι μόνο δεν είναι στήριγμα αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται ένας επιπλέον βραχνάς στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, έχουν αποκούμπι. Μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν. Μπορούν να στηριχτούν στη συνεπή στάση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Ο Τ. Τσιαπλές
Ο Τ. Τσιαπλές
Ο Τάσος Τσιαπλές, αναφερόμενος στην περιφερειακή αρχή, που στηρίζεται από τη ΝΔ, σημείωσε ότι «υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, και στην περίοδο της κρίσης του και τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Για τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε πως θα συνεργαστούν, καθώς τις άλλες που στηρίζονται από τους ΑΝΕΛ, τους Οικολόγους, τη ΛΑΕ, το Ποτάμι και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, επεσήμανε ότι «στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν με την περιφερειακή αρχή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πλήθος παρεμβάσεων που έγιναν από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι «ήμασταν πρωτοστάτες στην οργάνωση των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών, θέτοντας αυτά τα αιτήματα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικώντας τη λύση τους».

Καταλήγοντας τόνισε: «Με ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια και στο δήμο Λάρισας, ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, βάζουμε περισσότερα εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές, δυναμώνουμε τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για να ανοίξουμε το δρόμο για βαθιές αλλαγές προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας».

«Ζήτησα και πήρα χώρο στο δρόμο του αγώνα»


Μιλώντας στη συγκέντρωση, δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ έκανε ο Γιάννης Αρζουμανίδης, πρώην μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συμμετέχει ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είπε ανάμεσα στα άλλα: «Νιώθω μια απίστευτη ομορφιά που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, στα παλιά και γνώριμα για μένα λημέρια.

Ο χρόνος και το σημείο που ο καθένας συνειδητοποιεί με ποιον πρέπει να πάει και ποιον να αφήσει, έχω την αίσθηση ότι έφτασε και για μένα. Ως συνεργαζόμενος με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" υπόσχομαι, εδώ μπροστά σας, ότι θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, εν είδει πολιτικής συγγνώμης, σε μια συμφωνία - αν θέλετε - με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ενα είδος που για κάποιους έξω από αυτόν το χώρο μπορεί να θεωρηθεί παρεξηγήσιμο.

Ζήτησα από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" λίγο χώρο στο δρόμο του αγώνα και μου τον προσέφερε απλόχερα. Πιστεύω ότι τέτοιος χώρος υπάρχει πολύς σ' αυτόν το δρόμο που θα ακολουθήσουμε από δω και στο εξής μαζί, για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε άλλους πολιτικούς χώρους, είτε ανένταχτοι είτε μέσα σε οργανωμένους σχηματισμούς και συλλογικότητες.

Εύχομαι και η δικιά μου παρουσία από το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να μπορέσει να στείλει αυτό το μήνυμα, να σηματοδοτήσει τη δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να συμμετάσχουν σ' αυτόν τον κοινό αγώνα με όποιον τρόπο αυτοί θεωρούν σημαντικότερο.

Ο Π. Κρίκης
Ο Π. Κρίκης
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ δεν έχουν να προσφέρουν σε κανέναν καρέκλες και δεν το κάνανε ποτέ. Αυτό που δίνουν είναι χώρο στο δρόμο του αγώνα, και όποιος θέλει να τοποθετηθεί σ' αυτόν το δρόμο, με τη γροθιά σφιγμένη, να έρθει μαζί μας».

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Με δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση», να δοθεί απάντηση στη μιζέρια και τη φτώχεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Χερσονήσου του ΚΚΕ, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό» στο Κοκκίνι Χάνι.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ καθώς και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γιώργος Παρθενιώτης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Χερσονήσου και δημοτικός σύμβουλος.

Στην ομιλία του, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «αυτό που ζούμε είναι το "μεταμνημονιακό μνημόνιο" που θα έχει συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό των μέτρων, η κυβέρνηση έφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 54 ευρώ, ψίχουλα στην κυριολεξία. Ποιος νέος σήμερα μπορεί να ζήσει με 650 ευρώ μεικτά; Το 2020 έρχεται η μείωση του αφορολόγητου, όπου θα τα πάρει διπλά η κυβέρνηση. Είναι σκέτη κοροϊδία, σου παίρνουν 10 και σου δίνουν 1».

Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μια φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να δείξει ότι μάχεται προς όφελος των φτωχών και των εργαζομένων, μόνο που η στήριξη από ΣΕΒ, ΕΕ, ΗΠΑ και ΔΝΤ αποδεικνύει το αντίθετο. Η ΝΔ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, λέει μάλιστα ότι το κράτος έχει συνέχεια, άρα θα βαδίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο. Η στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων παρά τις μικροδιαφορές δεν μπορεί να κρυφτεί. Οσο ταυτίζονται στρατηγικά, τόσο θα σηκώνουν ψευτοαντιπαράθεση μεταξύ τους, για να κρύψουν την κύρια σύμπλευσή τους. Για άλλη μια φορά θέλουν να εγκλωβίζουν τον κόσμο στη λογική του μικρότερου κακού».

Παράλληλα, ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι άλλο να πούμε; Τα λένε οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι δίνουν αμέριστη στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τα δίνει όλα στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. (...) Η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε για να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτοί αξιοποιούν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς και συνολικά τη λογική του "διαίρει και βασίλευε", για να προχωρήσουν τα βρώμικα σχέδιά τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους, να επαναχαράξουν σύνορα, να μοιράσουν τη "λεία" των αγορών, των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων, όπως δείχνει και η πολύ πικρή πείρα των λαών στα Βαλκάνια».

Τόνισε: «Αυτό που απαιτείται σήμερα για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι να οικοδομηθεί η πλατιά κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, νεολαίας, όλων αυτών δηλαδή που πλήττονται από τη σημερινή ολομέτωπη επίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα, μέσα και έξω από τη Βουλή και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης. Σε όλους αυτούς που προβληματίζονται από αυτήν την κατάσταση, ανεξάρτητα το τι πίστευαν, τι ψήφιζαν μέχρι τώρα, το ΚΚΕ απλώνει το χέρι και τους καλεί σε συστράτευση, παρά τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις μπορεί να έχει ο καθένας. Ετσι θα πορευτούμε και μπροστά στις σημαντικές εκλογικές μάχες που είναι μπροστά μας».

Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Παρθενιώτης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στις πόλεις και τα χωριά, στο πώς «εφαρμόζουν τοπική φορολογία, σχεδιάζουν και χρηματοδοτούν έργα και υποδομές για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού εις βάρος των αναγκών των μόνιμων κατοίκων. Λανσάρουν το επιχείρημα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία του τόπου και θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στην ποδιά των ομίλων και του τουριστικού κεφαλαίου.

Στον αντίποδα της δικής τους πολιτικής προβάλαμε τη δική μας πρόταση για δημοτική αρχή διεκδικητική, που στο κέντρο της πολιτικής της θα έχει τις καθημερινές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Εγιναν δεκάδες παρεμβάσεις για τα προβλήματα σχολικής στέγης και αθλητικών υποδομών, ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική του δήμου, για υπηρεσίες καθαριότητας οργανωμένες από το δήμο, χωρίς χρυσοπληρωμένους εργολάβους, για την προβολή των προβλημάτων στις υποδομές της αγροτικής παραγωγής, στην υφαρπαγή του νερού των αγροτών και των κατοίκων των χωριών από τους ξενοδόχους και πολλές άλλες».

«Η ενδυνάμωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο δήμο και την Περιφέρεια με περισσότερους συμβούλους και τη διοίκησή του στα χέρια μας, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα σημάνει διαμόρφωση των συνθηκών σήμερα για την απαλλαγή του λαού από τη φτώχεια και τη μιζέρια, θα δώσει ώθηση για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων, για ειρήνη και προκοπή στα χωριά και τις πόλεις μας», σημείωσε.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό

Εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό» διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Σωτήρης Αβραμόπουλος, πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Βασίλειος Λεκίδης, δρ. πολιτικός μηχανικός - διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ - πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με θέμα «Διαχείριση σεισμικού κινδύνου για την πόλη της Θεσσαλονίκης - Σενάρια επικινδυνότητας».
  • Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, με θέμα «Αντισεισμική θωράκιση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης - Γνώση και προστασία».
  • Κυριαζής Πιτιλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σεισμικής Μηχανικής, με θέμα «Αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Σκέψεις και προβληματισμοί».

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

  • Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
ΠΕΡΑΜΑ
Η θέση κάθε εργάτη, άνεργου, αυτοαπασχολούμενου είναι δίπλα στο ΚΚΕ

Σε εκδήλωση για τις εκλογές μίλησαν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βασίλης Βατίστας

Κατάμεστη η αίθουσα του δημαρχείου Περάματος
Κατάμεστη η αίθουσα του δημαρχείου Περάματος
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση του ΚΚΕ στο Πέραμα, όπου δόθηκε και επίσημα το σύνθημα της έναρξης της προεκλογικής δράσης των κομματικών δυνάμεων, με την παρουσίαση του υποψήφιου δημάρχου Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Περάματος, η οποία γέμισε από εργαζόμενους της πόλης, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, νέους και νέες.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι η λαϊκή απάντηση στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Γιατί όλοι τους, ανεξάρτητα αν μιλάμε για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ με διάφορους πρόθυμους συνεταίρους, ανεξάρτητα αν οι εκλεκτοί τους στον δήμο και την Περιφέρεια κατεβαίνουν με την ταμπέλα ενός ή δύο κομμάτων ή με την προβιά του "ανεξάρτητου", όλοι τους, κυβέρνηση, κόμματα, δήμος και Περιφέρεια βρίσκονται σταθερά στην ίδια μεριά, απέναντι από τον λαό, υλοποιούν κατά γράμμα την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ παντού σε όλα τα επίπεδα».

Αλλωστε, όπως τόνισε, «δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για να το αποδείξουμε. Μόνο τις μεταγραφές, τα αλισβερίσια που γίνονται αυτόν τον καιρό ανάμεσα σε βουλευτές των αστικών κομμάτων όπου "χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα", να δει κανείς. Η ευκολία με την οποία μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο είναι απόδειξη ότι οι διαφορές τους είναι μικρές, γιατί οι στρατηγικές συγκλίσεις τους είναι πολύ μεγάλες».

Ο Β. Βατίστας
Ο Β. Βατίστας
Σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ξεκαθάρισε τις σταθερές και κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ από το 1992, σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι κρίκος των επικίνδυνων για τους λαούς αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και τους ανταγωνισμούς τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τους αγωγούς, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. «Οποιος έχει για σημαία του - επισήμανε - τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ είναι απέναντι από τον λαό και σ' αυτό δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανέδειξε την πρόκληση και κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία, όχι μόνο έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο της ΝΔ για το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό καθ' υπόδειξη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά από πάνω το εμφανίζει και ως φιλεργατικό μέτρο.

«Το μόνο σταθερό είναι το ΚΚΕ. Σταθερά απέναντι από το κεφάλαιο και την εξουσία του, σταθερά απέναντι από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, σταθερά προσηλωμένο στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, για την εργατική εξουσία. Κι εδώ, πλάι στο ΚΚΕ, είναι η θέση του κάθε εργάτη, άνεργου, μικροεπαγγελματία, που δίνει τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και δω σ' αυτήν την εργατούπολη, στο Πέραμα», υπογράμμισε.

Η «ανάπτυξή» τους σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και υποβάθμιση της ζωής μας

Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Βατίστας, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ενίσχυση του ΚΚΕ σε δήμους και Περιφέρεια, ενώ κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια των συνδυασμών των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε επίσημοι είτε ως «ανεξάρτητοι».

Ανέδειξε ότι η Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) δεν απέδωσε ποτέ τα 320 χιλιάδες ευρώ για τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία της πόλης για να μην ξεφύγει από τους προϋπολογισμούς και τα «αυστηρά» δημοσιονομικά προγράμματα. Σε αυτό, πρόσθεσε, συμφώνησαν με τη στάση τους και οι υπόλοιποι συνδυασμοί, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κατήγγειλε πως τα αστικά κόμματα όταν μιλούν για ανάπτυξη στο Πέραμα εννοούν την ανάπτυξη προς όφελος των καπιταλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν εργασιακή ζούγκλα, με χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, όπως στην COSCO, υποβάθμιση, αλλά και απειλή της ίδιας τους της ζωής, όπως συμβαίνει με τα καζάνια του θανάτου των εταιρειών πετρελαιοειδών, ρύπανση της θάλασσας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», κανένα έργο για τις λαϊκές ανάγκες όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία, σχολεία, ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές κ.ά. Τέλος, παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δήλωση στήριξης του ΚΚΕ από τον Γιώργο Δρακάκη

Στην εκδήλωση τη στήριξή του στο ΚΚΕ ανακοίνωσε ο Γιώργος Δρακάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρώην υποψήφιος με συνδυασμό που στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όπως είπε ο ίδιος.

Προτεραιότητα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Υγείας

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας περιόδευσαν η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, και ο Παναγιώτης Κατηφές, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη

Από παλιότερη περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στο Κρατικό της Νίκαιας
Από παλιότερη περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στο Κρατικό της Νίκαιας
Περιοδεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1/2 η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, και ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, συζητώντας με εργαζόμενους, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέδειξαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, την εντατικοποίηση που επικρατεί και το μεγάλο πρόβλημα σε μέρες εφημερίας του νοσοκομείου, με αρκετές κλινικές να είναι πλημμυρισμένες από ράντζα. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό εξοπλισμό καθώς και τα προβλήματα με βασικές υποδομές του νοσοκομείου.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τη στάση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων στα Δημοτικά Συμβούλια, για να αναδειχθεί το πρόβλημα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπως ήδη το έχει θέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Διαβεβαίωσαν ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» μαζί με εργατικά Σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά θέτουν ως προτεραιότητά τους τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλο το λαό και γι' αυτό θα συμβάλουν στην οργάνωση αγώνων για να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία του Πειραιά και στην Πρωτοβάθμια Υγεία στην περιοχή.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους, με βάση την πείρα τους από την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες των αστικών κομμάτων αλλά και τη στήριξη αυτής της πολιτικής από τους δημάρχους της περιοχής, να σταθούν μαχητικά μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές μάχες, ενισχύοντας το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να δυναμώσει η ίδια η φωνή των εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org