Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Στόχος μας είναι το μέτωπο, το οργανωμένο κίνημα αντεπίθεσης

*

ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Ακούσαμε τον πρόεδρο του Συνασπισμού, όταν ερωτήθηκε για το ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει την είσοδο στη Βουλή συν την ψήφο του ανθρώπου που ρωτάει. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει εκλογικός στόχος για το Κομμουνιστικό Κόμμα με συγκεκριμένα νούμερα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό του πολιτικού από τον εκλογικό στόχο. Δεν είμαστε ένα κόμμα εκλογικός μηχανισμός, που υπάρχουμε για να δυναμώνουμε μόνο μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θέλουμε ψηλά ποσοστά, πολύ περισσότερους ψήφους για το ΚΚΕ, ούτε λόγος να γίνεται. Γιατί; Γιατί, όποιος ψηφίζει το ΚΚΕ, σημαίνει ότι κάνει ένα βήμα μπρος. Σημαίνει ότι αύριο το λαϊκό κίνημα θα είναι πιο ισχυρό. Αλλά δεν είμαστε ένα κόμμα, που ο στόχος μας μπαίνει μέσα στο στενό κορσέ μιας εκλογικής διαδικασίας.

Ποιος είναι ο πολιτικός μας στόχος; Να διαμορφωθεί αυτό το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, το οποίο έχει φυσιογνωμία. Δεν είναι γενικά ένα προοδευτικό, ένα δημοκρατικό, ένα αριστερό, ένα μέτωπο ριζοσπαστικό. Μπορεί να περιέχει και όλα αυτά, όλους αυτούς τους πολιτικούς όρους αλλά είναι ένα μέτωπο, το οποίο σημαίνει συμμαχία της εργατικής τάξης, της σύγχρονης εργατικής τάξης - το λέω γιατί συνήθως μας αποδίδουν περιεχόμενο πριν 50 χρόνια αλλά εν πάση περιπτώσει - με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς επιχειρηματίες.


Αυτή είναι η ταυτότητα του μετώπου. Μπορείς να το πεις αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, μπορεί να το πεις προοδευτικό, ας το πει όπως θέλει ο καθένας. Αυτό το μέτωπο σημαίνει οργανωμένο κίνημα αντεπίθεσης. Σημαίνει, αν θέλετε, και νέες μορφές οργάνωσης του λαού. Και ξέρετε τι σημαίνει, να γίνει αυτή η συμμαχία; Γιατί, αυτή η συμμαχία σήμερα δεν υπάρχει. Ξέρετε τι δύναμη είναι αυτό το μέτωπο; Με κοινούς ενιαίους στόχους και αυτό το μέτωπο να αναδείξει το ζήτημα της άλλης εξουσίας στην πορεία; Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος.

Κάθε τέσσερα χρόνια που κάνουμε Συνέδριο μετράμε τα αποτελέσματα και λέμε προχώρησε εκεί, καθυστερεί εκεί. Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και αυτό το μέτωπο αρχίζει να οικοδομείται πιο εύκολα, όσο απαγκιστρώνονται εργατικά λαϊκά στρώματα από τα δύο κόμματα, από τους μονοδρόμους, από τους εκβιασμούς. Και πρέπει ο καθένας να υπερβεί τον εαυτό του. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται στα γραφεία των υποψηφίων βουλευτών και της Νέας Δημοκρατίας και περισσότερο του ΠΑΣΟΚ, γιατί τα στοιχεία το φέρνουν πρώτο κόμμα. Πάνε και γράφονται. Οχι μόνο πάει να πάρει ψηφοδέλτιο. Λέει, γράψε με εδώ, ονοματεπώνυμο. Ξέρετε τι τραβάει αυτό το ένα εκατομμύριο που είναι γραμμένο, δεν ξέρω αν ήταν ένα εκατομμύριο, που ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για πρόεδρο; 'Η, μη θέλετε να σας πω ότι έρχονται παιδιά που πήγαν και ψήφισαν πριν 3 - 4 χρόνια, πότε έγινε η ψηφοφορία, που ήταν τότε 16 χρόνων και τα πήγαν οι γονείς τους να ψηφίσουν πρόεδρο για να είναι γραμμένα, όταν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, να είναι γραμμένο ότι ψήφισε. Και αυτά τα παιδιά τώρα, εν τω μεταξύ μερικά απ' αυτά γίνανε ΚΝίτες στα 19 και στα 20 παίρνουν ακόμα τα χαρτιά. Και ήρθαν και είπαν, ναι, πήγαμε, μας πήγε η μαμά και ο μπαμπάς και ψηφίσαμε.

Αμα φύγει αυτό το πράγμα, "να βρει δουλειά"... Το καταλαβαίνω, αλλά αυτό το μέτωπο θα απαιτήσει και προσωπικές θυσίες. Και εδώ είναι οι αξίες του αγώνα. Δεν μπορεί, απαιτεί. Απαιτεί να δεις πιο μακριά. Το αν βρεις τώρα δουλειά, θα τη χάσεις αύριο.

Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος: Μέτωπο, αντίσταση, διεκδίκηση, απόσπαση κατακτήσεων, λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Σοσιαλισμός. Ε, κάθε χρόνο θα μετράμε τα αποτελέσματα, πόσο πήγαμε μπροστά, πόσο δεν πήγαμε. Αλλά αφήστε μας εμάς να αυτοεξεταζόμαστε. Σημασία έχει τι έχει ανάγκη ο λαός. Τι θέλει δηλαδή ο λαός; Αλλαγή, δάνεια, να έρθει η ΝΔ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ στης ΝΔ, ή μια κεντροδεξιά, ή κεντροαριστερά; Αντε να τους κόψουμε μια φέτα και να την επιστρέψουμε μέσα από ένα άλλο σχήμα.

Ο λαός πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Σεβόμαστε κάθε φορά τη θέληση του λαού και προσπαθούμε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ