Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Ετοιμάζει νέο γιουρούσι στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

Επιβεβαίωση της βαθιά ταξικής στρατηγικής του το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε χτες

Η ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής ισοπέδωσης είναι στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί στην κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον και με την ψήφο τους να βάλουν ισχυρά εμπόδια
Η ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής ισοπέδωσης είναι στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί στην κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον και με την ψήφο τους να βάλουν ισχυρά εμπόδια
Με ψευδεπίγραφα διλήμματα, γενικολογίες, ανέξοδες υποσχέσεις και πολλά «θα» περί «νέου ήθους», επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την πολυπόθητη «ψήφο αυτοδυναμίας» για την επάνοδό του στην κυβέρνηση. Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Πεδίον του Αρεως, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και μέσα από γενικές διακηρύξεις περί «διαφάνειας» και «νέας αρχής» να αποκρύψει το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που θα ξεπροβάλει αμέσως μετά τις κάλπες αν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το «πλαίσιο του κυβερνητικού του προγράμματος» συνολικά 94 σελίδων που περιέγραφε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη συνέχιση της ταξικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου με το σύνθημα «πάμε μαζί» σ' ένα σκηνικό στημένο με προδιαγραφές ζωντανού τηλεοπτικού σόου, μέσα σε καπνούς και ήχους από κόρνες, ξεκίνησε την ομιλία του με μια ώρα καθυστέρηση, ώστε να καλυφθούν οι σκηνοθετικές «απαιτήσεις», και ζήτησε από το λαό «ψήφο» στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που φρόντισε απέναντι στην πλουτοκρατία να εμφανιστεί σαν πιο «αποτελεσματικός» για να θωρακίσει τα συμφέροντα και την κερδοφορία της.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες θυμήθηκε δημαγωγικά ξανά τους «ανέργους», τους «νέους των 700 ευρώ», των «stage»», τους «απόμαχους της δουλειάς», τους «νέους επιστήμονες» τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και τους ζήτησε να δώσουν «ισχυρή εντολή» στο ΠΑΣΟΚ. Πίσω από το προσκλητήριό του προσπάθησε να κρύψει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι δομημένο και προσηλωμένο ακριβώς πάνω στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που χτυπάει κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρουσίασε ουσιαστικά κανένα πρόγραμμα «στήριξης του εισοδήματος» όπως ισχυρίστηκε παρά μόνο υποσχέσεις «αξιοπρέπειας», «απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας», «διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού». Οσο για την «προστασία των αδυνάτων» που ισχυρίστηκε ότι είναι στόχος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δεσμευτεί για «πρωτοβουλίες αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ».

Εμφανίστηκε σαν πρεσβευτής ενός «νέου ήθους» που θα «συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα», αλλά πίσω από τα κενά λογύδρια ανέλαβε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την παροχή νέων κινήτρων, επιδοτήσεων και επενδύσεων προς τους επιχειρηματίες μέσω της πράσινης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Ακριβώς αυτούς τους στόχους είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει από νωρίς χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος σημείωσε ότι το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι «συμβατό» με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ επικαλέστηκε και την έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει «έκρηξη ανεργίας και ελλειμμάτων το 2010». Αλλά και τις προτάσεις της Κομισιόν για να πείσει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κινείται στη «σωστή κατεύθυνση».

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ όπως παρουσιάστηκαν και χτες προβλέπουν:

1. «Την ανάταξη της Οικονομίας»: α) Προτείνει νέα προνόμια και επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της «αποκατάστασης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». Ο κύριος όγκος των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και 5% στην τετραετία αλλά και των ΕΣΠΑ (κοινοτικών επιδοτήσεων) θα κατευθυνθούν στην πράσινη επιχειρηματικότητα που θα επενδύσουν στο «νέο μοντέλο ανάπτυξης». β)«Ενίσχυση της ρευστότητας της χρηματιστηριακής αγοράς». Ουσιαστικά, προαναγγέλλει νέα πακέτα για την παραπέρα ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

2. «Την Κοινωνική Ασφάλιση»:«Θεσμοθετούμε τη βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενισχύουμε τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, ενισχύουμε το κίνητρο ασφάλισης». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της μετατροπής του σε ανταποδοτικό. Προτείνει μια δημόσια βασική σύνταξη στο ύψος ενός ελάχιστου επιδόματος, με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων επαγγελματικών ταμείων που θα λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση, με ατομικούς λογαριασμούς για κάθε εργαζόμενο και ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια των εργαζομένων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι συνταξιούχοι, δηλαδή, θα παίρνουν μια βασική σύνταξη - επίδομα, η οποία θα αυξάνεται βάσει των εισφορών που θα έχει καταβάλει στους ιδιώτες. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις δηλαδή.

3. «Εργασιακές Σχέσεις»:«Εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας σε τομείς της πράσινης οικονομίας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού». Ουσιαστικά με το νέο «πρόγραμμα» επιχειρεί την επέκταση της μερικής απασχόλησης, με εργασιακές σχέσεις που θα υπάγονται έξω από γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

4. «Οικογενειακός Προϋπολογισμός»: Αυξήσεις - ψίχουλα «πάνω από τον πληθωρισμό» που δε θα ξεπεράσουν τα 30 λεπτά του ευρώ.

5. «Φορολογική Πολιτική»: α) Ούτε στην εκτεταμένη παρουσίαση του προγράμματος το ΠΑΣΟΚ δεν ανακοίνωσε τους συντελεστές και το αφορολόγητο όριο της «ενιαίας, προοδευτικής, φορολογική κλίμακας για τα όλα τα εισοδήματα» που έχει ανακοινώσει, κρύβοντας από τα λαϊκά στρώματα τους φορολογικούς του σχεδιασμούς. β) Αντίθετα, δεσμεύεται για φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων και «πάγωμα» των φορολογικών συντελεστών του μεγάλου κεφαλαίου.

6. «Δημόσιες Δαπάνες»: α) Εξαγγέλλει «δραστική περιστολή της σπατάλης και των τρεχουσών καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. β) Προτείνει «αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με καταγραφή και αξιοποίησής της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ