Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

κ. ΧΙΟΚΤΟΥΡΗΣ («METROPOLIS»): Κυρία Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου παρατηρήσαμε ότι αναδείξατε και τα εθνικά θέματα. Μάλιστα κάνατε και σχετική ερώτηση στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Θεωρείτε πως υπάρχουν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, τα οποία διακυβεύονται μετά τις 5 του Οκτώβρη;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αναμφισβήτητα, μετά τις 5 Οκτώβρη τρέχουν ζητήματα, είναι στην επικαιρότητα. Οχι όμως άγνωστα ζητήματα, τα είχαμε και πριν. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που θέσαμε, αλλά δεν πήραμε απάντηση από τον κ. Παπανδρέου, εντάξει δεν ήθελε να απαντήσει. Εχουν εταιρείες που κάνουν έρευνες και επιστημονικές εργασίες και λένε ότι στο Αιγαίο υπάρχει πετρέλαιο. Αυτό έχει συζητηθεί πολλά χρόνια πριν.

Κι εμείς είχαμε ζητήσει να γίνουν έρευνες, με ευθύνη του κράτους, του αντίστοιχου υπουργείου. Θυμάμαι ότι το θέμα αυτό το είχαμε θέσει στον κ. Σημίτη όταν ήταν πρωθυπουργός. Είχαμε αντιδράσει, γιατί είχε συμφωνία η κυβέρνηση Σημίτη με επτά εταιρείες να κάνουν έρευνα για το αν υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο, αλλά τους είχε εκχωρήσει και παραπέρα δικαιώματα από την έρευνα.

Εμείς λοιπόν λέμε: Υπάρχει πετρέλαιο. Τι γίνεται λοιπόν εδώ; Η Τουρκία αμφισβητεί σύνορα, έχει γκρίζες ζώνες. Τι θα κάνουμε σε αυτό το θέμα; Γιατί, εδώ πια δεν είναι ένα θέμα απλώς, πώς να σας πω τώρα, αλαζονείας, ηγεμονισμού κλπ., Εδώ υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα. Πώς θα το λύσουμε αυτό το ζήτημα; Τι θα γίνει; Θα μπουν οι αμερικάνικες και οι ευρωπαϊκές εταιρείες και θα καθορίσουν αυτές; Για να μη σας πω ότι θα πάρουν και το πετρέλαιο. Θα πάρει το πετρέλαιο που ανήκει στην Ελλάδα και το πετρέλαιο που ανήκει στην Τουρκία. Και ρωτήσαμε τον κ. Παπανδρέου, τι θα κάνει.

Το ΝΑΤΟ έχει καταργήσει τα σύνορα. Το ΝΑΤΟ στηρίζει, ή αν θέλετε κάνει πως δε βλέπει, τις παραβιάσεις της Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξέρουμε τι στάση κρατούν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θυμάται το τουρκικό ζήτημα ανάλογα με το τι συμφέρον έχει, αν θα ενταχθεί ή όχι η Τουρκία. Λοιπόν, ποια είναι η στάση; Υπάρχει ένα θέμα. Τι θα γίνει; Δεν πήραμε απάντηση.

Και μάλιστα αφορά και την Κύπρο το ζήτημα. Η Τουρκία έβαλε θέμα για τη συμφωνία που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία για την έρευνα και άντληση πετρελαίου, γιατί η περιοχή της Κύπρου είναι - λέει - δικιά μου. Και έχει φτάσει μέχρι την Αίγυπτο, μέχρι τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, να αμφισβητεί το δικαίωμα και της Αιγύπτου να κάνει άντληση πετρελαίου.

Και δεν είναι η Τουρκία μόνη της, είναι ό,τι υπάρχει πίσω. Και ας αφήσουμε το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Εδώ είναι το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένα ζήτημα αυτό.

Δεύτερο θέμα. Είναι το Κυπριακό σε μία κινητικότητα. Βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευθύνη. Είναι ένα διεθνές ζήτημα και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι πρέπει να υποκατασταθεί. Αλλά, ακριβώς επειδή είναι διεθνές ζήτημα, και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Υπάρχει το Ελσίνκι, το οποίο βλέπω ο κ. Παπανδρέου το έχει κάνει σημαία. Εάν γίνει η παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης και πάει και η Τουρκία, συζητιούνται και τα σύνορα της Ελλάδας, όχι η υφαλοκρηπίδα. Εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο καθοδηγούμενο ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο της Χάγης. Αυτά λοιπόν τα θέματα υπάρχουν.

Και τέλος πρέπει να πω και το εξής: Είναι αυτά που τρέχουν, αλλά έχουμε δώσει διευκολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος και τα λιμάνια - ξέφραγο αμπέλι - για να πραγματοποιούν στρατιωτικές επεμβάσεις και στρατιωτικούς πολέμους. Αυτό δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Εμείς τα αρνούμαστε αυτά. Για να μην πω τώρα ότι η ίδια η Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλες οι κατοπινές ισοδυναμούν με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάγιες οι διεκδικήσεις και ο κυβερνητικός εφησυχασμός(2018-04-25 00:00:00.0)
Ο λαός πρέπει να δείξει στην κάλπη ότι τους πήρε χαμπάρι και τους δύο(2009-09-26 00:00:00.0)
«Κηλίδες» έντασης στην Κύπρο(2001-10-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ