Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ
Οι «σκούπες» του αστικού κράτους

Η υλοποίηση του κυβερνητικού στόχου για τη «βελτίωση» της εικόνας των νησιών, των τουριστικών περιοχών και του κέντρου της Αθήνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. «Βελτίωση» που συνεπάγεται την άγρια καταστολή και το κυνηγητό σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Από τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι καραβιές που μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας και στα ελληνοτουρκικά σύνορα τους μετανάστες που είναι στη χώρα μας χωρίς χαρτιά.

Στόχος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (όπως χαρακτηρίζεται από τις αρχές το αναγκαστικό φευγιό χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρίδες τους), είναι η «αύξηση των απελάσεων» και η αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δοθεί το μήνυμα πως «θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο κράτησης», ώστε να μην επιλέγουν ως τόπο προορισμού την Ελλάδα. Γι' αυτό θα ναυλωθεί και πλοίο επιφορτισμένο με τέτοιου τύπου μεταγωγές για να αποφευχθούν «τριβές» όπως αυτές που συνέβησαν στα λιμάνια της Χίου και της Σάμου.

Στη Χίο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κατοίκους του νησιού οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση ταξικών σωματείων για να εμποδίσουν τη μεταφορά των μεταναστών. Το ίδιο συνέβη και στη Σάμο, όπου εμποδίστηκε η μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης. Ακολούθησε η μεταφορά 160 αλλοδαπών από Χίο, Λέσβο, Λέρο και Σύμη. Αξίζει να σημειωθεί, σε αυτές τις μεταγωγές μεγάλος αριθμός ανηλίκων χωρίζεται από την οικογένειά του. Αφού τους αποβίβασαν στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλος αριθμός οδηγήθηκε στον Κυπρίνο της Ορεστιάδας για «επαναπροώθηση» στην Τουρκία, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και στο κέντρο κράτησης στον Ασπρόπυργο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία του στρατοπέδου κράτησης στη Ριτσώνα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσουν σχετικές εγκαταστάσεις σε Ασπρόπυργο και Πέπλο Εβρου. Τα τρία κέντρα θα χωρούν 2.500 άτομα.

Παράλληλα στο κέντρο της Αθήνας εκκενώθηκε το κτίριο του παλιού Εφετείου, το οποίο αποκλειόταν τακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα από αστυνομικές δυνάμεις. Αρχισαν δε, με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, επιχειρήσεις «καθαρισμού» κτιρίων όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι πληρώνουν 5-7 ευρώ τη μέρα ο καθένας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Σε πολυκατοικία της οδού Βερανζέρου, όπου ζουν δεκάδες πρόσφυγες από τη Σομαλία, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, σπρώχνοντας και χτυπώντας. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί συντονισμένες «παρεμβάσεις» σε 50 κτίρια. Πάνω από 3.000 άνθρωποι από τις αρχές του Ιούνη προσήχθησαν για απέλαση στις αστυνομικές υπηρεσίες. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τα κρατητήρια των αστυνομικών καταστημάτων της Αττικής, χωρητικότητας 2.000 ατόμων. Τα κέντρα κράτησης των νησιών είναι υπερπλήρη. Στη Σάμο κρατούνται 600 αλλοδαποί, ενώ το κέντρο χωρά 285. Στη Λέσβο κρατούνται 760 αντί για 350.

Η πολιτική αυτή οδήγησε την περασμένη βδομάδα σε αποχή από το συσσίτιο 580 μετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της Σάμου. Τραγικά της αποτελέσματα ήταν και η αυτοκτονία νεαρής Αλβανής που κρατούνταν για απέλαση σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος στην Κρήτη και ο θάνατος 18χρονου μετανάστη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που πήδηξε από φορτηγό το οποίο ήταν εν κινήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμη θάνατος μετανάστη(2015-02-17 00:00:00.0)
Πιάστηκαν στη θάλασσα, φυλακίστηκαν στη στεριά(2014-06-11 00:00:00.0)
Συλλήψεις μεταναστών(2012-10-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το άγριο κυνηγητό(2009-08-11 00:00:00.0)
Απάνθρωπη μεταχείριση(2005-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ