Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φουλάρουν οι αντιλαϊκές μηχανές

Νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα λαϊκά στρώματα, με πρόσχημα την κρίση και τα ελλείμματα. Προκλητικές ενισχύσεις στη μεγαλοεργοδοσία και κίνητρα για φτηνούς και ευέλικτους «εργαζόμενους»

Η πολιτική που με αίσθημα ευθύνης υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ξεδιπλωθεί με ιδιαίτερη ένταση στο αμέσως προσεχές διάστημα: Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στον επικείμενο κύκλο κυβερνητικών διαβουλεύσεων για το νέο προϋπολογισμό και την κατάθεσή του για ψήφιση στη Βουλή

Motion Team

Η πολιτική που με αίσθημα ευθύνης υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ξεδιπλωθεί με ιδιαίτερη ένταση στο αμέσως προσεχές διάστημα: Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στον επικείμενο κύκλο κυβερνητικών διαβουλεύσεων για το νέο προϋπολογισμό και την κατάθεσή του για ψήφιση στη Βουλή
Με κεντρικό μοτίβο την κρίση που έχει χτυπήσει την καπιταλιστική οικονομία, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ επιταχύνουν την εφαρμογή των αντιδραστικών «διαρθρωτικών παρεμβάσεων»:

  • Το στίγμα της πολιτικής που θα ξεδιπλώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα δόθηκε τις προάλλες από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να κάνουμε τώρα, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα τριάντα»...
  • «Συνέπεια και συνέχεια» αξίωνε πρόσφατα και το ΙΟΒΕ (όργανο των μεγαλοβιομηχάνων - ΣΕΒ), έτσι ώστε να «επισπευσθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να προσεγγισθούν ως ένα βαθμό οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέσα στην επόμενη διετία».
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (το αρμόδιο όργανο της ΕΕ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής) σε επίσης πολύ πρόσφατο επίσημο κείμενο «χαιρετίζει» τη θέση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), επισημαίνοντας : «Η διαδικασία διαρθρωτικής προσαρμογής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει πριν από την οικονομική ανάκαμψη και το 2011 θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εξυγίανσης».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην ολομέτωπη συντεταγμένη επίθεση που εξαπολύεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, από άλλα κέντρα και οργανισμούς της πλουτοκρατίας. Επί της ουσίας, η επιτάχυνση του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση και κατάσταση των εργαζομένων - λαϊκών στρωμάτων, να συμπιέσει μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, ακόμη να αποσαθρώσει λαϊκά δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση σε κάθε πτυχή της ζωής. Είναι η ίδια πολιτική που αξιώνει «εδώ και τώρα» την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας/ επιχειρηματικότητας» της διασφάλισης περισσότερης κερδοφορίας για τα κοιναγορίτικα μονοπώλια και τις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν με το μόχθο τους οι εργαζόμενοι. Για τους κεφαλαιοκράτες, η καπιταλιστική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι το πρόσχημα. Από τώρα βλέπουν την «ανάκαμψη» και ορέγονται ακόμη περισσότερα κέρδη και προνόμια. Η κρίση είναι το πρόσχημα για «μόνιμης και σταθερής απόδοσης διαρθρωτικές παρεμβάσεις», για μέτρα δηλαδή που έρχονται για να μείνουν. Η πολιτική που, με αίσθημα ευθύνης, υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα ξεδιπλωθεί με ιδιαίτερη ένταση στο αμέσως προσεχές διάστημα: Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στον επικείμενο κύκλο κυβερνητικών διαβουλεύσεων για το νέο προϋπολογισμό και την κατάθεσή του για ψήφιση στη Βουλή. Στο χορό μπαίνει για τα καλά και η Κομισιόν, στην κρησάρα της οποίας θα μπουν οι σχεδιασμοί και τα συγκεκριμένα «συνοδευτικά» μέτρα και ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προκάτοχός της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πηγαίνουν στα τυφλά. Αντίθετα, οι σχεδιασμοί είναι καλά επεξεργασμένοι και αποτυπώνονται στη «Στρατηγική της Λισαβόνας», η οποία πλέον αποδεικνύεται το αποφασιστικό εργαλείο για τη διαχείριση και της καπιταλιστικής κρίσης. Για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα τα χειρότερα είναι μπροστά. Τα αντιλαϊκά μέτρα που πρόσφατα προαναγγέλθηκαν από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας ούτε τυχαία ούτε και έκτακτου χαρακτήρα είναι. Αντίθετα, έρχονται για να μείνουν, αφού είναι σάρκα από της σάρκα της «Στρατηγικής της Λισαβόνας». Το νεότερο σε αυτήν τη φάση είναι η ταχύτατη εφαρμογή της πολιτικής τους. Και η κυβέρνηση δε μασάει λόγια. Αλλωστε, το αργότερο μέχρι τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να έχουν δώσει συγκεκριμένο ραπόρτο στην Κομισιόν για το πώς θα προχωρήσουν, ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού (έτους 2010). Εν προκειμένω, με το σαθρό πρόσχημα της κρίσης, της εμφανιζόμενης υποχώρησης του παραγόμενου ΑΕΠ, συνακόλουθα και των «αστοχιών» στον προϋπολογισμό δρομολογούν σειρά από μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», όπως: Κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους μεγαλοεργοδότες, καρατόμηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, συρρίκνωση των δαπανών Υγείας μέχρι και 2 δισ. ευρώ το χρόνο, ενίσχυση της πολιτικής «ενεργού γήρανσης» που σημαίνει παραπέρα απομάκρυνση του χρόνου συνταξιοδότησης, καρατόμηση αναπηρικών συντάξεων, «νέο μισθολόγιο» για τους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικό καθεστώς (γαλέρας) για τους νεοπροσλαμβανόμενους, «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, κατάργηση ή συγχώνευση σειράς φορέων του Δημοσίου κ.ά.

Η «δημοσιονομική προσαρμογή» απαιτεί και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προς αναπλήρωση των προκλητικών ενισχύσεων σε όφελος του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και κάτω από το σαθρό πρόσχημα των ελλειμμάτων, στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά ο κύκλος των κυβερνητικών επαφών για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2010:

  • Κρατούμενο είναι τα νέα κίνητρα προς τους μεγαλοεργοδότες να προσλαμβάνουν νέους με μικρή ή και απολύτως καμιά ασφαλιστική υποχρέωση, όπως είχε προτείνει πριν από μερικά χρόνια και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι υποχρεώσεις της πλουτοκρατίας θα καλυφθούν με ζεστό κρατικό χρήμα. Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει παζάρια με την Κομισιόν για το κατά πόσο είναι δυνατή η χρηματοδότηση της εργοδοσίας από κοινοτικά κονδύλια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», έδωσε, προχτές, τις νόρμες που σκοπεύουν να εφαρμόσουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ: «Ο κατάλληλος καθορισμός των μισθών και η επαρκής ευελιξία για την επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες, ώστε η κρίση να μην ασκήσει διαρκή αρνητική επίδραση στις αγορές εργασίας». Πρόκειται για τη συνέχιση της πολιτικής των κρατικών ενισχύσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως πρόσφατα με την παροχή ζεστού κρατικού χρήματος, κρατικών εγγυήσεων και άλλων προκλητικών διευκολύνσεων.
  • Από τις αρχές του 2010, μπαίνει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγια για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους κατά το πρότυπο του νόμου που ψήφισαν και εφαρμόζουν για τις πρώην ΔΕΚΟ. Επίσης, για τη νέα βάρδια των εργαζόμενων στο Δημόσιο εξετάζεται η κατάργηση ακόμη και του συνόλου των προβλεπόμενων επιδομάτων.
  • Η εισοδηματική πολιτική προδιαγράφεται στα ίδια με το 2009, που θα σημαίνει και για τη νέα χρονιά (2010) μηδενικές «αυξήσεις», δηλαδή, σε πραγματικούς όρους, παραπέρα μείωση των μισθών στα προ διετίας επίπεδα (έτους 2008). Στους σχεδιασμούς είναι η χορήγηση κάποιου «βοηθήματος» - εμπαιγμό στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου κατά το πρότυπο της εισοδηματικής πολιτικής του 2009.
  • Παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς, στα σκαριά είναι και η νέα αύξηση σε μια σειρά ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που είναι και η πάγια τακτική των κυβερνήσεων στην κατεύθυνση αναπλήρωσης των φοροελαφρύνσεων και άλλων διευκολύνσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Προχωρούν ακόμη σε νέα αύξηση πάνω στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Στα σκαριά είναι και η «αναπροσαρμογή» του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ), προκειμένου να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη μικρή ακίνητη περιουσία.
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ξαναζεσταίνουν τις μεθοδεύσεις τους για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα στα 10.500 ευρώ).
  • Στη λαιμητόμο μπαίνουν τα ισχύοντα αφορολόγητα ποσά για κληρονομιές, δωρεές κ.ά.
  • Στους σχεδιασμούς τους είναι ακόμη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών και για συγκεκριμένες πηγές του εισοδήματός τους.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ