Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός της Λάρισας να μη δεχτεί να γίνει η πόλη ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επίσκεψη Αμερικανών αξιωματικών στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με αντικείμενο την εγκατάσταση και άλλων αμερικανικών αεροπλάνων

Μια ακόμα ένδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εργάζεται πυρετωδώς, μαζί με τους Αμερικανούς «συμμάχους», για το στήσιμο ενός πολεμικού ορμητηρίου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην «καρδιά» της Ελλάδας, αποτελεί η προχτεσινή επίσκεψη πολυμελούς τεχνικού κλιμακίου αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος της επίσκεψης ήταν να διερευνηθούν «πρακτικά θέματα» για την εγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ - τουλάχιστον 4 ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ σύμφωνα με τις πληροφορίες - πέραν των κατασκοπευτικών MQ - 9 Reaper «θεριστής», που βρίσκονται εκεί εδώ και 8 μήνες και τα οποία επιχειρούν καθημερινά από τη Λάρισα, ενώ πρόσφατα ανανεώθηκε για έναν ακόμα χρόνο η συμφωνία για την παραμονή τους. Την ίδια ώρα, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαίωναν εμμέσως πλην σαφώς το σκοπό της επίσκεψης, λέγοντας ότι αυτά και άλλα ανάλογα αιτήματα «εξετάζονται αρμοδίως».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι την περασμένη βδομάδα την Ελλάδα επισκέφτηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, με αντικείμενο την παραπέρα «ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων» και όπως είπε σε δημοσιογράφους «ενθουσιάστηκε» από την πρόταση του ομολόγου του για μεγαλύτερη πρόσβαση των ΗΠΑ στις αμερικάνικες βάσεις.

Θυμίζουμε ακόμη πως πριν από ένα μήνα στη βάση προσγειώθηκε ζεύγος αμερικανικών αεροσκαφών «F - 22 Raptor» - μαχητικά «stealth» - τα οποία, ενώ ήταν προγραμματισμένο να παραμείνουν για λίγες ώρες, τελικά έμειναν για δύο μέρες.

Εξάλλου τον περασμένο Μάη κατά την «επίσημη πρώτη» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, έλεγε ότι η εγκατάσταση των MQ - 9 «Reaper» («θεριστής») «είναι μια εξαιρετική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και την ασφάλεια, όπως συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον» και τον υπουργό Αμυνας να συμπληρώνει πως η Λάρισα «μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο (...) τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή» και ότι «η 110 ΠΜ θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Κάλεσμα επαγρύπνησης και αγωνιστικής αντίδρασης

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη μετατροπή της πόλης σε ιμπεριαλιστικό, πολεμικό ορμητήριο και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αγωνιστική αντίδραση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Είναι ήδη γνωστό πως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας έχει "προκριθεί" από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ ενταγμένο στο σχεδιασμό τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η νέα επίσκεψη δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό.

Καταγγέλλουμε στο λαό της πόλης μας και της περιοχής μας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προωθεί την παραχώρηση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας νέας βάσης των ΗΠΑ, προκειμένου να εγκατασταθούν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους, πέραν των "drones" που ήδη έχουν εγκατασταθεί και προκαλούν τον τρόμο πετώντας πάνω από τα σπίτια μας.

Πρόκειται για ενέργεια, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, η οποία θα υπηρετεί τα δολοφονικά σχέδια, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, ειδικά σήμερα που εντείνεται η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των δρόμων μεταφορά τους και των αγορών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρόλο σημαιοφόρου στην περιοχή μας, όχι μόνο προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και λειτουργώντας σαν πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αφού όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τις υπάρχουσες βάσεις στην Ελλάδα αλλά γεμίζει τη χώρα μας με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις όπως στη Λάρισα, μετατρέποντάς την σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επιθετικότητας, εμπλέκοντας το λαό μας σε πολεμικές επεμβάσεις για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.»

Η ΤΕ του Κόμματος σημειώνει ακόμη πως η ενεργή συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται είναι οι «αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της εξυπηρέτησης δηλαδή των στόχων του κεφαλαίου, της αστικής τάξης της χώρας μας, των επιχειρηματικών συμφερόντων» και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «Μετατρέπει έτσι την πόλη μας, τη χώρα μας, σε πολεμικό ορμητήριο που, σε περίπτωση εμπλοκής, θα δεχθούν πλήγματα, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας.

Καλούμε σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αγωνιστική αντίδραση τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης μας, να μη δεχτούν να γίνει η Λάρισα αλλά και η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Κανείς να μην εφησυχάζει

Κάλεσμα επαγρύπνησης και αγωνιστικής αντίδρασης απευθύνει στην εργατική τάξη και το φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε ως λαός, όπως και οι γειτονικοί μας λαοί, από τη συμμαχία με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, από τη μετατροπή της Λάρισας και της χώρας μας σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Τούτες τις ώρες κανείς να μην εφησυχάζει. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών είναι στη γειτονιά μας και θα έρθει και στο σπίτι μας αν δεν αντιδράσουμε».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org