Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
«Κράχτης» επενδύσεων η «δημοσιονομική πειθαρχία» και τα αντιλαϊκά μέτρα

Ο προϋπολογισμός του 2019 περνάει από την «κρησάρα» του κουαρτέτου, στο πλαίσιο της μόνιμης «εποπτείας»

INTIME NEWS

Ο προϋπολογισμός του 2019 περνάει από την «κρησάρα» του κουαρτέτου, στο πλαίσιο της μόνιμης «εποπτείας»
Με απόλυτα «κλειδωμένους» τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και κουαρτέτου αναφορικά με τα ζητήματα της πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Σε αυτήν τη φάση, τα παζάρια στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι «θεσμοί» θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της καταθέτει την 1η Οκτώβρη το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου αναμένεται να ενσωματωθούν το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για την κατακρεούργηση των συντάξεων, οι τελικές αποφάσεις για τις οποίες, μαζί με τους «ανασχεδιασμούς» κρατικών κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα, παραπέμπονται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (5/11), ενόψει της κατάθεσης του τελικού προϋπολογισμού στη συνέχεια.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. για το 2018, «απογειώνονται» ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ. για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Με βάση τα παραπάνω, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στην προσεχή 4ετία προβλέπεται να διογκωθούν σε ποσοστό 60,7%, καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» ενσωματώνει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το φόντο, η ασύστολη κυβερνητική ψευδολογία περί ...φιλολαϊκών παρεμβάσεων και άλλων «αντιμέτρων» έρχεται αντιμέτωπη με κωδικούς του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τα κονδύλια για «προνοιακές παροχές», από 1,2 δισ. για το 2018, κατακρεουργούνται στα 634 εκατ. για το 2019, δηλαδή κατά 566 εκατ. και σε ποσοστό 47,1%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, τα συνολικά «έξοδα» των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (συντάξεις, προνοιακές παροχές κ.ά.) κατακρεουργούνται από 42,53 δισ. φέτος στα 38,16 δισ. το 2019, δηλαδή κατά 4,37 δισ. ευρώ.

Φιλοεπενδυτικό «χαλί» ζητάει ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο εβδομαδιαίο δελτίο του επισημαίνει: «Η αποκατάσταση σε μόνιμη βάση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος και διαφύλαξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι προϋπόθεση sine qua non για την προσέλκυση των ξένων κεφαλαίων και τη μεγέθυνση των επενδύσεων».

Στη βάση αυτή, και με δεδομένη τη «στενότητα» στην άντληση κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά, οι βιομήχανοι κρίνουν ως απόλυτα απαραίτητη την προσέλκυση ξένων κερδοφόρων επενδύσεων. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «οι επενδύσεις, εάν στηρίζονται μόνο στην εγχώρια αποταμίευση, δεν πρόκειται να αυξηθούν με τα βήματα που απαιτούνται για να ξεφύγει η οικονομία από τη μεταμνημονιακή μιζέρια».

Ορος και προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, «όχι για καταναλωτικούς σκοπούς (δημόσια κατανάλωση) όπως στο παρελθόν, αλλά για επενδύσεις, είτε με τη μορφή δανεισμού ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών (αγορά από ξένους εταιρικών ομολόγων), είτε με τη μορφή εισροών κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις (που περιλαμβάνουν και εξαγορές επιχειρήσεων και κατοικιών), και επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, είτε, τέλος, με την επανεισαγωγή κεφαλαίων Ελλήνων από το εξωτερικό».

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αμετάβλητοι παραμένουν οι όροι νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης», σύμφωνα με τις χτεσινές αποφάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε σε οριακή υποβάθμιση των προβλέψεων αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 2% για το 2018 (έναντι 2,1% τον Ιούνη), στο 1,8% για το 2019 (έναντι 1,9%) και στο 1,7% για το 2020, εκτιμώντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρεθεί σε κύκλο συνεχούς επιβράδυνσης.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μεταξύ άλλων εστίασε στους κινδύνους που προέρχονται από αναταράξεις στις «αναδυόμενες αγορές», επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η «διάχυσή» τους από την Τουρκία και την Αργεντινή παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Οπως είπε, οι εμπορικές διαμάχες μένουν σταθερά στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αβεβαιότητες αναφορικά με τον αντίκτυπο του «εμπορικού πολέμου», τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην Ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org