Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο πρέπει να τον απολαμβάνουν

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη βιομηχανία ζυμαρικών «EURIMAC» στο Κιλκίς

Την επιχείρηση παραγωγής ζυμαρικών «EURIMAC» στη Βιομηχανική Ζώνη Κιλκίς επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, όπου και μίλησε σε εργαζόμενους.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων, ενώ προηγουμένως ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρείας, Σ. Κωνσταντινίδη.

Ξεκινώντας την ομιλία του στους εργαζόμενους, είπε πως αυτοί είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι του εργοστασίου, γιατί στην αντίληψη του ΚΚΕ οι παραγωγοί του πλούτου είναι πρώτα απ' όλα οι εργαζόμενοι. Αυτοί παράγουν τα αγαθά που πρέπει να τα χαίρεται ο λαός και οι εργαζόμενοι με αυτή την ειδικότητα, τη διατροφή, την κατανάλωση της λαϊκής τροφής, αξιοποιούν την πείρα τους με τις γνώσεις που ο καθένας έχει.

Μπαίνουμε στο «μεταμνημονιακό» μνημόνιο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο τέλος των μνημονίων. Τελείωσε βέβαια η περίοδος του τρίτου προγράμματος, όμως μπαίνουμε ουσιαστικά σε ένα "μεταμνημονιακό" μνημόνιο. Θα εξακολουθεί να υπάρχει εποπτεία, επιτηρήσεις. Ηδη, αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Ελλάδα ξανά η ΕΚΤ, η Κομισιόν, το ΔΝΤ, οι λεγόμενοι "θεσμοί" για να κάνουν τις "αξιολογήσεις" τους. Αρα, λοιπόν, θα έχουμε νέα μέτρα. Το κύριο είναι ότι κρατιέται στο ακέραιο και με αυτήν την κυβέρνηση όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, οι δυσβάσταχτοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα τα οποία βλέπουν να εξανεμίζεται και το πενιχρό εισόδημα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Το ΚΚΕ ασκεί κριτική στη λογική της κυβέρνησης που λέει "σου παίρνω δέκα και σου δίνω ένα, όταν πάνε καλά τα δημοσιονομικά δεδομένα ή όταν έχουμε πλεόνασμα, το ματωμένο πλεόνασμα, να είσαι και ικανοποιημένος και να λες κι ευχαριστώ". Ζητήματα όπως είναι οι ΣΣΕ, οι οποίες πρέπει να κατοχυρωθούν, ο μισθός, οι συντάξεις να αυξηθούν, πρέπει να είναι στο επίκεντρο».

Το ΚΚΕ προτάσσει τις κοινωνικές υποδομές, την προστασία του λαού


Συνεχίζοντας τόνισε ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι κοινωνικές υποδομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες. «Είναι ο μισθός, η σύμβαση, οι εργασιακές σχέσεις που έχουν γίνει "λάστιχο" στις περισσότερες επιχειρήσεις, όμως, ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος θέλει περίθαλψη, φτηνό φάρμακο, να μπορεί να πηγαίνει στον γιατρό. Είναι τα ζητήματα της Παιδείας, πώς μορφώνονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τι πληρώνουν οι γονείς, αν προσφέρεται γνώση στο δημοτικό, στο νηπιαγωγείο, ακόμα και στον παιδικό σταθμό μέχρι το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ στον νέο που μετά αναγκάζεται να ξενιτεύεται, γιατί δεν βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα. Είναι τα ζητήματα των άλλων υποδομών. Το καλοκαίρι θρηνήσαμε θύματα. Πυρκαγιές ή αντίστοιχες καταστροφές δεν γίνονται κάθε μέρα, αλλά το κράτος πρέπει να προστατεύει, να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές. Είναι οι πλημμύρες, οι σεισμοί, που πρέπει να πάρεις μέτρα πρόληψης, να ελεγχθούν χώροι όπου συγκεντρώνεται νεολαία, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ τα προτάσσει, τα διεκδικεί και στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να είναι χρηματοδοτούμενα προγράμματα και όχι με τη λογική της ΕΕ, που όταν της λες "φτιάξε ένα αντιπλημμυρικό έργο ή χρηματοδότησέ το" λέει "δεν το εντάσσω", γιατί δεν έχει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Παράγοντας αποσταθεροποίησης το ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο τρίτο μεγάλο ζήτημα, αυτό της εμπλοκής της χώρας σε περιπέτειες αλλαγής συνόρων, πολεμικής εμπλοκής στην ευρύτερη περιοχή, όπου μεγάλα ανταγωνιστικά συμφέροντα, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία συνωστίζονται στην περιοχή, η καθεμιά για τα δικά της συμφέροντα. Οπως είπε, «μιλάμε για ισχυρές χώρες, με μεγάλα στρατιωτικά επιτελεία, πολλές στρατιωτικές δυνάμεις και μεγάλα επίσης μονοπωλιακά οικονομικά συμφέροντα. Και, απ' την άλλη μεριά, βλέπουμε κι άλλους παίκτες στη γειτονιά, όπως είναι η Τουρκία, το Ισραήλ, που κι αυτές είναι ισχυρές χώρες, έχουν τα δικά τους οικονομικά και άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα και μπαίνει σε κίνδυνο ο ελληνικός λαός, η νεολαία. Εκεί εντάσσεται και η συμφωνία των Πρεσπών, όπου το κύριο δεν είναι το όνομα, αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των αλυτρωτισμών, που υπάρχουν στο Σύνταγμα και κυρίως ότι η επιλογή αυτή έγινε για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Πολλοί άνθρωποι δεν συμφωνούν με τη λογική του ΚΚΕ ή κι άλλα κόμματα θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και με αυτήν την έννοια θα καταψηφίσει στη Βουλή όταν έρθει η συμφωνία. Και βεβαίως με την Τουρκία είναι επίσης σοβαρά τα προβλήματα».

Για την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πολιτική πρόταση διεξόδου για μια ανάπτυξη που θα ωφελεί το σύνολο του λαού στην Ελλάδα, πρώτα απ' όλα τον εργαζόμενο και δεν θα είναι για κάποιους λίγους. Και με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, με ένα ανώτερο, αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, με Υγεία, Παιδεία που θα είναι δημόσια, δωρεάν. Φυσικά, θα υπάρχει αλληλεγγύη, ειρήνη, φιλία με όλους τους γειτονικούς λαούς και με όλες τις χώρες του κόσμου. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με το να υπάρχει συνεργασία και με μεγάλες χώρες, είτε είναι Αμερική, είτε Ρωσία, Κίνα, Γερμανία ή και με μικρότερες και γειτονικές χώρες, την Τουρκία και άλλες, αλλά να υπάρχει συνεργασία σε ισότιμη βάση, που να είναι για το συμφέρον και του δικού μας λαού και των λαών αυτών των χωρών. Αυτό σημαίνει άλλες συμμαχίες, μακριά από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, την ειρήνη.

Ο πλούτος πρέπει να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τους εργαζόμενους, άρα πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, δεν μπορεί να είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία, αυτό είναι ένα σύστημα ξεπερασμένο που έχει φάει τα ψωμιά του. Αρα, χρειάζεται νέα κοινωνική οργάνωση και στην οικονομία και τις υπηρεσίες και στην πολιτική ζωή του τόπου, όπου ο λαός πραγματικά θα είναι στην εξουσία, θα συμμετέχει στην παραγωγική μονάδα, θα έχει γνώμη για την παραγωγή, θα εκλέγει τους αντιπροσώπους του, θα ανακαλεί αυτούς που θα πάψουν να τον εκφράζουν ή θα ξεπουλάνε τα συμφέροντά του, δεν θα υπηρετούν τους εργαζόμενους και δεν θα είναι μόνιμοι βουλευτές ή αντιπρόσωποι στην εθνοσυνέλευση ή στη βουλή ή όπως αυτή ονομάζεται, περιφερειακό, δημοτικό συμβούλιο, όταν πρόκειται για τοπικές διοικήσεις ή για τα κεντρικότερα όργανα. Αυτή είναι μια συνολική πρόταση, πολλοί τη θεωρούν ανέφικτη, πατώντας στην αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ενός συστήματος που ανατράπηκε στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες που έκαναν ουσιαστικά ένα πείραμα οικοδόμησης του σοσιαλισμού με τέτοιες αρχές, το οποίο βέβαια πρόσφερε για μια μεγάλη περίοδο. Ομως, έγιναν σοβαρά λάθη, υπήρχαν αδυναμίες, το ΚΚΕ τις έχει μελετήσει. Το παρελθόν πρέπει να το μελετάμε, να σκύβουμε σε βάθος και να βλέπουμε ποια τα θετικά, τα αρνητικά, για να αλλάζουμε τα αρνητικά και να κρατάμε τα θετικά, για να προχωρήσουμε μπροστά.

Στην πατρίδα μας αυτό το όραμα, που, όμως, είναι και σχέδιο και το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αν πειστεί, και σ' αυτήν την κατεύθυνση παλέψει, θα μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα ριζικά. Γιατί με ημίμετρα και με αλλαγές, ένα θα καταφέρνει με τους αγώνες και μετά θα το παίρνουν πάλι πίσω, για να αυγατίζουν τα κέρδη ορισμένων ομίλων.

Ο λαός πρέπει να κρατηθεί μακριά από λογικές που γνωρίσαμε στο παρελθόν, ενός κάλπικου διπολισμού, διλημμάτων "δεξιά - αντιδεξιά", "ΣΥΡΙΖΑ - αντιΣΥΡΙΖΑ", "πρόοδος - συντήρηση", αυτά είναι ξεπερασμένα, είναι κάλπικα διλήμματα. Το πραγματικό δίλημμα είναι, αν πραγματικά οδηγείς σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού, υπηρετείς το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού, ή αν υπηρετείς μόνο το συμφέρον κάποιων ομίλων ή κάποιων ξένων "εταίρων" που τους επιλέγεις για να κάνουν τη δουλειά τους στη χώρα σου. Αυτά τα γνωρίσαμε στο παρελθόν, όπου κάποιο δήθεν μικρότερο κακό είναι καλύτερο από κάποιο μεγαλύτερο κακό και τελικά αποδεικνύεται ότι αυτό το μικρότερο κακό γίνεται το ίδιο μεγαλύτερο κακό στη συνέχεια. Απ' αυτήν τη σκοπιά, ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί, να ενισχύσει το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org