Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Τριμερείς σε Ισραήλ και Αίγυπτο

Με κεντρικούς άξονες τις μπίζνες στην Ενέργεια, την «περιφερειακή συνεργασία» και την «ασφάλεια» για να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου, έγινε χτες τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, Ν. Κοτζιά, Ν. Χριστοδουλίδη και Μπ. Νετανιάχου αντίστοιχα (ο τελευταίος έχει τη διπλή ιδιότητα ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού).

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε στην Ιερουσαλήμ, την οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ανακηρύξει πλέον και επισήμως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ό,τι αφορά την αποδοχή μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οπως δήλωνε πριν την έναρξη των συζητήσεων ο Ν. Κοτζιάς, «θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Συρία και για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης», ενώ στη θεματολογία μπήκαν και θέματα όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός «EastMed».

Με το πέρας της συνάντησης ακολούθησε διμερής συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ, με επικεφαλής τους Κοτζιά και Νετανιάχου. Παρούσα και η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπα, όπως και στρατιωτικά στελέχη από ισραηλινής πλευράς, καθώς η διμερής στρατιωτική συνεργασία επί κυβέρνηση «αριστεράς» με το κράτος - δολοφόνο έχει πραγματικά απογειωθεί.

Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς επέστρεψαν στη Λευκωσία, όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, με θέμα τη συμφωνία παραχώρησης οικοπέδου από τη Μονή Κύκκου για την κατασκευή της νέας πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο. Το απόγευμα οι δύο ΥΠΕΞ μεταβαίνουν στο Κάιρο, όπου θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σ. Σούκρι, για την «περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org