Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Απαρέγκλιτα στο δρόμο των αντιλαϊκών ανατροπών

Την πρόθεσή του να πρωταγωνιστήσει στο «ξέπλυμα» της φθαρμένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τα αντιλαϊκά μέτρα για διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου, επαναβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του «Euronews».

Οπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη στιγμή, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από το χώρο της Οικολογίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια. Αλλά θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια βρίσκομαι στην καρδιά της συνεννόησης, προσκεκλημένος κάθε φορά με το ρόλο του παρατηρητή - γιατί εγώ το έχω επιλέξει - στις συναντήσεις των σοσιαλιστών ηγετών (σ.σ. στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) και βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά πολύ κοντά σε αυτές τις διεργασίες».

Σαφής ήταν και στο θέμα των συντάξεων, εξαρτώντας το θέμα από το αν θα πιάνονται οι σκληροί δημοσιονομικοί στόχοι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και εταίρους, μέσα από αντιλαϊκά μέτρα, και αν συμφωνήσουν τελικά και οι δανειστές: «Η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί (...) Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται (...) θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται, τον προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν», είπε, δηλώνοντας «αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας». Και επανέλαβε, βάζοντας ξανά απαράβατο όρο την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων: «Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

Αλλωστε, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «αναγκαιότητα» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εξαϋλώνουν εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Αρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ' ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν», διαβεβαίωσε το κεφάλαιο.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε βέβαιος ότι όταν έρθει στη βουλή θα συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, ενώ παρουσίασε την υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνησή του, ως «μια μεγάλη ευκαιρία» για την Ελλάδα και την περιοχή.

Μιλώντας, τέλος, για την τραγωδία στο Μάτι, επανέλαβε με θράσος ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη σε ό,τι αναλογεί στην κυβέρνησή του και ότι δίνει «μάχη» για την αποκατάσταση και επούλωση των πληγών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org