Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
Παραμύθια περί «υγιούς ανταγωνισμού»

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και «ανταγωνιστικότητας» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέπτυξε η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία επισκέφτηκε χτες την Αθήνα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα πράγματα «βελτιώνονται» στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα, φέρνοντας το παράδειγμα της αγοράς Ενέργειας και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η Μ. Βεστάγκερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και υπουργούς και στη συνέχεια μίλησε στη Βουλή. Με αφορμή την έξοδο από το πρόγραμμα και τα εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, εξέφρασε «μεγάλο σεβασμό για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και των Ελλήνων πολιτών», υποδεικνύοντας πάντως πως πρέπει να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Εκτός από το παραμύθι περί «υγιούς ανταγωνισμού», αναφέρθηκε στα πρόστιμα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αμερικανικούς κολοσσούς, υποτίθεται για τη διασφάλιση κοινών κανόνων για όλους τους ομίλους, αλλά στην πραγματικότητα ως πλευρά του εμπορικού «πολέμου» που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, η επίτροπος προανήγγειλε την αναμόρφωση του καθεστώτος των περιφερειακών ενισχύσεων. Επίσης, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η ευρωενωσιακή Οδηγία για την αντιμετώπιση του «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Σοφιστείες τα περί «υγιούς ανταγωνισμού»

Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως όσο και αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την ΕΕ, δεν μπορεί να κρυφτεί ο ιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας και ότι ο λόγος ύπαρξής της είναι η θωράκιση των μονοπωλιακών ομίλων, που περνάει μέσα από τη διαχρονική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στις λαϊκές ανάγκες. Χαρακτήρισε σοφιστείες τα περί «υγιούς καπιταλιστικού ανταγωνισμού», όταν βασικά του χαρακτηριστικά είναι η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση. Ενώ όσον αφορά τη στρατηγική της απελευθέρωσης όπως π.χ. στην Ενέργεια, ένα από τα επιτεύγματά της είναι το 30% των λαϊκών νοικοκυριών στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει ενεργειακή φτώχεια.

Οσο για την ουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «είναι ένα εργαλείο για να θωρακιστούν οι πολυεθνικές της ΕΕ στον σφοδρότατο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, που εκφράζεται και μέσα από τον εμπορικό πόλεμο, πλευρές του οποίου είναι και τα πρόστιμα», όπως αυτά στην «Google». Το θέμα είναι, πρόσθεσε, να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος και των λυκοσυμμαχιών του όπως η ΕΕ, δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψηφιακός νόμος της ΕΕ»: Λογοκρισία κάθε ριζοσπαστικής φωνής, στο φόντο των ανταγωνισμών(2021-03-02 00:00:00.0)
«Τηλεμαχία» χωρίς ουσιαστική «μάχη»(2019-05-17 00:00:00.0)
Τα πρόστιμα των πολυεθνικών(2011-04-15 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις ...διεπιχειρηματικών σχέσεων(2009-04-01 00:00:00.0)
«Θεματοφύλακας» των... ιδανικών του «ανταγωνισμού»(2008-08-17 00:00:00.0)
Φταίει... η διεθνής συγκυρία(2008-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ