Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μπαράζ ευρωατλαντικών επισκέψεων στα Σκόπια

Από τη χτεσινή ομιλία Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή ομιλία Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη θερμή υποστήριξη αξιωματούχων στην ΕΕ στην ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα χαιρέτισε μιλώντας για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Ζάεφ, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρήσει όλες τις «προϋποθέσεις» που έχει θέσει η ΕΕ. «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η μακεδονική εθνότητα και η γλώσσα. Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας. Είναι το εισιτήριο για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», είπε προσθέτοντας: «Δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα όνειρά μας. Αγωνιζόμαστε μετά από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες να μην απομονωθούμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιμετωπίσαμε συγκρούσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο μέλλον μας στην υπερήφανη ευρωπαϊκή οικογένεια, γιατί θα έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία».

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπέγραψε με Βουλγαρία και Ελλάδα, ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές από όλες τις πλευρές.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία Ζάεφ, 420 ευρωβουλευτές ενέκριναν και την έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση βίζας στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου μετά τις προτροπές της Σλοβένας ειδικής εισηγήτριας της Ευρωβουλής Τάντζα Φατζόν.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ

Επιστρέφοντας μερικές ώρες αργότερα στα Σκόπια μαζί με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ζάεφ συνάντησε τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρώπη και Ευρασία, Γουές Μίτσελ. Ο Μίτσελ επανέλαβε το ζωηρό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επαινώντας τη συμφωνία των Πρεσπών, με την επισήμανση ότι έγινε μετά από «πολλή δουλειά και συμβιβασμούς από τις δύο πλευρές». «Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα Δυτικά Βαλκάνια και δουλεύουν για τη σταθερότητα και την ευημερία αυτής της σημαντικής περιοχής» κατέληξε, ενώ το Σάββατο αναμένεται στα Σκόπια ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, που είναι εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ιβο Βάιγκλ, παρατηρώντας την απόφαση του κεντροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE να προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», είπε ότι πρόκειται για «αρνητική στάση». Κατηγόρησε το συγκεκριμένο κόμμα για «ασαφή στάση που κρύβει την επιθυμία για αποτυχία του δημοψηφίσματος», ισχυριζόμενος ότι «το δημοψήφισμα θα είναι η τελευταία ευκαιρία».

Στα Σκόπια βρέθηκε χτες και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, που συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο της βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, προβλέποντας ότι «η επιτυχία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα ολοκληρώσει ένα ακόμη στάδιο για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε πως Σκόπια και Τίρανα «πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται».

Οξύνονται οι κόντρες στην Πρίστινα

Το ίδιο διάστημα, στο προτεκτοράτο που έχουν στήσει ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι άρχισε από χτες να προωθεί νομοσχέδιο στη βουλή για την εξέλιξη των «δυνάμεων ασφαλείας» σε «τακτικό στρατό», παρά τις «ενστάσεις» που έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν ΗΠΑ και ΕΕ.

Επιπλέον, κόμματα της αντιπολίτευσης των Κοσσοβάρων Αλβανών έστειλαν επιστολή στην Μογκερίνι, αμφισβητώντας την εκπροσώπησή τους από τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι. «Ο Θάτσι δεν εκπροσωπεί ούτε εμάς ούτε το λαό του Κοσσόβου», ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε ανταλλαγή εδαφών ή αλλαγή συνόρων είναι επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή και γι' αυτό είναι απαράδεκτες».

Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Θάτσι, που ζήτησε από «όλα τα κόμματα» να δουλέψουν «πιο γρήγορα» ώστε να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία με τη Σερβία. Πρόσθεσε πως η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Βελιγράδι «είναι μονόδρομος» για την ένταξη του Κοσσόβου στην ΕΕ. Ζήτησε διακομματική συναίνεση στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που θα πρέπει, όπως διευκρίνισε, να καταλήξουν σε αμοιβαία αναγνώριση και καθορισμό συνόρων 430 χλμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατυπη Σύνοδος με πρωτοβουλία της Κομισιόν(21/12/2018)
Στη μέγγενη της οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης(6/10/2018)
Αποκαλυπτικά συχαρίκια(14/6/2018)
«Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» και Ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης(13/3/2018)
Κινητικότητα ΠΓΔΜ και Σερβίας(13/12/2017)
Επικίνδυνες εξελίξεις με επίκεντρο την ΠΓΔΜ και τον αλβανικό εθνικισμό(29/4/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org