Τις γαλλικές θέσεις για ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου που αγγίζουν Ελλάδα και Κύπρο έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική και στην κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής».
Ερωτηθείς για τις εντάσεις στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από την Αγκυρα, απάντησε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής και εταίρος για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για την Κύπρο και για την Ευρώπη», αν και έσπευσε να «διαβεβαιώσει» «τους Ελληνες και Κυπρίους εταίρους μας για την επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη» της Γαλλίας.
Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι «η Γαλλία ανέκαθεν υποστήριζε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πηγών της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Το έχουμε ευθέως αναφέρει στις τουρκικές αρχές», πρόσθεσε. Χαιρέτισε δε τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου στην περιοχή (με Ελλάδα και Ισραήλ, με Ελλάδα και Αίγυπτο), λέγοντας ότι «εντάσσονται χρήσιμα σε κοινό στοχασμό περί των νέων ενεργειακών πηγών της περιοχής, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μόνιμων συνεργασιών. Ολόκληρη η περιοχή (συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης) έχει κάθε συμφέρον ώστε οι λύσεις που θα βρεθούν να είναι χωρίς αποκλεισμούς και προς όφελος όλων».
«Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε, «οφείλουμε να συνεργαστούμε, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία, με αντικείμενο τα κοινά συμφέροντά μας: Σε οικονομικό επίπεδο (και για αυτό έχουμε ανάγκη από μια Τουρκία ευημερούσα και σταθερή), στον μεταναστευτικό τομέα και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τέλος, στα περιφερειακά θέματα, όπου πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο χωρίς ανάπαυλα, συγκεκριμένα σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, επειδή η Τουρκία είναι εκεί ένας αναπόδραστος παράγοντας».
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «έχει ιστορικά χαρακτηριστικά». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «επιθυμούμε θερμά να πραγματοποιηθεί η συμφωνία αυτή και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να είναι θετικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Στη βάση αυτή, εναπόκειται στη συνέχεια στην Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία».
Ξεκαθάρισε, παραπέρα, ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη γενικότερα. Ηδη, η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να προσκαλέσει την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει συνομιλίες με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ». Ταυτόχρονα, όσον αφορά την ευρωενωσιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε: «Στηρίζουμε πλήρως αυτήν την προοπτική γιατί είναι προς όφελος των ενδιαφερόμενων χωρών, αλλά συνάδει και προς το δικό μας συμφέρον», βάζοντας ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση προϋποθέσεις όπως οι υποψήφιοι να πληρούν ορισμένους όρους, π.χ. στον τομέα του κράτους δικαίου, όπως και «η ΕΕ πρέπει παράλληλα να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να υποδεχθεί νέα μέλη υπό καλές συνθήκες».
Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, όπως συζητείται ευρέως με αφορμή τις επαφές ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, δεν το απέκλεισε: «Ελπίζουμε ότι η Σερβία και το Κόσσοβο θα καταλήξουν σύντομα σε συνολική και τελική συμφωνία, κατά την επιθυμία που εξέφρασαν οι δύο Πρόεδροι, των οποίων στηρίζουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Εναπόκειται στις δύο πλευρές να καθορίσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας. Καμία επιλογή δεν πρέπει εκ των προτέρων να αποκλειστεί για την επίτευξη συνολικής και τελικής λύσης αυτής της διαφοράς, αρκεί η σχεδιαζόμενη συμφωνία να οδηγεί στην ενίσχυση της σταθερότητας της περιοχής».