Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιρανικές επιθέσεις σε Κούρδους στο βόρειο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την έντονη δυσαρέσκεια του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε την Κυριακή η παραδοχή εκπροσώπου των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» για την εξαπόλυση ρουκετών σε βάρος Κούρδων του βορείου Ιράκ το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 Κούρδων μαχητών και τον τραυματισμό άλλων 30 μελών του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος» Ιράν (KDPI), που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ιρανικές αρχές.

Ο ιρανικός στρατός έκανε λόγο για ρίψη επτά ρουκετών εδάφους - εδάφους το Σάββατο, μετά από τη «δράση τρομοκρατικών ομάδων στις ιρανικές επαρχίες Δυτικό Αζερμπαϊτζάν, Κουρδιστάν και Κερμασχάχ» (βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ).

Το ίδιο διάστημα, και αφού προηγήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής εμπρησμός στο κυβερνείο της πόλης και στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, φάνηκαν χτες τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης των βίαιων συγκρούσεων αστυνομικών και διαδηλωτών που κινητοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κατά της φτώχειας, της ανεργίας, των ανεπαρκέστατων υπηρεσιών ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ.

Στη Βασόρα μετέβη χτες ο Ιρακινός απερχόμενος πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το Σάββατο, πάντως, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που παραμένουν κρυμμένοι και σε περιοχές του βορείου Ιράκ, προκάλεσαν με δύο βόμβες έκρηξη και τεράστια πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου στο Δυτικό Κιρκούκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ