Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
«Τρέχει» η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

...και οι ρόλοι στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια

Καθώς οι διεργασίες για το Σκοπιανό «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα, χτες από το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι κατ' εφαρμογή του άρθρου 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, συγκροτείται η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος - ΠΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Το ελληνικό τμήμα της ΜΔΕΕ θα απαρτίζεται από επτά μέλη, με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ταξίδεψε για επίσημη επίσκεψη στο Οσλο της Νορβηγίας, όπου συναντήθηκε με την Νορβηγίδα ομόλογό του, Ινέ Μαρίε Ερικσεν Σοράιντε, και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου, Μ. Τέτζσνερ.

Το ταξίδι συνδέεται και με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αλλωστε, και επισήμως, οι συζητήσεις εστίασαν στις διμερείς σχέσεις αλλά επίσης συζητήθηκαν θέματα «περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», ανάμεσά τους και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σημειωτέον, στο πλαίσιο καταμερισμού ρόλου εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, οι Νορβηγοί παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα γύρω από το Σκοπιανό και την ένταξη της ΠΔΓΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, συχνά - πυκνά διάφοροι παράγοντές τους επισκέπτονται τα Σκόπια, εξαγγέλλοντας εκεί πακέτα οικονομικής βοήθειας για ευθυγράμμιση του γειτονικού κράτους με τις ευρωατλαντικές δομές και απαιτήσεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ΥΠΕΞ απηύθυνε ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), κρατικό ερευνητικό οργανισμό και δεξαμενή σκέψης, με αντικείμενο «πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Οπως είπε εκεί, τα συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την περιοχή των Βαλκανίων, όπου έβαλε στόχο «να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην εμπέδωση μίας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης μεταξύ των κρατών της περιοχής», σε ευρωατλαντικό πάντα «πλαίσιο».

Διεκδικώντας εξάλλου την πατρότητα της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας, επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν ήρθε ως αποτέλεσμα των περιστάσεων ή εξωτερικών πιέσεων, «αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση». Μάλιστα, παραπέμποντας ακριβώς στον «ηγετικό ρόλο» που διεκδικεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, συμπλήρωσε ότι η συμφωνία «χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για τους άλλους σε μια περιοχή με μακρές διαμάχες», π.χ. στην προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για μια δέσμη δέκα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών, όπως αναμεταδίδεται από το ΑΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ