Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες πιέσεις για προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ για «λύση» με κάθε τρόπο των προβλημάτων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ώστε να ανακόψουν την εντεινόμενη ρωσική γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η επεισοδιακή εμφάνιση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ανέβασε και άλλο τις «υψηλές θερμοκρασίες» στην περιοχή.

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε η εμφάνιση του Αμερικανού ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρον Τζόνσον σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία. Ο Τζόνσον, αναλαμβάνοντας εκτάκτως ρόλο προώθησης των δυτικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της «Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας» της Γερουσίας και της υποεπιτροπής για την «Ευρωπαϊκή και Περιφερειακή Συνεργασία και Ασφάλεια», βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Συνάντησε ήδη τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι συζητώντας «για τον περιφερειακό διάλογο και την περιφερειακή ειρήνη». Η εμφάνισή του συνέπεσε με τα βαριά «σύννεφα» που σκίασαν την Παρασκευή την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ως γνωστόν, η συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσόβου δεν έγινε την Παρασκευή, μετά την απόφαση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να επιστρέψει στο Βελιγράδι λόγω εμποδίων που έθεταν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί στην επίσκεψή του στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το Σαββατοκύριακο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής πάντως έφθασε χτες και στο Βελιγράδι, όπου θα ολοκληρώσει σήμερα διήμερη επίσκεψη. Συζήτησε πρώτα με τον Σέρβο Πρόεδρο συμφωνώντας ότι «είναι δύσκολη» αλλά απαραίτητη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Η περιοδεία Βούτσιτς στο Β. Κοσσυφοπέδιο

Νωρίτερα χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος εκτίμησε ότι Βελιγράδι και Πρίστινα απέχουν μακράν από την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καν προσχέδια λύσεων στις Βρυξέλλες. Ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφερε πως ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «σπουδαίο ηγέτη που είχε σίγουρα τους καλύτερους στόχους», προκαλώντας νέες αντιδράσεις στην Πρίστινα.

Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά την άρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών να του επιτρέψουν τη μετάβασή του στο χωριό Μπάντζε, όπου εκατοντάδες εθνικιστές και περίπου 200 βετεράνοι αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ φώναζαν συνθήματα κατά του Σέρβου Προέδρου.

Σε ομιλία που έκανε στη μεγαλύτερη πόλη των Σέρβων στο προτεκτοράτο, την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο Βούτσιτς εξέφρασε την επιθυμία να κτίσει «γέφυρες» προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς εκτιμώντας ότι «είναι σχεδόν αδύνατο». Διέκρινε επίσης σιβυλλικά πως «άλλοι δρόμοι οδηγούν σε άβυσσο και άλλοι στην καταστροφή». Με τους κατοίκους του χωριού Μπάντζε επικοινώνησε τηλεφωνικά επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αδυναμία του να τους συναντήσει στις αρχές της Πρίστινας και στη διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR που δεν διευκόλυνε την «ελευθερία κίνησης» στο προτεκτοράτο.

Επίσκεψη Μέρκελ στα Σκόπια

Προωθώντας τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Δυτικά Βαλκάνια η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επισκέφτηκε το Σάββατο την ΠΓΔΜ για να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» για τις εξελίξεις ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στις 30 Σεπτέμβρη για την έγκριση του νέου ονόματος. Μάλιστα, η επίσκεψη Μέρκελ συνέπεσε με την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας (8 Σεπτέμβρη 1991) μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

«Αυτή η επίσκεψη είναι μια αναφορά στο παρελθόν καθώς γίνεται τη μέρα της ανεξαρτησίας. Αλλά σηματοδοτεί επίσης το άμεσο μέλλον, στο οποίο μας προσκαλεί όλος ο δημοκρατικός κόσμος, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψη της Μέρκελ είναι «ένα σαφές μήνυμα και ενθάρρυνση» πριν από το ερχόμενο δημοψήφισμα.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η καγκελάριος δηλώνοντας: «Η προσδοκία ότι προχωράμε κάνοντας σημαντικά βήματα προς την ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι εφικτή. Η 30ή Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική ευκαιρία που έρχεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org