Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίσω από τις λέξεις

«Η Ελλάδα έχει μια ξεχωριστή δυνατότητα, που την παίρνει από τη θέση της στο χάρτη», έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει συνείδηση και στον πολιτικό κόσμο, ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν διεκδικήσει ξανά όσα δικαιούται...». Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες μέρες, μέχρι να αποκαλυφθεί στη ΔΕΘ εκείνο που όλοι γνωρίζουν ότι κρύβεται πίσω από αυτά τα μεγάλα λόγια: Η «διεκδίκηση όσων δικαιούται» η αστική τάξη, γίνεται με την ανάδειξη της χώρας σε «σημαιοφόρο» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, κυρίως σε ό,τι αφορά τα Ενεργειακά, σε αντιπαράθεση με το αντίστοιχο σχέδιο άλλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία. Σε αυτά τα σχέδια, πράγματι, όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος συντάσσεται. Γι' αυτό η ΝΔ και οι άλλοι δεν αρθρώνουν λέξη για τις «ξεχωριστές δυνατότητες» που επιδεικνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπερασπίζεται με πρωτόγνωρη «τόλμη» τα επικίνδυνα αυτά σχέδια, με τη στρατιωτική εμπλοκή και τα κάθε λογής «ραβασάκια» που διακινεί στην περιοχή, ως ο «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ. Στο λαό μόνο «καμπανάκι» μπορεί να χτυπούν η επικίνδυνη εμπλοκή και οι εναγκαλισμοί με τους μακελάρηδες. Η δράση απέναντι στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς χρειάζεται να δυναμώσει τώρα.

Λύσσαξαν

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο τα αισχρά δημοσιεύματα ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες II και III της «Cosco». Ανάμεσα σε άλλα, γράφτηκε ότι η απεργία υπηρετεί «κομματικά παιχνίδια προεκλογικής επιρροής στη Β' Πειραιώς» και ότι ένα «ολιγομελές σωματείο» και «μερικές δεκάδες εκ των εργαζομένων» έκλεισαν το ΣΕΜΠΟ, «την κινητήριο δύναμη ολόκληρου του λιμανιού», θίγοντας μεταξύ άλλων «την αξιοπιστία του, που είναι και η σοβαρότερη μακροπρόθεσμη συνέπεια εάν οι απεργίες συνεχιστούν». Για όποιον δεν κατάλαβε, το «ολιγομελές» αυτό σωματείο και οι «μερικές δεκάδες εργαζόμενοι» που κατάφεραν να παραλύσουν το λιμάνι (άραγε, πώς;) οργάνωσαν την απεργία όχι επειδή δεν αντέχουν άλλο να δουλεύουν με μισθούς πείνας, με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και ωράρια, εκτεθειμένοι σε ένα σωρό κινδύνους, αλλά για «να δείξει το ΚΚΕ την ισχύ του στο λιμάνι και στη Β' Πειραιώς»! Από την αρχή έως το τέλος, τα δημοσιεύματα αναμασούν τις βρωμιές της εργοδοσίας και του αντι-«σωματείου» που έστησαν τα τσιράκια της. Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα του ότι η εργοδοσία έχει πολλά όπλα στη διάθεσή της απέναντι στην εργατική - λαϊκή διεκδίκηση, όπλα που τους έχουν δώσει οι κυβερνήσεις, μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από την άλλη όμως επιβεβαιώνεται ότι ο αγώνας που αποφασίζουν, οργανώνουν και περιφρουρούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς, προκαλεί πονοκέφαλο στην εργοδοσία, στους παρατρεχάμενους και στα επιτελεία της.

Εκρηξη

Ως «προσωπική δέσμευση» παρουσίασε ο πρωθυπουργός τη συνέχεια «της επιτυχημένης πορείας των δύο τελευταίων ετών» και «της προσπάθειας που πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», με στόχο «μια επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια». Περιέγραψε δε ως «κρίσιμους τομείς στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και στους οποίους επικεντρώνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες, τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, ώστε αυτές να προσαρμοστούν ακόμα πιο στενά στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης, την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στη σύσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε οι «επενδυτές» να απαλλαγούν ακόμα και από στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς και άλλους περιορισμούς, προετοιμάζοντας νέες «Μάνδρες» και «Μάτια» για το λαό. Υποσχέθηκε, τέλος, στήριξη και ζεστό χρήμα στις «δυναμικές επιχειρήσεις», που συνεπάγεται παραπέρα περικοπές στις ρημαγμένες «κοινωνικές» δαπάνες, για «εξοικονομήσεις» στον προϋπολογισμό. Με δυο λόγια, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι «βόμβα» στα θεμέλια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, προϋποθέτει τη διάλυσή τους, την ένταση της εκμετάλλευσης, για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Να λοιπόν πώς η «αυριανή» μέρα είναι συνέχεια της προηγούμενης. Αυτή άλλωστε ήταν και η ουσία των μνημονίων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια «πέρασαν» μαζεμένα μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που, όπως λένε σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη, θα έπρεπε να έχουν γίνει και χωρίς τα μνημόνια και τώρα πρέπει να συνεχιστούν...

Λευκαντικό...

Παρουσία του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, έγιναν τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη ΔΕΘ από τον Π. Καμμένο. Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο υπουργός στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον Τζ. Πάιατ, ήταν και τούτο: «Ημασταν πάντα μαζί. Ημασταν μαζί σε εύκολες, αλλά και σε δύσκολες στιγμές. Στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σας οφείλουμε την ένταξή μας στο Σχέδιο Μάρσαλ. Αυτή η χώρα χτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ». Δεν έλειψαν βέβαια και οι αβροφροσύνες, όπως αυτή: «Εξοχότατε, πολλοί πρέσβεις πέρασαν από την Αθήνα. Θέλω να σας πω ότι είστε ο καλύτερος πρέσβης των τελευταίων 50 ετών και να σας ευχαριστήσω θερμά, γιατί πιστεύετε σε αυτή τη φιλία και συμμαχία». Το τι κάνανε οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, μετά το 1947, που ανέλαβαν τη σκυτάλη από τους Βρετανούς, το 'χει ζήσει στο πετσί του ο λαός. Οπως έζησαν στο πετσί τους χιλιάδες αγωνιστές το «δόγμα Τρούμαν», στη διάρκεια και μετά το τέλος του εμφυλίου. Ολα αυτά τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μπαίνουν τώρα στο πλυντήριο της «πρώτη φορά αριστεράς» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ...λευκαντικό άλλοτε τις δηλώσεις Τσίπρα για τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και άλλοτε τους ύμνους του Καμμένου για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και τον ...ανεπανάληπτο πρέσβη τους στην Αθήνα. Καθένας που αισθάνεται πραγματικά αριστερός, δεν μπορεί παρά να νιώθει αηδία και αναγούλα μπροστά σε τέτοιες «τελετουργίες».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

1922 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά, με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι κινηματίες συγκρότησαν «Επαναστατική Επιτροπή» και πραγματοποιώντας απόβαση στο Λαύριο μπήκαν στην Αθήνα και ανέλαβαν ουσιαστικά την εξουσία (τυπικά σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά). Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α' διέφυγε στην Ιταλία.

1938 Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων. Στον ΕΛΑΣ προσχωρούν και πολλοί Ιταλοί από τις φρουρές των Καλαβρύτων, της Τρίπολης, του Αιγίου και της Πάτρας.

1947 Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Προτάσσοντας το σύνθημα «Ολοι στ' άρματα! Ολα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα.

1964 Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

1973 Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Το πραξικόπημα ήταν το επιστέγασμα μιας επιχείρησης για την ανατροπή του Αλιέντε και της κυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας», στην οποία συμμετείχαν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί, χριστιανοδημοκράτες. Στην επιχείρηση αυτή πήραν μέρος οι βιομήχανοι, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και, φυσικά, τμήματα του στρατού. Την επιχείρηση σχεδίασαν, χρηματοδότησαν και καθοδήγησαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες με συντονιστή τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ. Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας.

1986 Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2001 Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: Δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στο στόχο του. Από τις επιθέσεις αυτές, που αποδόθηκαν στην οργάνωση «Αλ Κάιντα», έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ενώ αποτέλεσαν την αφορμή για την κατοπινή εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org