Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντονες αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης

Δημοσίευση έντονα επικριτικού άρθρου στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» για τις ικανότητες και τις πολιτικές αποφάσεις του Προέδρου, από ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξύνονται οι ενδοκυβερνητικές κόντρες στους κόλπους της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αντανακλούν και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις ενόψει και των επικείμενων ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη. Αποκαλυπτικό σε αυτό το κλίμα είναι ανώνυμο άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» (ΝΥΤ) και το οποίο φαίνεται πως έγραψε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, κάτι που είναι πρωτοφανές και για τα δεδομένα των ΗΠΑ.

Ο ανώνυμος αρθρογράφος θεωρεί τον Πρόεδρο Τραμπ «ασταθή, απρόβλεπτο» και στην ουσία «επικίνδυνο», τονίζοντας ότι τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του το Γενάρη του 2017, υπήρξαν κάποιοι «πρώιμοι ψίθυροι» για επίκληση της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος περί ανικανότητας του Προέδρου, αλλά τελικά μία τέτοια κίνηση αποφεύχθηκε για να μην προκληθεί συνταγματική κρίση. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν «πολλοί αξιωματούχοι που δουλεύουν για να απομονώσουν το έργο τους από τις ιδιοτροπίες του Προέδρου Τραμπ» και ότι την ώρα που κάποιοι στενοί συνεργάτες του χαρακτηρίζονται ως περίπου «παλιάνθρωποι» από τα ΜΜΕ, αυτοί πασχίζουν να κρατήσουν μέσα στο χώρο της δυτικής πτέρυγας του Λευκού Οίκου «κακές αποφάσεις». «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο... Προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό ακόμη κι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το πράττει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος εμφανίζεται, ουσιαστικά, ως «εκπρόσωπος» ομάδας κυβερνητικών αξιωματούχων με κοινή πεποίθηση για τις δυνατότητες του Προέδρου, λέγοντας πως του κάνουν κριτική όχι ως εκπρόσωποι της «λαϊκής αντίστασης της αριστεράς», ούτε ως εκπρόσωποι του βαθέος κράτους, αλλά του... «σταθερού κράτους». Εκτιμά ότι «οι παρορμήσεις του Προέδρου» στην εμπορική πολιτική είναι «γενικά αντιεμπορικές και αντιδημοκρατικές», ενώ αναφέρει ότι και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβλήθηκαν με δικές τους πιέσεις και όχι γιατί το ήθελε ο ίδιος. Επίσης σπεύδει να εκθειάσει τον αποθανόντα γερουσιαστή Τζον Μακέιν ως πραγματικό πατριώτη. Κατηγορεί τον Τραμπ για αμοραλισμό και ότι αγνοεί τις πολιτικές θέσεις των Ρεπουμπλικάνων με το χρίσμα των οποίων εξελέγη, επισημαίνοντας: «Υπάρχει μία ήσυχη αντίσταση εντός της κυβέρνησης που επιλέγει πρώτα τη χώρα... Η πραγματική διαφορά θα γίνει από τους καθημερινούς πολίτες»...

Το άρθρο έρχεται σε μια περίοδο που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτέμβρη το νέο βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γουντγουόρντ (είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ που προκάλεσε την παραίτηση του Προέδρου Ρ. Νίξον), με τον τίτλο: «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», που αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις του Τραμπ με υπουργούς του.

Πάντως, το άρθρο στους ΝΥΤ προκάλεσε θυμό στον Αμερικανό Πρόεδρο, που αρχικά ανάρτησε στο «Τουίτερ» μία λέξη: «Προδοσία;». Μετά απευθυνόμενος προς την εφημερίδα σημειώνει πως «εάν αυτός ο άνανδρος ανώνυμος πράγματι υπάρχει, τότε οι "Τάιμς" θα πρέπει για λόγους εθνικής ασφάλειας να τον ή την παραδώσουν άμεσα!».

Οπως ήταν επόμενο, η εξέλιξη προκάλεσε «ανθρωποκυνηγητό» στον Λευκό Οίκο, με τον προσωπάρχη Τζον Κέλι να προσπαθεί να αποκαλύψει τον ανώνυμο αρθρογράφο. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το γεγονός πως οι δύο πρώτοι που έσπευσαν να διαψεύσουν πως βρίσκονται πίσω από το άρθρο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του δήλωσε όμως με νόημα ότι «είμαστε υπεράνω των ερασιτεχνικών χειρισμών αυτού του είδους». Επίσης διέψευσε ότι είναι ο συγγραφέας του άρθρου και ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ