Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται τα «μαχαιρώματα» στο Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι κόντρες μεταξύ ανώτερων συμβούλων και στελεχών της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που εμπίπτουν στις άμεσες «προτεραιότητες» μονοπωλίων τα οποία δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χτες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου με επικεφαλής τον υπεύθυνο στρατηγικής και διακυβέρνησης, Στίβεν Μπάνον, δεν έκρυψαν τις πιέσεις που ασκούν ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα επιδιώκοντας την περιθωριοποίηση ή ακόμη και την αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγού Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι «επαρκώς υποστηρικτικός υπέρ του Ισραήλ και αρκετά σκληρός έναντι του Ιράν»! Ανταποκρίσεις του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» από την Ουάσιγκτον ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η ακροδεξιά ιστοσελίδα «Breitbart News», στην οποία ήταν επικεφαλής ο «στρατηγιστής» του Προέδρου Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, προτού αναλάβει αυτά τα καθήκοντα, δημοσίευσε τις τελευταίες μέρες «αποκαλύψεις» για τις σχέσεις του στρατηγού ε.α. Χ. Ρ. Μακμάστερ με τη βρετανική δεξαμενή σκέψης «Διεθνές Ιδρυμα Στρατηγικών Μελετών» (IISS), στο οποίο διατέλεσε ανώτερος σύμβουλος από το Σεπτέμβρη του 2006 έως το Φλεβάρη του 2017. Η σχέση του στρατηγού Μακμάστερ με το IΙSS επικρίνεται ως «επιλήψιμη» με επιχείρημα τις οικονομικές και άλλες σχέσεις της συγκεκριμένης «δεξαμενής σκέψης» με πολυεθνικά μονοπώλια που έχουν κλείσει μπίζνες δισεκατομμυρίων με το Ιράν, όπως οι αεροναυπηγικές εταιρείες «Airbus», «Boeing», το γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο «Total» κ.ά.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ Μπάνον και στρατηγού ε.α. Μακμάστερ δεν περιορίζονται μόνο στο Ιράν αλλά και σε θέματα που αφορούν τη νέα στρατηγική που θέλει να χαράξει στο Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είναι δυσαρεστημένος από την έκβαση των έως τώρα ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων με πρόσχημα τους Ταλιμπάν και διστάζει να εγκρίνει την πρόταση για την αποστολή ακόμη 3.900 πεζοναυτών.

Πέφτει η δημοτικότητα του Τραμπ

Οι κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης που βγαίνουν προς τα έξω κάθε τόσο με διάφορες αφορμές φαίνεται πως επηρεάζουν δυσμενώς τη δημοτικότητα του Προέδρου. Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες από το δίκτυο CNN με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο καταγράφει ότι το ποσοστό δημοτικότητάς του βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, ενώ τα 3/4 των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα περισσότερα από αυτά που ακούνε από το Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, το 56% των συμμετεχόντων δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Αμερικανού Προέδρου, σε αντίθεση με το 38% που τους εγκρίνει. Επίσης, περίπου οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στη νέα δημοσκόπηση (47%) εκφράζουν τη σοβαρή αντίθεσή τους στους χειρισμούς του Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ και το 24% σχολιάζει θετικά τον τρόπο δράσης του Προέδρου.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μειώθηκε από το 73% το Φλεβάρη, στο 59% σήμερα. Μεταξύ των λευκών που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο κι αποτέλεσαν την ισχυρή εκλογική βάση του Τραμπ, το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών του βρίσκεται στο 35% και είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες, σε σύγκριση με το Φλεβάρη.

Σε υψηλά ποσοστά παραμένει και η μη αποδοχή του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς, που καταγράφεται στο 80%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ