Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται τα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί συνεργατών, πρώην και επίδοξων αξιωματούχων καθώς και των ενήλικων παιδιών του που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα μεταβίβασης εξουσίας» του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση αφενός με τη συγκρότηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και αφετέρου σε σχέση με ποια συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα...

Η δυστοκία που παρατηρείται μία βδομάδα μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοέμβρη βρίσκει τον Τραμπ να έχει ανακοινώσει, τουλάχιστον έως χτες βράδυ, μόνο δύο διορισμούς: Εκείνον του γερμανοελληνικής καταγωγής Αμερικανού Ράινς Πρίμπους στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και του υπερσυντηρητικού πρώην διευθυντή της ακροδεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Breitbart News, Στίβεν Μπάνον, στη θέση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης. Η πιθανή υπουργοποίηση του πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι (ενδεχομένως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ) φαίνεται πως καθυστερεί λόγω του ελέγχου που κάνει το επιτελείο της ομάδας μεταβίβασης εξουσίας και αφορά στις σχέσεις της εταιρείας «Giuliani Partners», που ίδρυσε ο πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης το 2001, προωθώντας τα συμφέροντα εταιρειών σε ξένες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ο «εξονυχιστικός» έλεγχος που κάνει ο αρχηγός της ομάδας μεταβίβασης εξουσίας και νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στον Τζουλιάνι υποτίθεται πως οφείλεται στην προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ πως στην κυβέρνησή του δεν θα υπάρχει θέση για «λομπίστες» (εκπροσώπους προώθησης συμφερόντων επιχειρήσεων). Παρ' όλα αυτά, η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν μέτρησε χτες τουλάχιστον 20 λομπίστες στο στενό επιτελείο συνεργατών του Τραμπ από τη βιομηχανία και μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια όπως η «Goldman Sachs», το πρώην διευθυντικό στέλεχός της οποίας, Στιβ Μνούτσιν, προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σήμερα η συνάντηση Τραμπ - Αμπε

Αυτά ενώ σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Ν. Υόρκη η συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, οι δύο πολιτικοί ηγέτες έχουν διαφορές, π.χ. σε θέματα που αφορούν το διεθνές εμπόριο, αλλά και κοινές θέσεις όπως αυτές που αφορούν την αναβάθμιση των σχέσεών τους με τη Ρωσία και την όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Ρεπορτάζ της ιαπωνικής εφημερίδας «Japan Times» σημείωνε πως αρχές Οκτώβρη ο Μάικλ Φλιν, πρώην διευθυντής της DIA που είναι στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ και θεωρείται πιθανός για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο, είχε μεταβεί στο Τόκιο συναντώντας τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιοσιχίντε Σούγκα, λέγοντάς του ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αλλάξουν τη στρατιωτική συμμαχία τους με την Ιαπωνία ακόμη και εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ