Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην Πιονγιάνγκ ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος στις 18 - 20 Σεπτέμβρη

Θα γίνει η νέα Σύνοδος Κορυφής Βορρά - Νότου

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε - Ιν, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε χτες η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία που επέστρεψε στη Σεούλ, μετά από συναντήσεις που είχε με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, μεταξύ άλλων και τον Πρόεδρο της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Γιούι Γιονγκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνουν νέες συνομιλίες των ηγετών τους προκειμένου να εξεταστεί η λήψη «πρακτικών μέτρων» ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Μια διαδικασία που - από τον περασμένο Απρίλη που έγινε η πρώτη Σύνοδος Βόρειας-Νότιας Κορέας αλλά και τον Ιούνη που ακολούθησε η Σύνοδος ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας - κυριαρχεί στα παζάρια για όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, στα οποία δηλώνουν «παρών» ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ κ.ά.

Σύμφωνα με τον Τσουνγκ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου και εξέφρασε την προθυμία του να υπάρξει «στενή συνεργασία με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ γι' αυτό». Ο Τσουνγκ πρόσθεσε πως «η Βόρεια Κορέα ζήτησε οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν παράλληλα ενέργειες ως προαπαιτούμενο για την πρόοδο των συνομιλιών για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση» αλλά και ότι η Πιονγιάνγκ «θα έπαιρνε περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα (σε αυτήν την κατεύθυνση) αν τηρηθεί η αρχή της παράλληλης δράσης για την επίτευξη ειρήνης».

Επίσης, και το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε ξανά τη δέσμευσή του «να συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα η αποπυρηνικοποίηση και να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύρραξης, της φρίκης του πολέμου στη Χερσόνησο», διότι σκοπός του είναι η Χερσόνησος να μετατραπεί «σε κοιτίδα ειρήνης, χωρίς πυρηνικά όπλα, ελεύθερη από την πυρηνική απειλή».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε χτεσινό του tweet υποστήριξε ότι «ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας δηλώνει "ακλόνητη πίστη στον Πρόεδρο Τραμπ"» και πρόσθεσε: «Σε ευχαριστώ Πρόεδρε Κιμ. Θα τα καταφέρουμε μαζί!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ